Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Αυτή είναι η ομιλία του Γ.Γ. του ΟΗΕ που προκάλεσε σοβαρό επεισόδιο με το Ισραήλ

«Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι οι επιθέσεις της Χαμάς δεν έγιναν στο κενό. Ο παλαιστινιακός λαός έχει υποστεί 56 χρόνια ασφυκτικής κατοχής».

Μία ομιλία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του οργανισμού προκάλεσε σοβαρό επεισόδιο με το Ισραήλ, σε σημείο που να ζητείται – εμμέσως πλην σαφώς – η παραίτησή του. Ο κ. Γκουτέρες εξαπέλυσε κεραυνούς προς την πολεμική επιχείρηση που διεξάγει το Τελ Αβίβ στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ άφησε σαφείς υπαινιγμούς για τη στάση της διεθνούς κοινότητας.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες έκανε λόγο για ξεκάθαρες παραβιάσεις του ανθρωπιστικού δικαίου στη Γάζα, χαρακτήρισε «επική ταλαιπωρία» όσα βιώνουν οι Παλαιστίνιοι και σταγόνα στον ωκεανό την ανθρωπιστική βοήθεια που επιτρέπεται να παρασχεθεί αυτή τη στιγμή στον παλαιστινιακό θύλακα. Σε μία αποστροφή του λόγου του σημείωσε πως «ακόμη κι αυτή την ώρα του σοβαρού και άμεσου κινδύνου, δεν πρέπει να χάνουμε από τα μάτια μας το μοναδικό ρεαλιστικό θεμέλιο για βιώσιμη ειρήνη και σταθερότητα: μια λύση δύο κρατών».

Το σημείο, όμως, που φαίνεται πως εξόργισε περισσότερο την ισραηλινή πλευρά είναι το εξής: «Είναι σημαντικό επίσης να αναγνωρίσουμε ότι οι επιθέσεις της Χαμάς δεν έγιναν στο κενό. Ο παλαιστινιακός λαός έχει υποστεί 56 χρόνια ασφυκτικής κατοχής. Έχουν δει τη γη τους να καταβροχθίζεται σταθερά από οικισμούς και να μαστίζεται από τη βία. η οικονομία τους πνίγηκε. οι άνθρωποι τους εκτοπίστηκαν και τα σπίτια τους κατεδαφίστηκαν. Οι ελπίδες τους για μια πολιτική λύση στα δεινά τους έχουν εξαφανιστεί».

Η οργισμένη αντίδραση του Ισραήλ ήρθε μέσω του πρέσβη της χώρας στον ΟΗΕ, Γκιλάντ Ερντάν, ο οποίος έγραψε σε ανάρτησή του στο X: «Η σοκαριστική ομιλία του Γενικού Γραμματέα στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, την ώρα που εκτοξεύονται ρουκέτες εναντίον ολόκληρου του Ισραήλ, απέδειξε οριστικά, χωρίς καμία αμφιβολία, ότι ο Γενικός Γραμματέας είναι εντελώς αποσυνδεδεμένος από την πραγματικότητα στην περιοχή μας και ότι βλέπει τη σφαγή που διέπραξαν οι ναζί τρομοκράτες της Χαμάς με διαστρεβλωμένο και ανήθικο τρόπο.

Η δήλωσή του ότι «οι επιθέσεις της Χαμάς δεν έγιναν στο κενό», εξέφραζε κατανόηση για την τρομοκρατία και τη δολοφονία. Είναι πραγματικά αδιανόητο. Είναι πραγματικά λυπηρό που ο επικεφαλής μιας οργάνωσης που προέκυψε μετά το Ολοκαύτωμα έχει τόσο φρικτές απόψεις. Μια τραγωδία!».

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του Αντόνιο Γκουτέρες: 

Κύριε Πρόεδρε, με την άδειά σας, θα κάνω μια μικρή εισαγωγή και στη συνέχεια θα ζητήσω από τους συναδέλφους μου να ενημερώσουν το Συμβούλιο Ασφαλείας για την κατάσταση επί του πεδίου.

