Η οργάνωση μίλησε με επιζώσες/-ντες και αυτόπτες μάρτυρες, ανέλυσε δορυφορικές εικόνες και επαλήθευσε φωτογραφίες και βίντεο για να διερευνήσει τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς που πραγματοποίησαν οι ισραηλινές δυνάμεις μεταξύ 7 και 12 Οκτωβρίου. Όπως αναφέρει, οι ισραηλινές επιθέσεις παραβίασαν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, μεταξύ άλλων, επειδή δεν έλαβαν εφικτές προφυλάξεις για να γλιτώσουν τους αμάχους, ή επειδή πραγματοποίησαν επιθέσεις που δεν έκαναν διάκριση μεταξύ αμάχων και στρατιωτικών στόχων, ή επειδή πραγματοποίησαν επιθέσεις που μπορεί να στρέφονταν κατά πολιτικών στόχων.

«Στη δηλωμένη πρόθεσή τους να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα για να καταστρέψουν τη Χαμάς, οι ισραηλινές δυνάμεις επέδειξαν συγκλονιστική περιφρόνηση για τη ζωή των αμάχων. Έχουν κάνει σκόνη τον ένα δρόμο μετά τον άλλο με κτίρια κατοικιών σκοτώνοντας μαζικά αμάχους και καταστρέφοντας βασικές υποδομές, ενώ οι νέοι περιορισμοί σημαίνουν ότι η Γάζα ξεμένει γρήγορα από νερό, φάρμακα, καύσιμα και ηλεκτρικό ρεύμα. Μαρτυρίες από αυτόπτες μάρτυρες και επιζώσες/-ντες τόνιζαν, ξανά και ξανά, πώς οι ισραηλινές επιθέσεις αποδεκάτισαν τις παλαιστινιακές οικογένειες, προκαλώντας τέτοια καταστροφή που οι επιζώντες συγγενείς δεν έχουν παρά μόνο ερείπια για να θυμούνται τους αγαπημένους τους», δήλωσε η Agnès Callamard, γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τη Χαμάς και τις άλλες ένοπλες ομάδες να απελευθερώσουν επειγόντως όλους τους αμάχους ομήρους και να σταματήσουν αμέσως την εκτόξευση αδιάκριτων ρουκετών. Δεν μπορεί να υπάρξει καμία δικαιολογία για τον σκόπιμο φόνο αμάχων υπό οποιεσδήποτε συνθήκες», δήλωσε η Agnès Callamard. «Λίγες ώρες μετά την έναρξη των επιθέσεων, οι ισραηλινές δυνάμεις άρχισαν τον μαζικό βομβαρδισμό της Γάζας. Έκτοτε, η Χαμάς και άλλες ένοπλες ομάδες συνέχισαν επίσης να εκτοξεύουν αδιάκριτα ρουκέτες σε αμάχους στο Ισραήλ, σε επιθέσεις που πρέπει επίσης να διερευνηθούν ως εγκλήματα πολέμου». «Οι δεκαετίες ατιμωρησίας και αδικίας και το πρωτοφανές επίπεδο θανάτου και καταστροφής της τρέχουσας επίθεσης θα οδηγήσουν μόνο σε περαιτέρω βία και αστάθεια στο Ισραήλ και τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη», δήλωσε η Agnès Callamard.

«Η έρευνά μας υποδεικνύει καταδικαστικά στοιχεία για εγκλήματα πολέμου στην εκστρατεία βομβαρδισμών του Ισραήλ, τα οποία πρέπει να διερευνηθούν επειγόντως. Οι δεκαετίες ατιμωρησίας και αδικίας και το πρωτοφανές επίπεδο θανάτου και καταστροφής της τρέχουσας επίθεσης θα οδηγήσουν μόνο σε περαιτέρω βία και αστάθεια στο Ισραήλ και τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη», δήλωσε η Agnès Callamard.

