Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Αθλιότητα! Αδειοδοτούν ανεμογεννήτριες σε καμένη περιοχή NATURA στον Εβρο!

Καταγγελία της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας

Είναι απίστευτο, αλλά είναι πραγματικό! Δεν πρόλαβε να “ξεκαπνίσει” ο τόπος από τη μυρωδιά του καμένου και η κυβέρνηση δίνει άδεια εγκατάστασης αιολικού πάρκου σε καμένη περιοχή NATURA στον Εβρο! 

Αφού κάηκε δεν είναι πια Natura, πιθανόν να σκέφτηκαν. Εκείνο, όμως που σίγουρα σκέφτηκαν είναι ότι η καμένη γη αποτελεί ευκαιρία για επενδύσεις, την οποία δεν μπορεί να αφήσει ανεκμετάλλευτη η φιλελεύθερη συνείδησή τους. 

Η καταγγελία για την εν λόγω αδειοδότηση προέρχεται από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία,  η οποία όπως αναφέρει:

“Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης (ΑΔΜ-Θ) προχώρησε πριν λίγες ημέρες (20/09) στην αδειοδότηση Αιολικού Σταθμού (ΑΣΠΗΕ) εντός της καμένης έκτασης και μέσα στην περιοχή NATURA (Ζώνη Ειδικής Προστασίας, ΖΕΠ) GR1110009 «Νότιο Δασικό Σύμπλεγμα Έβρου»! 

Η αδειοδότηση, μάλιστα:

  • βασίστηκε στην ομόφωνα θετική εισήγηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ) Θράκης
  • το ΠΕΣΠΑ με τη σειρά του παρέκαμψε προκλητικά την αρνητική γνωμοδότηση του ΟΦΥΠΕΚΑ (Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου και Δαδιάς) για το συγκεκριμένο έργο. 
  • Όπως προκύπτει από τα πρακτικά της συνεδρίασης του ΠΕΣΠΑ, η θετική εισήγηση βασίστηκε απλά σε μία σχετική ερώτηση του Προέδρου του ΠΕΣΠΑ προς τον Γενικό Διευθυντή Περιβαλλοντικής Πολιτικής (ΓΔΠΠ) του ΥΠΕΝ, ο οποίος «ανέφερε ότι το ΥΠΕΝ είναι θετικό με την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου», χωρίς οποιαδήποτε τεκμηρίωση και αντίκρουση των θέσεων του ΟΦΥΠΕΚΑ, έστω και για τα μάτια του κόσμου!

Ενώ η κοινωνία είναι ακόμα μουδιασμένη από το γεγονός ότι μέσα σε 2 διαδοχικές χρονιές κάηκε το μεγαλύτερο μέρος του μοναδικού Εθνικού Πάρκου Δαδιάς, η κυνικότητα και η αδιαφορία από τις υπηρεσίες της Διοίκησης που είναι υπεύθυνες για την αδειοδότηση έργων, τα οποία τεκμηριωμένα είναι επιβαρυντικά για την ορνιθοπανίδα, είναι σοκαριστική αλλά και εξοργιστική. Τη στιγμή που ο κρίσιμος βιότοπος του Μαυρόγυπα στο Δάσος Δαδιάς έχει υποστεί τόσο σοβαρό πλήγμα και υπάρχει αβεβαιότητα για το μέλλον του μοναδικού πληθυσμού του στην Ελλάδα, δεν νοείται το ΥΠΕΝ να μην έχει προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια για τη ρύθμιση, σε τοπικό επίπεδο, μίας δραστηριότητας (εγκατάσταση ανεμογεννητριών) η οποία αποτελεί σοβαρή απειλή για όλα τα είδη γυπών”

Ωστόσο, όπως αναφέρει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία: “Το ΥΠΕΝ έχει στα χέρια του όλες τις απαραίτητες επιστημονικές μελέτες και τα νομοθετικά εργαλεία για τη βέλτιστη ρύθμιση της συγκεκριμένης δραστηριότητας προς την κατεύθυνση της προστασίας των απειλούμενων γυπών, ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις όχι απλά δεν τις συμβουλεύεται, αλλά ακόμα και τις καταστρατηγεί!”