 

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή γίνεται όλο και πιο δεινή κάθε ώρα.

 

Ο πόλεμος στη Γάζα μαίνεται και κινδυνεύει να επεκταθεί σε όλη την περιοχή.

 

Οι διαιρέσεις θρυμματίζουν τις κοινωνίες. Οι εντάσεις απειλούν να ξεχειλίσουν.

 

Σε μια κρίσιμη στιγμή όπως αυτή, είναι ζωτικής σημασίας να είμαστε σαφείς σχετικά με τις αρχές – ξεκινώντας από τη θεμελιώδη αρχή του σεβασμού και της προστασίας των αμάχων.

 

Έχω καταδικάσει απερίφραστα τις φρικιαστικές και άνευ προηγουμένου τρομοκρατικές ενέργειες της Χαμάς στο Ισραήλ της 7ης Οκτωβρίου.

 

Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη σκόπιμη δολοφονία, τον τραυματισμό και την απαγωγή αμάχων – ή την εκτόξευση ρουκετών εναντίον στόχων αμάχων.

 

Όλοι οι όμηροι πρέπει να τυγχάνουν ανθρώπινης μεταχείρισης και να απελευθερωθούν αμέσως και χωρίς όρους. Σημειώνω με σεβασμό την παρουσία ανάμεσά μας μελών των οικογενειών τους.

 

Είναι σημαντικό, επίσης, να αναγνωρίσουμε ότι οι επιθέσεις της Χαμάς δεν έγιναν στο κενό.

 

Ο παλαιστινιακός λαός έχει υποστεί 56 χρόνια ασφυκτικής κατοχής.

 

Έχουν δει τη γη τους να καταβροχθίζεται σταθερά από επικοικισμούς και να μαστίζεται από τη βία. Η οικονομία τους πνίγηκε. Oι άνθρωποι τους εκτοπίστηκαν και τα σπίτια τους κατεδαφίστηκαν. Οι ελπίδες τους για μια πολιτική λύση στα δεινά τους έχουν εξαφανιστεί.

Αλλά τα δεινά του παλαιστινιακού λαού δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις φρικτές επιθέσεις της Χαμάς. Και αυτές οι φρικτές επιθέσεις δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τη συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού.

 

Ακόμα και ο πόλεμος έχει κανόνες.

 

Πρέπει να απαιτήσουμε από όλες τις πλευρές να τηρούν και να σέβονται τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Να φροντίζουν συνεχώς κατά τη διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων να γλιτώνουν οι άμαχοι· και να σέβονται και να προστατεύουν τα νοσοκομεία και να σέβονται το απαραβίαστο των εγκαταστάσεων του ΟΗΕ που σήμερα φιλοξενούν περισσότερους από 600.000 Παλαιστίνιους.

 

Ο ανελέητος βομβαρδισμός της Γάζας από τις ισραηλινές δυνάμεις, το επίπεδο των απωλειών αμάχων και η ολική καταστροφή γειτονιών συνεχίζουν να αυξάνονται και είναι βαθιά ανησυχητικά.

 

Θρηνώ και τιμώ τους δεκάδες συναδέλφους του ΟΗΕ που εργάζονται για την UNRWA και –δυστυχώς, τουλάχιστον 35 και περισσότεροι– σκοτώθηκαν στον βομβαρδισμό της Γάζας τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

 

Οφείλω στις οικογένειές τους την καταδίκη μου για αυτές και πολλές άλλες παρόμοιες δολοφονίες.

 

Η προστασία των αμάχων είναι πρωταρχικής σημασίας σε κάθε ένοπλη σύγκρουση.

 

Η προστασία των αμάχων δεν μπορεί ποτέ να σημαίνει τη χρήση τους ως ανθρώπινες ασπίδες.

 

Η προστασία των αμάχων δεν σημαίνει να διατάξουμε περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους να απομακρυνθούν προς τα νότια, όπου δεν υπάρχει καταφύγιο, φαγητό, νερό, φάρμακα και καύσιμα, και στη συνέχεια να συνεχίσουμε να βομβαρδίζουμε τον ίδιο τον νότο.

 

Ανησυχώ βαθύτατα για τις σαφείς παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου που παρατηρούμε στη Γάζα.

 

Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: Κανένα μέρος σε ένοπλη σύγκρουση δεν είναι πάνω από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

 

Ευτυχώς, κάποια ανθρωπιστική βοήθεια φτάνει επιτέλους στη Γάζα.

 

Αλλά είναι μια σταγόνα βοήθειας σε έναν ωκεανό ανάγκης.

 

Επιπλέον, οι προμήθειες καυσίμων του ΟΗΕ στη Γάζα θα εξαντληθούν σε λίγες μέρες. Αυτό θα ήταν άλλη μια καταστροφή.

 

Χωρίς καύσιμα, δεν μπορεί να παραδοθεί βοήθεια, τα νοσοκομεία δεν θα έχουν ρεύμα και το πόσιμο νερό δεν μπορεί να καθαριστεί ή ακόμα και να αντληθεί.

 

Ο λαός της Γάζας χρειάζεται συνεχή παροχή βοήθειας σε επίπεδο που να αντιστοιχεί στις τεράστιες ανάγκες. Η ενίσχυση αυτή πρέπει να παρέχεται χωρίς περιορισμούς.

 

Χαιρετίζω τους συναδέλφους μας του ΟΗΕ και τους ανθρωπιστικούς εταίρους μας στη Γάζα που εργάζονται κάτω από επικίνδυνες συνθήκες και διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να παρέχουν βοήθεια σε όσους έχουν ανάγκη. Αποτελούν έμπνευση.

 

Για να ανακουφιστεί η επική ταλαιπωρία, να γίνει η παράδοση της βοήθειας ευκολότερη και ασφαλέστερη και να διευκολυνθεί η απελευθέρωση των ομήρων,  επαναλαμβάνω την έκκλησή μου για άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός.

 

Ακόμη και σε αυτή τη στιγμή σοβαρού και άμεσου κινδύνου, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το μόνο ρεαλιστικό θεμέλιο για μια πραγματική ειρήνη και σταθερότητα: μια λύση δύο κρατών.

 

Οι Ισραηλινοί πρέπει να δουν τις νόμιμες ανάγκες τους για ασφάλεια να υλοποιούνται και οι Παλαιστίνιοι πρέπει να δουν τις νόμιμες φιλοδοξίες τους για ένα ανεξάρτητο κράτος να υλοποιούνται, σύμφωνα με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, το διεθνές δίκαιο και τις προηγούμενες συμφωνίες.

 

Τέλος, πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι ως προς την αρχή της προστασίας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

 

Η πόλωση και η απανθρωποποίηση τροφοδοτούνται από ένα τσουνάμι παραπληροφόρησης.

 

Πρέπει να σταθούμε απέναντι στις δυνάμεις του αντισημιτισμού, του αντιμουσουλμανικού φανατισμού και κάθε μορφής μίσους.

 

Σήμερα είναι η Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών, συμπληρώνοντας 78 χρόνια από την έναρξη ισχύος του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

 

Αυτός ο Χάρτης αντικατοπτρίζει την κοινή μας δέσμευση για προώθηση της ειρήνης, της βιώσιμης ανάπτυξης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

Αυτή την Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών, αυτή την κρίσιμη ώρα, απευθύνω έκκληση σε όλους να αποσυρθούν από το χείλος του γκρεμού προτού η βία στοιχίσει ακόμη περισσότερες ζωές και εξαπλωθεί ακόμη πιο μακριά.

 

Ευχαριστώ πολύ.




Σχετικά θέματα

Απόψεις