Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Διορίζονται συγγενείς θυμάτων μόνο αν παραιτηθούν από το δικαίωμα αποζημίωσης

Πολλά ερωτήματα δημιουργήθηκαν από την Υπουργική Απόφαση, σχετικά με τη διαδικασία διορισμού στο Δημόσιο συγγενών των θυμάτων από τη φωτιά..

Πολλά ερωτήματα δημιουργήθηκαν από την Υπουργική Απόφαση, σχετικά με τη διαδικασία διορισμού στο Δημόσιο συγγενών των θυμάτων από τη φωτιά σε Μάτι και Νέο Βουτζά, αλλά και των ατόμων τα οποία υπέστησαν σοβαρά εγκαύματα και νοσηλεύτηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Σύμφωνα με την ΑΠΟΦΑΣΗ του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, με το που θα καταθέσει ο ενδιαφερόμενος την αίτηση για διορισμό στο Δημόσιο, αυτό όπως αναφέρεται στο άρθρο 2, «συνεπάγεται την αυτοδίκαιη και αμετάκλητη παραίτηση του διοριζόμενου από τυχόν οικονομικές απαιτήσεις, καθώς και την αναστολή του συνταξιοδοτικού του δικαιώματος, από την ημερομηνία διορισμού».

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο ενδιαφερόμενος για διορισμό συγγενής θύματος ή πυρόπληκτος που έχει υποστεί εγκαύματα, θα πρέπει να παραιτηθεί από την οποιαδήποτε δικαστική διεκδίκηση αποζημίωσης από το κράτος για θάνατο ή τραυματισμό. Δηλαδή, δεν θα έχει το δικαίωμα να προσφύγει δικαστικά για να αποζημιωθεί από το κράτος για το κακό που τον βρήκε ή για την απώλεια συγγενικού του προσώπου.

Το γεγονός ότι ο ενδιαφερόμενος για διορισμό θα πρέπει να παραιτηθεί εκ των προτέρων από το δικαίωμα αποζημίωσης από το κράτος, στην ουσία αφήνει ξεκρέμαστους χιλιάδες ανθρώπους. Και αυτό γιατί κανείς δεν μπορεί να τους εγγυηθεί ότι δεν θα απολυθούν μετά από 6 μήνες ή 1 χρόνο, έχοντας χάσει αμετάκλητα -όπως αναφέρει η Υπουργική Απόφαση- και το δικαίωμα να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη για αποζημίωση.

Θυμίζουμε ότι συγγενείς θυμάτων έχουν ήδη καταθέσει μηνύσεις και αγωγές σε βάρος του Δημοσίου, για την απώλεια των δικών τους ανθρώπων και έχουν ορίσει πραγματογνώμονες.

Τι υποστηρίζει το υπουργείο

Μετά το σάλο που προκλήθηκε, το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης σε ανακοίνωσή του ότι μεταξύ άλλων ότι η παραίτηση «αφορά αποκλειστικά και μόνο τυχόν αποδοχές που λαμβάνει ο αιτών – διοριζόμενος από σύνταξη, καθώς και την αναστολή του σχετικού συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Δηλαδή, το προφανές. Κάποιος που για οποιοδήποτε λόγο μπορεί να λαμβάνει κάποιας μορφής σύνταξη (λχ. αναπηρίας), εφόσον επιλέξει να διοριστεί, θα αμείβεται με τον μισθό του ως διορισθείς στο Δημόσιο». 

Ωστόσο αυτή η αναφορά του υπουργείου δεν απαντά πλήρως στο λόγο που επέλεξε να καταγραφή στην απόφαση η δέσμευση για «αυτοδίκαιη και αμετάκλητη παραίτηση του διοριζόμενου από τυχόν οικονομικές απαιτήσεις»,αφού μάλιστα προηγουμένως έχει ξεκαθαριστεί στην απόφαση ότι εφόσον είναι συνταξιούχος θα υπάρξει «αναστολή του συνταξιοδοτικού του δικαιώματος, από την ημερομηνία διορισμού».

Σχετικά θέματα

Απόψεις