Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Διάγγελμα Πούτιν για το μακελειό: Οι δράστες επιχείρησαν να διαφύγουν προς την Ουκρανία – Θα υποστούν δίκαιη τιμωρία

«Θα εντοπίσουμε και θα τιμωρήσουμε όλους όσους στέκονται πίσω από τους τρομοκράτες, που προετοίμασαν αυτήν την θηριωδία, αυτήν την επίθεση στη Ρωσία, στον λαό μας», είπε ανάμεσα στα άλλα ο Ρώσος Πρόεδρος

Τις πρώτες δηλώσεις του μετά το τρομοκρατικό χτύπημα με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες στο Crocus City Hall, στα περίχωρα της Μόσχας, έκανε το μεσημέρι του Σαββάτου ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σε τηλεοπτικό μήνυμά του, ο Ρώσος πρόεδρος αφού κήρυξε εθνικό πένθος, αναφέρθηκε εκτενώς στην επίθεση που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 115 άνθρωποι και να τραυματιστούν 140, απολογισμός που αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ώρες, όπως εκτιμούν οι ρωσικές Αρχές.

Ο Βλ. Πούτιν κήρυξη την 24η Μαρτίου, ως ημέρα εθνικού πένθους. 

Σύμφωνα με τον Guardian, ο Πούτιν στο διάγγελμά του δήλωσε: 

«Βρέθηκαν και συνελήφθησαν και οι τέσσερις άμεσοι δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης, όλοι όσοι πυροβόλησαν και σκότωσαν ανθρώπους. Προσπάθησαν να κρυφτούν και κινήθηκαν προς την Ουκρανία, όπου, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, τους ετοιμάστηκε παράθυρο από την ουκρανική πλευρά για να περάσουν τα κρατικά σύνορα. Συνολικά συνελήφθησαν 11 άτομα.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας και άλλες υπηρεσίες επιβολής του νόμου εργάζονται για να εντοπίσουν και να αποκαλύψουν ολόκληρη τη βάση συνεργών των τρομοκρατών: αυτούς που τους παρείχαν μεταφορά, περιέγραψαν οδούς διαφυγής από τον τόπο του εγκλήματος, ετοίμασαν κρύπτες, αποθήκες όπλων και πυρομαχικών».

Και πρόσθεσε: 

«Οι γιατροί δίνουν πλέον μάχη για τη ζωή των θυμάτων, όσων βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση. Είμαι βέβαιος ότι θα κάνουν ό,τι είναι δυνατό και ακόμη και αδύνατο για να διαφυλάξουν τη ζωή και την υγεία όλων των τραυματιών.

Ιδιαίτερα λόγια ευγνωμοσύνης προς τα πληρώματα ασθενοφόρων, τους στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων, τους πυροσβέστες, τους διασώστες που έκαναν τα πάντα για να σώσουν ζωές ανθρώπων, να τους βγάλουν κάτω από τη φωτιά, από το επίκεντρο της φωτιάς και του καπνού και να αποφύγουν ακόμη μεγαλύτερες απώλειες.

Δεν μπορώ να αγνοήσω τη βοήθεια απλών πολιτών που τα πρώτα λεπτά μετά την τραγωδία δεν έμειναν αμέτοχοι και αδιάφοροι και μαζί με γιατρούς και αξιωματικούς ασφαλείας παρείχαν τις πρώτες βοήθειες και παρέδωσαν τα θύματα στα νοσοκομεία».

Για να καταλήξει: 

«Επαναλαμβάνω, οι ανακριτικές αρχές και οι αρχές επιβολής του νόμου θα κάνουν τα πάντα για να διαπιστωθούν όλες οι λεπτομέρειες του εγκλήματος. Αλλά είναι ήδη προφανές ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι όχι μόνο με μια προσεκτικά σχεδιασμένη κυνικά τρομοκρατική επίθεση, αλλά με μια προετοιμασμένη και οργανωμένη μαζική δολοφονία ειρηνικών, ανυπεράσπιστων ανθρώπων.

Οι εγκληματίες ξεκίνησαν ήρεμα και σκόπιμα να σκοτώσουν, να πυροβολήσουν σε αιχμή τους πολίτες μας, τα παιδιά μας. Ακριβώς όπως οι Ναζί έκαναν κάποτε σφαγές στα κατεχόμενα, αποφάσισαν να οργανώσουν μια παράσταση, μια αιματηρή πράξη εκφοβισμού.

Όλοι οι δράστες, οι διοργανωτές και όσοι υπηρέτησαν αυτό το έγκλημα θα υποστούν δίκαιη και αναπόφευκτη τιμωρία. Όποιοι κι αν είναι, όποιοι κι αν τους καθοδηγούν. Επαναλαμβάνω, θα εντοπίσουμε και θα τιμωρήσουμε όλους όσους στέκονται πίσω από τους τρομοκράτες, που προετοίμασαν αυτήν την θηριωδία, αυτήν την επίθεση στη Ρωσία, στον λαό μας.

Γνωρίζουμε ποια είναι η απειλή της τρομοκρατίας. Βασιζόμαστε εδώ στην αλληλεπίδραση με όλα τα κράτη που συμμερίζονται ειλικρινά τον πόνο μας και είναι έτοιμα στην πράξη να ενώσουν πραγματικά τις δυνάμεις τους στον αγώνα ενάντια σε έναν κοινό εχθρό – τη διεθνή τρομοκρατία με όλες τις εκφάνσεις της.

Τρομοκράτες, δολοφόνοι, μη άνθρωποι που δεν έχουν και δεν μπορούν να έχουν ιθαγένεια αντιμετωπίζουν μια αξιοζήλευτη μοίρα – την ανταπόδοση και τη λήθη. Δεν έχουν μέλλον. Κοινό μας καθήκον τώρα: οι σύντροφοί μας στο μέτωπο, όλοι οι πολίτες της χώρας, είναι να είμαστε μαζί σε έναν σχηματισμό. Πιστεύω ότι έτσι θα είναι».

 

Απόψεις