Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Δ. Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στους αγώνες εργατών και αγροτών

Την αλληλεγγύη του ΚΚΕ στους αγώνες των εργαζομένων και των αγροτών, αλλά και στους αυτοαπασχολούμενους της περιοχής εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ,..

Την αλληλεγγύη του ΚΚΕ στους αγώνες των εργαζομένων και των αγροτών, αλλά και στους αυτοαπασχολούμενους της περιοχής εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Αιτωλοακαρνανία.

Η επίσκεψη του Δημήτρη Κουτσούμπα στην περιοχή ξεκίνησε από το Νοσοκομείο Μεσολογγίου, όπου συναντήθηκε με γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό.

Στη συνέχεια, στην κατάμεστη αίθουσα του παλιού Δημαρχείου του Αιτωλικού, είχε σύσκεψη με το Σωματείο των ψαράδων της Λιμνοθάλασσας Αιτωλικού – Μεσολογγίου και εκπροσώπους Αγροτικών Συλλόγων της περιοχής.

Στην κατάμεστη αίθουσα του παλιού Δημαρχείου όπου πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη, πήραν τον λόγο οι Θοδωρής Μπότας, πρόεδρος Αλιέων Αιτωλικού, Βαγγέλης Κούσουλας, εκπρόσωπος Αγροτικού Συλλόγου Νεοχωρίου, Δημήτρης Κομπλίτσης, δημοτικός σύμβουλος Ξηρομερίου, η Μαριάννα Κατράκη, κόρη της σπουδαίας χαράκτριας Βάσως Κατράκη και η μαθήτρια Γεωργία Κοτσαλού, πρόεδρος του 15μελους του Γυμνασίου Αιτωλικού.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, αφού άκουσε τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των φορέων, αναφέρθηκε στους αγώνες που βρίσκονται σε εξέλιξη, των γιατρών με τους οποίους εξάλλου νωρίτερα είχε συνάντηση στο νοσοκομείο Μεσολογγίου, των φοιτητών για τους οποίους σημείωσε “ζητάνε τα αυτονόητα, να μην περάσει ο νόμος της κυβέρνησης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ενώ πάλι θα βάλουν την εργατική-λαϊκή οικογένεια να πληρώνει για να σπουδάζει το παιδί της, αλλά βεβαίως και για να λυθούν μια σειρά ζητήματα υποδομών, όπως είπε πολύ σωστά η μαθήτρια εκπρόσωπος, η πρόεδρος του 15μελούς στο Αιτωλικό, για τις υποδομές των σχολείων, τα απαράδεκτα σχολικά κτίρια, αλλά και την ίδια την εκπαίδευση ή την ελάχιστη βάση εισαγωγής και όλα αυτά που βιώνουν οι μαθητές και οι οικογένειες τους. Έχουμε μεγάλες κινητοποιήσεις, είμαστε στο πλευρό σας, το ξέρετε, θα συνεχίσουμε σ’ αυτή την πάλη.”

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έκανε ειδική αναφορά στους αγώνες των αγροτών και τα δίκαια αιτήματά τους καθώς “το κόστος παραγωγής είναι τεράστιο, την ίδια ώρα που οι μεγαλέμποροι, οι μεγαλοβιομήχανοι πουλάνε πολύ ακριβά μέσα και εφόδια στους Έλληνες αγρότες και ανεβάζουν έτσι κι άλλο το κόστος. Και αγοράζουν μετά τα προϊόντα που παράγει με τον ιδρώτα του ο αγρότης, ο κτηνοτρόφος σε εξευτελιστικές τιμές, γιατί δεν υπάρχουν κατώτερες εγγυημένες τιμές. Τα διάφορα μέτρα-κοροϊδία που αναγκάστηκε, μετά το στρίμωγμα που έφαγε από το αγροτικό κίνημα και τα μπλόκα, να ανακοινώσει ο κύριος Μητσοτάκης, που λέει ότι θα δώσει δήθεν 82 εκατ. ευρώ σε 300.00 αγρότες, που είναι κάτω από τα μισά που έπαιρναν μέχρι το 2016, όχι μόνο είναι σταγόνα στον ωκεανό, δεν είναι τίποτα, αλλά δεν υλοποιεί βασικά πράγματα. Την ώρα που δίνει αφορολόγητο πετρέλαιο στους εφοπλιστές, την ίδια ώρα δεν δίνει αφορολόγητο πετρέλαιο στον Έλληνα αγρότη. Αυτό πρέπει να το κάνει τώρα. Την ώρα που οι αγρότες ζητάνε 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα το ρεύμα, ούτε αυτό το προωθεί, ενώ μπορεί να το κάνει. Και μιλάει για τις αντοχές της οικονομίας, πού να βρει, λέει, τα λεφτά, ότι έχει περιορισμούς κ.ά. Λεφτά βρίσκει για να δίνει στους εφοπλιστές και στους βιομηχάνους, στους μεγαλεμπόρους και στους μεσάζοντες. Λεφτά για να δίνει στην αγροτιά, στην εργατιά, στον ελληνικό λαό δεν έχει. Ούτε για αντιπλημμυρικά έργα, ούτε για αντιπυρικά έργα ούτε γι’ αυτά που χρειάζονται για τις διάφορες υποδομές.”

Κατήγγειλε, επίσης, πως όλα τα άλλα κόμματα πλην του ΚΚΕ στήριξαν την ΚΑΠ η οποία συνέβαλλε σημαντικά στο να βρεθεί σε αυτή την κατάσταση η ελληνική αγροτιά, να μην μπορεί να παράγει την επόμενη χρονιά, να μην μπορεί να ζήσει ο αγρότης, ο κτηνοτρόφος, ο μελισσοκόμος την οικογένειά του, να σπουδάσει τα παιδιά του, να τα περιθάλψει όταν έχουν πρόβλημα υγείας και πάει λέγοντας.

 
 

Φυσικά ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα ζητήματα που ταλανίζουν τους κατοίκους του νομού επισημαίνοντας πως “η Αιτωλοακαρνανία, που έχει υδάτινο πλούτο, έχει λίμνες έχει ποτάμια, εδώ παρουσιάζεται πρόβλημα να είναι ξερικός ο νομός κατά 60%. Πρέπει να υπάρξει λύση σε αυτό το πρόβλημα. Την ίδια ώρα παρουσιάζεται το πρόβλημα της ιχθυοκαλλιέργειας, όπου γίνεται μία ανεξέλεγκτη ιδιωτικοποίηση για να αυξάνονται τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων, των επιχειρηματικών ομίλων, των οικονομικών συμφερόντων του οικοτουρισμού, όπως λένε, που δεν αφορά βεβαίως τον απλό λαό, τον εργάτη, τον αγρότη, τον υπάλληλο, αλλά μόνο λίγους, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα και για την υγεία του λαού και για την παράκτια αλιεία και για το περιβάλλον. Εμείς ζητάμε να μην εφαρμοστεί η απόφαση για τις περιοχές οργανωμένης, όπως λέγονται, ανάπτυξης της υδατοκαλλιέργειας. Σε οτιδήποτε γίνει σε αυτό τον τομέα εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να έχουν αποφασιστικό λόγο οι φορείς της περιοχής, εσείς εδώ οι κάτοικοι της περιοχής, και όχι αυτό να γίνεται αυθαίρετα, έτσι ώστε να προστατεύεται και η υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον. Άκουσα με προσοχή όλα αυτά που είπατε. Γνωρίζουμε το πρόβλημα που τέθηκε κι εδώ με την παραγωγή υδροθείου στη λιμνοθάλασσα. Είναι πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα, είναι άκρως επικίνδυνο φαινόμενο όχι μόνο για το περιβάλλον, αλλά δημιουργεί πρόβλημα και στην αλιεία με τα νεκρά ψάρια. Δημιουργεί πρόβλημα κι εδώ και για τον άνθρωπο, για την υγεία του, για την ίδια τη ζωή των ανθρώπων της περιοχής. Η κατάσταση είναι επικίνδυνη και από τα οικιακά απόβλητα και από τα βιομηχανικά απόβλητα και από τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις με την ένταση των λιπασμάτων και όλα αυτά που φέρνουν στη λιμνοθάλασσα. Άρα, οι προτάσεις του ΚΚΕ ταυτίζονται με τις προτάσεις του δικού σας κινήματος, των φορέων, που τέθηκαν κι εδώ ορισμένα”.

