Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

ΝΑΤΟικά μαχητικά για να καταρρίπτουν ρωσικούς πυραύλους ζητά ο Ζελένσκι

Να καταρρίπτουν ρωσικούς πυραύλους πάνω από το ουκρανικό έδαφος, χρησιμοποιώντας αντιαεροπορικά συστήματα σε έδαφος ΝΑΤΟικών κρατών και μαχητικά αεροσκάφη, προτείνει στους «Δυτικούς συμμάχους» ο Ουκρανός Πρόεδρος Β...

Να καταρρίπτουν ρωσικούς πυραύλους πάνω από το ουκρανικό έδαφος, χρησιμοποιώντας αντιαεροπορικά συστήματα σε έδαφος ΝΑΤΟικών κρατών και μαχητικά αεροσκάφη, προτείνει στους «Δυτικούς συμμάχους» ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι. Μια πρόταση που φαίνεται να «ζυμώνεται» το τελευταίο διάστημα στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο, σε μια φάση κατά την οποία η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και καπιταλιστικής Ρωσίας, στην Ουκρανία, απειλεί να γενικευτεί σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η πρόταση για υπεράσπιση της Ουκρανίας με αεράμυνα «τύπου Ισραήλ», με τη συνδρομή κρατών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ακούγεται όλο και δυνατότερα, όλο και συχνότερα από δυνάμεις του ευρωατλαντικού άξονα. Προβλέπει να τοποθετηθούν αντιαεροπορικά και αντιπυραυλικά συστήματα σε ΝΑΤΟική επικράτεια κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων, σε Πολωνία και Ρουμανία, αλλά και να αναπτύσσονται δυτικά μαχητικά αεροσκάφη, για να βοηθούν την Ουκρανία να καταρρίπτει ρωσικούς πυραύλους και drones, όπως οι ΝΑΤΟικοί βοήθησαν το Ισραήλ στην επιχείρηση που εξαπέλυσε το Ιράν τον περασμένο μήνα, σε αντίποινα για επίθεση στο έδαφός του.

«Οταν πετούν πύραυλοι στέλνονται πολωνικά αεροπλάνα, αλλά δεν καταρρίπτουν ρωσικούς πυραύλους. Μπορούν να το κάνουν αυτό; Είμαι σίγουρος πως ναι. Είναι επίθεση από χώρες του ΝΑΤΟ; Είναι εμπλοκή; Οχι», είπε προκλητικά ο Ζελένσκι στο «Reuters», σε αποκλειστική συνέντευξη.

Το λεγόμενο «μοντέλο Ισραήλ» για την Ουκρανία υπερασπίζονται τον τελευταίο καιρό και Γερμανοί βουλευτές, παρά τον κίνδυνο άμεσης εμπλοκής της ΕΕ στον πόλεμο αν η Ρωσία χτυπήσει ΝΑΤΟικό έδαφος, θεωρώντας «νόμιμους στόχους» τα αντιπυραυλικά συστήματα και τα μαχητικά αεροσκάφη.

Ο Ζελένσκι διατύπωσε και νέες επικρίσεις προς τους «Δυτικούς συμμάχους» ότι καθυστερούν πολύ να λάβουν αποφάσεις για αποστολή των «κατάλληλων» εξοπλισμών, αναφερόμενος σε βαρέα όπλα, π.χ. πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, και στην έγκριση, από Βρετανία και ΗΠΑ, χτυπημάτων στη Ρωσία, σε μαχητικά αεροσκάφη F-16 κ.ά., που αποτελούν «κόκκινη γραμμή» για τη Μόσχα.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP, «Reuters»))

Σχετικά θέματα