Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Δημοσιογραφικές οργανώσεις: «Να αποσυρθεί η αγωγή SLAPP Δημητριάδη εναντίον δημοσιογράφων και ΜΜΕ»

Aπό info-war.gr  Την απόσυρση της καταχρηστικής αγωγής SLAPP που έχει καταθέσει ο Γρηγόρης Δημητριάδης εναντίον δημοσιογράφων και ΜΜΕ ζητούν με κοινή τους ανακοίνωση εννέα μεγάλες διεθνείς..

Aπό info-war.gr 

Την απόσυρση της καταχρηστικής αγωγής SLAPP που έχει καταθέσει ο Γρηγόρης Δημητριάδης εναντίον δημοσιογράφων και ΜΜΕ ζητούν με κοινή τους ανακοίνωση εννέα μεγάλες διεθνείς δημοσιογραφικές οργανώσεις, ενόψει της προγραμματισμένης εκδίκασής της στις 25 Ιανουαρίου 2024.

Οι οργανώσεις χαρακτηρίζουν την αγωγή αυτή «μια κακόβουλη προσπάθεια να φιμωθεί η ερευνητική δημοσιογραφία σχετικά με τις διασυνδέσεις του Δημητριάδη με το ελληνικό σκάνδαλο κατασκοπευτικού λογισμικού». Υπενθυμίζεται πως ο Γρηγόρης Δημητριάδης, πρώην διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου και ανιψιός του Κυριάκου Μητσοτάκη, είχε καταθέσει στις 5 Αυγούστου 2022, την ημέρα που παραιτήθηκε λόγω των αποκαλύψεων για τον ρόλο του στο σκάνδαλο παρακολουθήσεων, αγωγή στα μέσα και τους δημοσιογράφους που έκαναν αυτές τις αποκαλύψεις.

Ζητά υπέρογκες αποζημιώσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ από την Εφημερίδα των Συντακτών, το Reporters United και τους δημοσιογράφους Νικόλα Λεοντόπουλο και Θοδωρή Χονδρόγιαννο. Παράλληλα ζητά και από τον Θανάση Κουκάκη να διαγράψει αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου αναπαράγονται τα ρεπορτάζ των παραπάνω και να πληρώσει υπέρογκη αποζημίωση.

Οι οργανώσεις «υπογραμμίζουν ένα ανησυχητικό μοτίβο νομικών προσπαθειών για να καταπνιχθούν οι δημοσιογραφικές αναφορές σχετικά με τις διασυνδέσεις του Δημητριάδη με το σκάνδαλο του spyware», σημειώνοντας και τις νέες σχετικές αγωγές που εκείνος υπέβαλε στις 24 Νοεμβρίου 2023.

Προτρέπουν τον Δημητριάδη «να αποσύρει την αγωγή και να αποσύρει τις απαιτήσεις για αφαίρεση του άρθρου και οικονομική αποζημίωση»«Εάν η αγωγή δεν αποσυρθεί», συμπληρώνουν, «καλούμε το δικαστήριο να απορρίψει την αγωγή και να αναγνωρίσει τον κακόβουλο χαρακτήρα της αγωγής, την ακρίβεια και το δημόσιο συμφέρον του δημοσιεύματος, καθώς και το μοτίβο νομικού εκφοβισμού του κ. Δημητριάδη κατά της ανεξάρτητης δημοσιογραφικής πληροφόρησης. Ζητάμε από τον δικαστή να αξιολογήσει προσεκτικά τα διεθνή πρότυπα για την ελευθερία της έκφρασης κατά τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης».

Η κοινή ανακοίνωση υπό τον συντονισμό του International Press Institute (IPI) υπογράφεται ακόμη από τις: ARTICLE 19 Europe (A19), Committee to Protect Journalists (CPJ), European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF), European Federation of Journalists (EFJ), Free Press Unlimited (FPU), OBC Transeuropa (OBCT), Reporters Without Borders (RSF), South East Europe Media Organisation (SEEMO).

Μπορείτε να τη διαβάσετε (στα αγγλικά) πατώντας εδώ.

Σχετικά θέματα

Απόψεις