Πρόσθεσε πως το ΚΚΕ ζητά “άμεση λειτουργία των βιολογικών καθαρισμών, να υπάρχει αυτό το σύστημα επεξεργασίας των απορροών στράγγισης για τα νερά της γεωργικής εκμετάλλευσης, που μπορεί να φέρουν χημικά, λιπάσματα κλπ. Απαιτούμε διευκόλυνση της ανανέωσης των υδάτων με όλα τα μέτρα που έχετε προτείνει για τα αναχώματα, για το πώς πρέπει να γίνει η άρση τους, η εκβάθυνση του βυθού των διόδων, η υλοποίηση της επιστημονικής ανανέωσης των υδάτων. Γι’ αυτό υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που πρέπει άμεσα, χωρίς καθυστέρηση, να τεθούν σε εφαρμογή. Και, βεβαίως, απαιτούμε την αποζημίωση των ψαράδων της περιοχής, των αλιέων, οι οποίοι δεινοπαθούν από όλη αυτή την κατάσταση και δεν μπορούν να έχουν στοιχειώδες εισόδημα για τις οικογένειές τους, πολύ περισσότερο δεν μπορούν να δίνουν και σε ποσότητα και σε ποιότητα καλό ψάρι στον καταναλωτή για να το τρώει. Και φυσικά συμφωνούμε ότι αυτό το έργο των 22 εκατ. ευρώ που εξήγγειλαν δεν λύνει το πρόβλημα, αντίθετα το επιδεινώνει. Διώχνει τους αλιείς ουσιαστικά και εισάγει επιχειρηματικά συμφέροντα, άλλους ομίλους που ενδιαφέρονται να εκμεταλλευτούν τη λιμνοθάλασσα και τον πλούτο που αυτή έχει. Στηρίζουμε την προσφυγή που έχετε κάνει στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ξέρετε ότι ήδη έχουμε κάνει αρκετές ερωτήσεις, επερωτήσεις, αναφορές στη Βουλή και ο Νίκος Παπαναστάσης, ο βουλευτής εδώ του Νομού, αλλά και όλη η Κοινοβουλευτική Ομάδα, θα συνεχίσουμε αυτό τον αγώνα, θα είμαστε σε ανοιχτή γραμμή μαζί σας για οτιδήποτε θέλετε να προβάλλουμε και μέσα στη Βουλή και στην Ευρωβουλή, επίσης, γιατί και από κει καθορίζονται διάφορα πράγματα. Πάρτε υπόψη σας ότι την Κυριακή 9 Ιουνίου έχουμε Ευρωεκλογές και πρέπει να δοθεί ένα ισχυρό μήνυμα και προς την κυβέρνηση και προς τα άλλα κόμματα του κατεστημένου που έχουν κυβερνήσει ή έχουν ψηφίσει αντιλαϊκές, αντιαγροτικές, αντεργατικές αποφάσεις, και μέσα στο ελληνικό κοινοβούλιο και στο Ευρωκοινοβούλιο”.