Ο ανελέητος βομβαρδισμός της Γάζας έχει επιφέρει αφάνταστα δεινά σε ανθρώπους που ήδη αντιμετωπίζουν μια τρομερή ανθρωπιστική κρίση. Μετά από 16 χρόνια υπό τον παράνομο αποκλεισμό του Ισραήλ, το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Γάζας βρίσκεται ήδη κοντά στην καταστροφή, και η οικονομία της είναι σε κατάσταση διάλυσης. Τα νοσοκομεία καταρρέουν, μην μπορώντας να ανταποκριθούν στον τεράστιο αριθμό των τραυματιών και αντιμετωπίζοντας απελπιστική έλλειψη σε φάρμακα και εξοπλισμό που σώζουν ζωές.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί:

Τις ισραηλινές αρχές:

  • Να τερματίσουν αμέσως τις παράνομες επιθέσεις και να τηρήσουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, μεταξύ άλλων, διασφαλίζοντας ότι λαμβάνουν όλες τις εφικτές προφυλάξεις για να ελαχιστοποιήσουν τις βλάβες εις βάρος των αμάχων και τις ζημιές σε μη στρατιωτικούς στόχους και να απέχουν από απευθείας επιθέσεις εναντίον αμάχων και μη στρατιωτικών στόχων, τις αδιάκριτες και τις δυσανάλογες επιθέσεις.
  • Να επιτρέψουν αμέσως την ανεμπόδιστη παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους της Γάζας.
  • Να άρουν επειγόντως τον παράνομο αποκλεισμό της Γάζας, ο οποίος ισοδυναμεί με συλλογική τιμωρία και αποτελεί έγκλημα πολέμου, ενόψει της τρέχουσας καταστροφής και των ανθρωπιστικών επιταγών.
  • Να ανακαλέσουν την απαράδεκτη διαταγή «εκκένωσης», η οποία έχει αφήσει περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους εκτοπισμένους.
  • Να παραχωρήσουν άμεση πρόσβαση στην Ανεξάρτητη Ερευνητική Επιτροπή για τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη για τη διεξαγωγή ερευνών, συμπεριλαμβανομένης της συλλογής χρονικά ευαίσθητων αποδεικτικών στοιχείων και μαρτυριών.

Τη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα τους συμμάχους του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων των κρατών-μελών της Ε.Ε., των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου:

  • Να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία του άμαχου πληθυσμού της Γάζας από παράνομες επιθέσεις.
  • Να επιβάλουν ολοκληρωμένο εμπάργκο όπλων σε όλα τα μέρη της σύγκρουσης, δεδομένου ότι διαπράττονται σοβαρές παραβιάσεις που ισοδυναμούν με εγκλήματα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Τα κράτη πρέπει να απέχουν από την προμήθεια στο Ισραήλ όπλων και στρατιωτικού υλικού, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών τεχνολογιών, των εξαρτημάτων και των συστατικών, τεχνικής βοήθειας, εκπαίδευσης, οικονομικής ή άλλης βοήθειας. Θα πρέπει επίσης να καλέσουν τα κράτη που προμηθεύουν όπλα σε παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες να απέχουν από αυτό.
  • Να απέχουν από κάθε δήλωση ή ενέργεια που θα νομιμοποιούσε, έστω και έμμεσα, τα εγκλήματα και τις παραβιάσεις του Ισραήλ στη Γάζα.
  • Να πιέσουν το Ισραήλ να άρει τον παράνομο 16ετή αποκλεισμό της λωρίδας της Γάζας, ο οποίος ισοδυναμεί με συλλογική τιμωρία του πληθυσμού της Γάζας, είναι έγκλημα πολέμου και αποτελεί βασική πτυχή του ισραηλινού συστήματος απαρτχάιντ.
  • Να διασφαλίσουν ότι η συνεχιζόμενη έρευνα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την κατάσταση στην Παλαιστίνη θα λάβει πλήρη υποστήριξη και όλους τους απαραίτητους πόρους.

Το Γραφείο Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου:

  • Να επισπεύσει επειγόντως την τρέχουσα έρευνά του στην κατάσταση της Παλαιστίνης, εξετάζοντας τα φερόμενα εγκλήματα από όλα τα μέρη, συμπεριλαμβανομένου του εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας του απαρτχάιντ εις βάρος των Παλαιστινίων.

Τη Χαμάς και άλλες ένοπλες ομάδες:

Να τερματίσουν αμέσως τις σκόπιμες επιθέσεις κατά αμάχων, την εκτόξευση ρουκετών χωρίς διακρίσεις και την ομηρία. Πρέπει να απελευθερώσουν τους αμάχους ομήρους χωρίς όρους και αμέσως.