Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Δεσμεύσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη για νέο ανθρωποκυνηγητό

Με κυρίαρχο θέμα το Μεταναστευτικό και δεσμεύσεις για ένταση του ανθρωποκυνηγητού στα σύνορα προσήλθε ο Κυρ. Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής των ευρωπαϊκών χωρών..

Με κυρίαρχο θέμα το Μεταναστευτικό και δεσμεύσεις για ένταση του ανθρωποκυνηγητού στα σύνορα προσήλθε ο Κυρ. Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής των ευρωπαϊκών χωρών του Νότου EUMED-9, στη Μάλτα. Συζητήθηκαν, επίσης, οι «συνέπειες της κλιματικής αλλαγής» και η Διεύρυνση της ΕΕ, που ανοίγουν νέα πεδία κερδοφορίας σε ευρωενωσιακά μονοπώλια.

Χαρακτηριστικά, στη Σύνοδο ο πρωθυπουργός τόνισε εκ νέου «την ανάγκη να στηριχτούν οι χώρες πρώτης γραμμής, ιδιαίτερα σε μια συγκυρία κατά την οποία αυξάνονται οι ροές», διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι η κυβέρνηση «θα συνεχίσει να εφαρμόζει απαρέγκλιτα την πολιτική της στο μεταναστευτικό με έμφαση στη φύλαξη των συνόρων της, την επέκταση του φράχτη του Εβρου», μιλώντας ταυτόχρονα για δήθεν «σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο».

Στις δηλώσεις του στο πλαίσιο της Συνόδου, ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε ότι υπάρχει πρόοδος σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τόνισε ότι πρέπει τα ευρωπαϊκά κράτη και όχι οι διακινητές να αποφασίσουν ποιοι θα μπαίνουν στην ΕΕ και ποιοι όχι.

Στην κυβέρνηση θριαμβολογούν, άλλωστε, ότι «αυτή είναι η πολιτική που έχει οδηγήσει στο να έχουμε, παρά την αυξητική τάση των ροών, μικρότερες συνέπειες σε σχέση με άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου».

Mε το Μεταναστευτικό να είναι κομμάτι του ευρύτερου παζαριού με την Τουρκία, Βρυξέλλες, Άγκυρα και Αθήνα ετοιμάζουν μια νέα Κοινή Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας στο Μεταναστευτικό, που όπως ακούγεται θα «επικαιροποιεί» προβλέψεις της τρέχουσας, η οποία έχει οδηγήσει στη σημερινή άθλια κατάσταση με τους εγκλωβισμούς, τους πνιγμούς στο Αιγαίο, τις επαναπροωθήσεις, τη δράση των δουλεμπορικών κυκλωμάτων, την ένταση της καταστολής και της «διαλογής» προσφύγων και μεταναστών, ανάλογα με τις ανάγκες του κεφαλαίου.

Εξάλλου, πριν την έναρξη της Συνόδου, ο πρωθυπουργός είχε διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμ, Μακρόν. Κατά το Μαξίμου, συζητήθηκαν «ζητήματα διμερούς και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος» ενόψει της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της επόμενης εβδομάδας (5 και 6/10) στη Γρανάδα.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν, μεταξύ άλλων, τις «τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία», ενώ εξέφρασαν την «ικανοποίησή» τους για την αμυντική συνεργασία των δύο χωρών. Θυμίζουμε, άλλωστε, ότι η σε ισχύ «στρατηγική συμφωνία» Ελλάδας – Γαλλίας προβλέπει μεταξύ άλλων «συμμετοχή σε κοινές αναπτύξεις δυνάμεων ή αναπτύξεις σε θέατρα επιχειρήσεων προς υποστήριξη κοινών συμφερόντων, όπως, για παράδειγμα, τις υπό γαλλική διοίκηση επιχειρήσεις στο Σαχέλ». Από 902.gr 

Σχετικά θέματα

Απόψεις