Τέλος, έκανε ειδική αναφορά στο Μουσείο Βάσως Κατράκη, όπως είπε «μιας εξέχουσας φυσιογνωμίας της τέχνης, όχι μόνο για την πατρίδα μας αλλά για όλη την Ευρώπη, για όλο τον κόσμο, γνωστής αγωνίστριας, επίσης, με πάρα πολλές διώξεις στο παρελθόν στα πέτρινα χρόνια που πέρασε ο λαός μας, οι αγωνιστές. Με ένα τεράστιο έργο εμπνευσμένο και απ’ αυτήν εδώ την περιοχή, απ’ το Αιτωλικό, απ’ την Αιτωλοακαρνανία την πατρίδα της, αλλά και από όλη την Ελλάδα, απ’ τον αγώνα του ελληνικού λαού, της ελληνικής νεολαίας, των γυναικών αγωνιστριών στις φυλακές, στις εξορίες, αλλά και στους αγώνες της καθημερινής ζωής. Πρέπει το μουσείο να μην καταργηθεί ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου. Σ’ αυτό πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι και να το διεκδικούμε.

Θα πρέπει να παραμένει ανοιχτό, θα πρέπει να συντηρηθούν τα έργα, γιατί καταστρέφονται. Όταν δεν λειτουργεί το Μουσείο, δεν κάνει εκδηλώσεις, δεν έχει το απαραίτητο προσωπικό για τη συντήρηση αυτών των σπουδαίων έργων, τότε οδηγείται σταδιακά στην απαξίωση και στην καταστροφή αυτού του έργου. Θα πρέπει να ενωθούμε όλοι, ανεξάρτητα τι πιστεύει πολιτικά, κομματικά ο καθένας, να στρατευτούμε σ’ αυτό για να σώσουμε το Μουσείο, να μην υπάρξει άλλη εγκατάλειψη και εδώ πρέπει να πω ότι έχει ευθύνες το Υπουργείο Πολιτισμού και πρέπει να μας ακούσει η κυρία Μενδώνη και η κυβέρνηση και απ’ το Αιτωλικό σήμερα που υψώνουμε φωνή διαμαρτυρίας και απαιτούμε να υλοποιηθούν μια σειρά προτάσεις και ζητήματα που έχει θέσει και η οικογένεια της Βάσως Κατράκη, αλλά και εμείς ως Κόμμα, διάφοροι πολιτιστικοί φορείς, όλοι όσοι ενδιαφέρονται πραγματικά για την ανάταση του πολιτισμού στον τόπο μας. Γιατί, πραγματική παιδεία, πραγματική ανάπτυξη, και οικονομική και οποιαδήποτε άλλη, δεν μπορεί να γίνει χωρίς την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, χωρίς την προστασία αυτού του τεράστιου έργου, των ανθρώπων που πάλεψαν και μάτωσαν γι’ αυτή την γη, γι’ αυτή την πατρίδα».

 
Με την Μαριάννα Κατράκη
Με την Μαριάννα Κατράκη
 

Επίσης, πήρε τον λόγο η Μαριάννα Κατράκη, κόρη της σπουδαίας χαράκτριας Βάσως Κατράκη. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας συναντήθηκε με την Μαριάννα Κατράκη και συζήτησαν για την ανάγκη να στηριχθεί το «Μουσείο Βάσως Κατράκη – Εικαστικό Κέντρο Χαρακτικής» στο Αιτωλικό.

 
Μέλη της ΚΝΕ προσέφεραν πίνακα ζωγραφικής στον Δ. Κουτσούμπα
Μέλη της ΚΝΕ προσέφεραν πίνακα ζωγραφικής στον Δ. Κουτσούμπα
 

Μετά το πέρας της σύσκεψης προσφέρθηκαν στον Γενικό Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ τοπικά προϊόντα.

Επίσης, μέλη της ΚΝΕ του πρόσφεραν έναν πανέμορφο πίνακα ζωγραφικής. Aπό 902.gr 

Σχετικά θέματα

Απόψεις