Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Εχθρική τομή για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία το νομοσχέδιο για την ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων

Παρά την ομόθυμη καταδίκη από το σύνολο του κόσμου της εκπαίδευσης, η κυβέρνηση θέτει σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων,..

Παρά την ομόθυμη καταδίκη από το σύνολο του κόσμου της εκπαίδευσης, η κυβέρνηση θέτει σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, που στόχο έχει το άνοιγμα επιχειρηματικών πεδίων και την περαιτέρω εμπορευματοποίηση του δημόσιου πανεπιστημίου.

Αυτό φάνηκε και από τη σημερινή παρουσίαση του νομοσχεδίου στο υπουργείο Παιδείας από τον Κ. Πιερρακάκη, ο οποίος  επιχείρησε να πείσει πως τα μη κρατικά πανεπιστήμια θα έχουν θετική συνεισφορά με τον περιορισμό της φυγής Ελλήνων στο εξωτερικό, την προσέλκυση αλλοδαπών φοιτητών, την «αναβάθμιση της ποιότητας του εκπαιδευτικού συστήματος λόγω συνεργιών», τη δημιουργία θέσεων εργασίας και βέβαια την «προσέλκυση επενδύσεων» και την προώθηση διασύνδεσης πανεπιστημίων – αγοράς εργασίας.

Διαφορετικές κατηγορίες μαθητών και αποφοίτων Λυκείου

Ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε πως δικαίωμα εγγραφής στα «μη κρατικά» πανεπιστήμια θα έχουν οι κάτοχοι απολυτηρίου ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ με συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις. Για τα ιδιωτικά, θα υπάρχει μια Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) που θα είναι χαμηλότερη από την ΕΒΕ που βάζει κάθε σχολή δημόσιου πανεπιστημίου. Παράλληλα, δικαίωμα επιλογής για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα έχουν οι κάτοχοι Διεθνούς Απολυτηρίου ή αντίστοιχου τίτλου και οι κάτοχοι απολυτήριου τίτλου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του εξωτερικού, χωρίς συμμετοχή σε πανελλαδικές.

Ετσι, διαμορφώνονται διαφορετικές κατηγορίες μαθητών και αποφοίτων Λυκείου, οι οποίοι με εντελώς άνισο τρόπο θα εισάγονται στα δημόσια και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ανάλογα και με την οικονομική κατάσταση της οικογένειας, ενώ σταθερά παραμένει στον μελλοντικό σχεδιασμό του υπουργείου η θεσμοθέτηση εθνικού απολυτηρίου.

 
Πηγή: Eurokinissi

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας, εντός των επόμενων εβδομάδων θα υπάρξει η κύρωση της Σύμβασης της Λισαβόνας, με την οποία αναγνωρίζονται ακαδημαϊκά οι τίτλοι σπουδών αλλοδαπής, που σηματοδοτεί και την ακαδημαϊκή αναγνώριση των πτυχίων των κολεγίων.

Δίδακτρα και σε ελληνόγλωσσα προπτυχιακά

Επιβεβαιώνοντας, εξάλλου, την κατεύθυνση που διέπει την περίφημη «διεθνοποίηση» των ελληνικών πανεπιστημίων, θεσμοθετείται «δυνατότητα εγγραφής αλλοδαπών φοιτητών στα ελληνόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα με δίδακτρα με μαθήματα ελληνικής γλώσσας τον πρώτο χρόνο». Εισάγονται έτσι τα δίδακτρα και σε ελληνόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα (μέχρι σήμερα ίσχυε για τα ξενόγλωσσα προπτυχιακά), ανοίγοντας νέους δρόμους εμπορευματοποίησης του ίδιου του δημόσιου πανεπιστημίου και για γενίκευση των διδάκτρων.

Προβλέπεται αλλαγή του τρόπου κρατικής χρηματοδότησης των ΑΕΙ με αύξηση του ποσοστού που κατανέμεται με βάση τα κριτήρια αξιολόγησής τους, τα οποία πλέον θα μετρούν κατά 30% (από 20%) έναντι 70% (από 80%) των αντικειμενικών κριτηρίων.

Οι αγώνες «υπονομεύουν» τα ΑΕΙ

Σταθερός στην τακτική της κυβέρνησης, που δεν τολμά να αντιπαρατεθεί με το περιεχόμενο των αντιδράσεων που έχει ξεσηκώσει το αντιδραστικό και οπισθοδρομικό νομοθέτημα, ο Κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε στις αποφασισμένες μέσα από μαζικές Γενικές Συνελεύσεις καταλήψεις, λέγοντας πως «σέβομαι τον διάλογο, αλλά οι καταλήψεις, η βία και οι καταστροφές υπονομεύουν τα ΑΕΙ».

Άλλωστε, αντίστοιχο κλίμα αναπαράγεται από την κυβέρνηση, για να δικαιολογήσει τον αυταρχικό κατήφορό της απέναντι στους αγωνιζόμενους φοιτητές.

Όμως το περιεχόμενο του ίδιου του νομοσχεδίου επιβεβαιώνει το δίκιο του αγώνα τους, το οποίο επανέλαβαν και το πρωί, με δυναμική συγκέντρωση την ώρα που ο υπουργός παρουσίαζε το νομοσχέδιο, διεκδικώντας αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σπουδές, πτυχία με αξία, δουλειά με δικαιώματα.

Αύριο εξάλλου, πάνω από 150 Φοιτητικοί Σύλλογοι, μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, σωματεία και φορείς, συμμετέχουν και καλούν στο πανελλαδικό συλλαλητήριο ενάντια στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, στις 12 το μεσημέρι, στα Προπύλαια. 

Πηγη: 902

Σχετικά θέματα

Απόψεις