Επίσης, καταγγέλει ότι “αυτή η αδειοδότηση είναι κρίκος μία ανησυχητικά αυξανόμενης αλυσίδας αδειοδοτήσεων, κυρίως έργων ΑΠΕ, που λαμβάνουν χώρα ενώ υπάρχει αρνητική γνωμοδότηση του ΟΦΥΠΕΚΑ, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη διενέργεια της δέουσας εκτίμησης των επιπτώσεων των έργων στις περιοχές NATURA και τα προστατευτέα αντικείμενα αυτών. Ενδεικτικά και μόνο, αναφέρονται οι εξής περιπτώσεις αδειών ΑΣΠΗΕ που εκδόθηκαν αυτό το καλοκαίρι και έχουν αρνητικές γνωμοδοτήσεις από τον ΟΦΥΠΕΚΑ:

–  ΑΣΠΗΕ «ΘΡΟΝΟΣ», «ΜΟΝΟΔΕΝΔΡΙ», «ΠΕΝΘΙΜΟΝ» στην Π.Ε. Ροδόπης, εντός της ΖΕΠ «Κοιλάδα Κομψάτου
–  ΑΣΠΗΕ «ΛΟΦΟΣ-ΠΟΥΛΙΑ» στην Π.Ε. Ροδόπης, εντός της ΖΕΠ «Κοιλάδα Φιλιούρη»
–  ΑΣΠΗΕ «ΜΑΤΙ-ΚΟΣΚΙΝΑ», «ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ-ΚΟΡΦΟΒΟΥΝΙ», «ΣΚΟΠΙΑ-ΒΡΑΧΑΚΙ» στις Π.Ε. Ροδόπης και Έβρου, εντός της ΖΕΠ «Κοιλάδα Φιλιούρη»
–  ΑΣΠΗΕ ΖΥΓΟΥΡΟΛΙΒΑΔΟ στην Π.Ε. Καρδίτσας, εντός της ΖΕΠ «Όρη Άγραφα»

Ο ΟΦΥΠΕΚΑ, ο οποίος συστηματική παρακάμπτεται και τείνει να έχει διακοσμητικό χαρακτήρα, είναι οργανισμός που εποπτεύεται από τον ΥΠΕΝ και έχει ως σκοπό την εφαρμογή της πολιτικής για τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα. 

Ο Σκυλακάκης διαψεύδει τον Μαρινάκη και παραδέχεται ότι η αδειοδότηση των ανεμογεννητριών δόθηκε μετά τις πυρκαγιές

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, παραδέχθηκε ότι η αδειοδότηση των ανεμογεννητριών στα καμένα στον Έβρο δόθηκε μετά τις πυρκαγιές, παρά τις προηγούμενες δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη.

«Η σχετική απόφαση είχε ληφθεί στις 9/8 από το Περιφερειακό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης. Γεγονός, που αποτυπώθηκε στη σχετική Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) στις 20.9.2023» παραδέχεται το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ανακοινώνοντας την αναστολή «μέχρι ένα έτος» για τις ανεμογεννήτριες στα καμένα του Έβρου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, σε μια προσπάθεια να απαντήσει στις καταγγελίες της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, ανέφερε πως «φαντάζομαι ότι η συγκεκριμένη αδειοδότηση, ενώ υπήρχε αρνητική γνωμοδότηση, δόθηκε πριν τις πυρκαγιές στον Έβρο», κάτι που όμως διαψεύδεται τόσο από την παραπάνω ανακοίνωση του το υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τόσο από τα σχετικά έγγραφα που έχουν αναρτηθεί στη «Διαύγεια», σύμφωνα με τα οποία η αδειοδότηση δόθηκε μετά τις πυρκαγιές στον Έβρο και συγκεκριμένα στις 20 Σεπτεμβρίου 2023.

 

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις