Απόψεις Διεθνή

Αυτή είναι η δική σου γη

Και ξαφνικά κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν, και ενώ όλοι βλέπαμε και ακούγαμε να υμνείται η δημοκρατία, ανακουφισμένοι από την απουσία του Ντοναλντ Τραμπ αλλά αδιάφοροι για την παρουσία του Κλίντον που βομβάρδιζε άμαχους και υποδομές στην Ευρώπη, του Μπους που ξεκινούσε πολέμους με ψεύτικα στοιχεία σκοτώνοντας χιλιάδες και του Ομπάμα που επί των ημερών του οι επιθέσεις με drones σκότωσαν περισσότερους από κάθε άλλο πρόεδρο, εμφανίστηκε η Τζένιφερ Λόπεζ για να τραγουδήσει.

Η παρουσία της Jenifer Lopez είχε ξεκάθαρους συμβολισμούς. Η καταγωγή της από το Πούερτο Ρίκο και το γεγονός ότι ξεκίνησε από μία φτωχή οικογένεια μεταναστών και εξελίχθηκε σε μία σταρ στο χώρο του θεάματος, έχοντας επιπλέον δραστηριοποιηθεί και στη μόδα με δικά της ρούχα, κοσμήματα και καλλυντικά, προσπαθεί να αναστήσει από τις στάχτες του το Αμερικανικό Όνειρο έπειτα από την πραγματικότητα που έχει δημιουργηθεί στην αμερικανική κοινωνία των διακρίσεων και της φτωχοποίησης ολοένα και μεγαλύτερου τμήματός της. Είναι σαφές ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη σε επικοινωνιακό επίπεδο να επέλθει η ηρεμία και από τις πρώτες αντιδράσεις είναι φανερό ότι η παρουσία της Λόπεζ είχε θετικές αντιδράσεις. Ο συνδυασμός όμως της επιλογής του τραγουδιού, “έπαιξε” περισσότερο καθώς θεωρήθηκε ότι οι ΗΠΑ γυρίζουν σελίδα με τον νέο πρόεδρο προσδοκώντας σε καλύτερες μέρες για τους πολλούς. Κάθε τραγούδι έχει μια ιστορία και το This Land Is Your Land που ακούστηκε προσαρμοσμένο για την ορκωμοσία του νέου προέδρου, έχει τη δική του.

Το 1918, κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου ο Irving Berlin, που υπηρετούσε τότε στον αμερικανικό στρατό είχε γράψει το God Bless America. Καταγράφοντας τη δική του πορεία το τραγούδι, χρησιμοποιήθηκε το 1938 για να τονώσει το εθνικό φρόνημα των Αμερικανών καθώς ο ναζισμός την Ευρώπη είχε αρχίσει να γιγαντώνεται. Ήταν τέτοια η απήχηση και η αποδοχή είκοσι χρόνια από τότε που γράφτηκε, που το 1940 ήταν ο ύμνος στις καμπάνιες και των δύο υποψήφιων προέδρων, του Ρούσβελτ και του Γουίλκι. Οι στίχοι του τραγουδιού ήταν απλοί:

Ο Θεός να ευλογεί την Αμερική, τη χώρα που αγαπώ
Σταθείτε δίπλα της και καθοδηγήστε την
Μέσα από τη νύχτα με το φως από ψηλά
Από τα βουνά στα λιβάδια
Στους ωκεανούς λευκό με αφρό
Ο Θεός να ευλογεί την Αμερική, το σπίτι μου το γλυκό
.

Και σήμερα το God Bless America χρησιμοποιείται σε διάφορες εκδηλώσεις, ενώ σχεδόν 100 χρόνια από τότε που γράφτηκε, γνώρισε μεγάλη επιτυχία από την Celine Dion, μετά τα χτυπήματα στους Δίδυμους Πύργους.

Η φρενίτιδα του God Bless America είχε και επικριτές. Την εποχή που προβαλλόταν από το ραδιόφωνο συνεχώς, στα τέλη της δεκαετίας του ’30, ο Woody Guthrie έγραψε ένα τραγούδι-απάντηση, που θεωρείται πια από πολλούς σήμερα ως ο εναλλακτικός εθνικός ύμνος των ΗΠΑ. Απαντούσε στα λόγια του Irving με κάπως πιο ρεαλιστικές εικόνες από τη σκοπιά που έβλεπε ο Guthrieτα πράγματα:

Ένα φωτεινό ηλιόλουστο πρωί στη σκιά του καμπαναριού
από το γραφείο αρωγής είδα τους ανθρώπους μου
Καθώς στέκονταν πεινασμένοι
Στεκόμουν εκεί και απορούσα αν ο Θεός ευλόγησε την Αμερική για μένα.

Αρχικά λοιπόν το τραγούδι το ονόμασε God Blessed America for Me όμως αργότερα άλλαξε τον τίτλο στο “This land is your land” (Αυτή η γη είναι η δική σου γη), αλλά στιχουργικά το ύφος ήταν σαφές:

Υπήρχε ένα μεγάλο ψηλό τείχος εκεί που προσπάθησε να με σταματήσει.
Η πινακίδα ήταν ζωγραφισμένη και έγραφε «Ιδιωτική ιδιοκτησία».
Αλλά στο πίσω μέρος, δεν έγραφε τίποτα
Αυτή η γη δημιουργήθηκε για εσένα και εμένα.

Οι αρχικές ηχογραφήσεις του τραγουδιού δεν διαδόθηκαν, ενώ μετά τον πόλεμο την εποχή του Μακαρθισμού στις ΗΠΑ o Guthrie αναγκάστηκε να “κόψει” τις πολιτικές αναφορές από τους στίχους για να μπορεί να ζήσει την οικογένειά του. Όμως οι αρχικές εκδόσεις διατηρήθηκαν από στόμα σε στόμα, σε παρέες που τραγουδούσαν το τραγούδι μέχρι την αποκατάσταση της αρχικής έκδοσης με τον πιο εμφατικό τρόπο, κατά την τελετή ορκωμοσίας του Μπαράκ Ομπάμα το 2009. Εκεί ο Pete Seeger και ο Bruce Springsteen ερμήνευσαν την αρχική έκδοση με τις αναφορές στην πείνα και την ιδιοκτησία του Guthrie. Και τότε θεωρήθηκε πως κάτι αλλάζει.

Το τραγούδι από τότε έχει ερμηνευτεί από διάφορους καλλιτέχνες, κάνοντας κατά περίπτωση προσαρμογές στους επίμαχους στίχους. Κυρίως αφαιρώντας τους κατά περίπτωση. Πολλές φορές μάλιστα ακούγεται μαζί με το God Bless America σε εκδηλώσεις όπως στον τελικό του Super Bowl το 2017από τη Lady Gaga, χωρίς να αναφέρεται πουθενά ότι το ένα αποτελεί απάντηση στο άλλο. Και αν και η πιο πρόσφατη εκτέλεση από την Jennifer Lopez θεωρήθηκε συμβολική, ακόμα και χωρίς τους αυθεντικούς στίχους, καθώς αρκεί ο συμβολισμός μίας γυναίκας με καταγωγή από το Πουέρτο Ρίκο που εξυμνεί τη χώρα που προσφέρει ευκαιρίες, στην πραγματικότητα οι κοινωνικές συνθήκες που επικρατούν σήμερα στις ΗΠΑ επιβάλλουν μεγαλύτερη προσοχή σε “επικίνδυνες” αναφορές στη φτώχεια και την ιδιοκτησία. Η κατάσταση που περιέγραφε ο Woody Guthrieσε μία διαλυμένη κοινωνία μετά την καταστροφή του κραχ του ’29 μπορεί να φέρει αχρείαστους παραλληλισμούς με το σήμερα.

(Επισκέψεις: 1.216 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend