Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Προαναγγέλλουν τις επόμενες καταστροφές

Εβδομήντα μέρες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία και τρεις μήνες μετά την πυρκαγιά που κατέκαψε τον Έβρο, η χτεσινή..

Εβδομήντα μέρες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία και τρεις μήνες μετά την πυρκαγιά που κατέκαψε τον Έβρο, η χτεσινή συζήτηση στη Βουλή ένα πράγμα επιβεβαίωσε: Όλες οι αιτίες που οδήγησαν σ’ αυτές τις τραγωδίες για τον λαό, που κατέστρεψαν την περιουσία του και έβαλαν σε κίνδυνο την ίδια τη ζωή του, είναι εδώ και «προετοιμάζουν» τις επόμενες μεγάλες καταστροφές.

Και όχι μόνο αυτό. Οι κίνδυνοι για τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα και τη νεολαία αυτών των περιοχών μεγαλώνουν ακόμα περισσότερο από τους σχεδιασμούς που εξυφαίνουν κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι, διαβλέποντας νέες ευκαιρίες για κερδοφόρα δράση πάνω στα καμένα δάση και στα πλημμυρισμένα χωράφια, με πρόσχημα την «αποκατάσταση» και την «πρόληψη» από μελλοντικές καταστροφές.

Στη Δαδιά του Έβρου – όπως και στην Πάρνηθα, που και φέτος δεν γλίτωσε από τις πυρκαγιές – ακολουθείται ήδη το μοντέλο της Β. Εύβοιας στην αποκατάσταση των καμένων δασών, με την άμεση εμπλοκή επιχειρηματικών ομίλων στη διαχείριση του δασικού πλούτου. Ειδικά μετά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για εκμετάλλευση της βιομάζας από ιδιώτες, στο όνομα τάχα του καθαρισμού και της προστασίας των δασών.

Ενώ για τη Θεσσαλία, μέσα από διάφορα «κανάλια», μεθοδεύεται ένας νέος γύρος επίθεσης στους βιοπαλαιστές αγρότες που είδαν το βιος τους να καταστρέφεται και τώρα δυσκολεύονται να ξανακαλλιεργήσουν. Η «στήριξη» που υποσχόταν η κυβέρνηση ήταν σκέτος …ατμός και η όποια βοήθεια δίνεται μόνο κάτω από την πίεση του οργανωμένου αγώνα, μέσα από τους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες, τις Επιτροπές Αγώνα των πλημμυροπαθών.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τις διάφορες «εκθέσεις» και τα «πορίσματα» που διακινούνται το τελευταίο διάστημα, για την «αλλαγή παραγωγικού μοντέλου» στον Θεσσαλικό κάμπο, τη «στροφή» σε πιο «σύγχρονες και δυναμικές καλλιέργειες» και την ανάγκη «εξοικονόμησης υδάτινων πόρων», δικαιολογημένα προκαλούν ανησυχία στους βιοπαλαιστές αγρότες ότι «δεν χωράνε» στους σχεδιασμούς κυβέρνησης και μεγάλων ομίλων για την «επόμενη μέρα».

Το επιβεβαίωσε άλλωστε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, λέγοντας χτες στη Βουλή ότι χρειάζονται «ακόμα πιο δύσκολες αποφάσεις» και «να σταματήσουμε να “χαϊδεύουμε τα αυτιά” των αγροτών» για τις παραγωγές της Θεσσαλίας, και μιλώντας για «ένα σχέδιο βιώσιμης άρδευσης για την αγροτική και τη ζωική παραγωγή», με στόχο «την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, τον τρόπο αντίληψης που έχουμε για το τι παράγουμε και πώς το παράγουμε».

Κατά τ’ άλλα, σαν να μην πέρασε μια μέρα, η κυβέρνηση αναμάσησε και χτες όλα τα προπαγανδιστικά επινοήματα που επιστράτευσε τις μέρες της καταστροφής για να ξεπλύνει τις ευθύνες της και συνολικά τη διαχρονική πολιτική που εκθέτει τον λαό, την περιουσία του και τα δάση σε μεγάλους κινδύνους.

Στην ομιλία του πρωθυπουργού περίσσεψαν οι αναφορές στα «ακραία» και «πρωτόγνωρα» φαινόμενα στη Θεσσαλία, συνέπεια της «κλιματικής κρίσης», όταν ολόκληρες γειτονιές της Αθήνας μετατρέπονται σε …Καρδίτσα και Παλαμά με πολύ μικρότερες μπόρες, επιβεβαιώνοντας την παντελή έλλειψη αντιπλημμυρικού σχεδιασμού και υποδομών, που θεωρούνται «κόστος» για την ΕΕ και τις κυβερνήσεις στα κράτη – μέλη.

Εξοργιστική ήταν και η προσπάθεια – με «χείρα βοηθείας» από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση – να κρυφτεί πίσω από υπαρκτές «διαχειριστικές ευθύνες», η καταφανέστατη αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να προστατέψει τα δάση, ακόμα και εκείνα για τα οποία υποτίθεται ότι υπάρχει μεγαλύτερη φροντίδα, όπως οι Εθνικοί Δρυμοί Δαδιάς και Πάρνηθας. Όπως αποδείχθηκε, όμως, καμία ουσιαστική πρόληψη δεν υπήρχε ούτε γι’ αυτά, όπως και για όλα τα άλλα δάση, με διαχρονική ευθύνη της σημερινής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Τέλος, ο πρωθυπουργός έστειλε από τη Βουλή μήνυμα πυγμής στους πληγέντες ότι οι ευρωπαϊκοί και κρατικοί πόροι για την αποζημίωση, την αποκατάσταση και τα μέτρα πρόληψης έχουν για «ταβάνι» τη «δημοσιονομική σταθερότητα», τις αντοχές της οικονομίας και τους δημοσιονομικούς περιορισμούς της ΕΕ, που αντιμετωπίζουν με όρους «κόστους – οφέλους» και ανταποδοτικότητας τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα ή την αποκατάσταση σπιτιών και περιουσιών.

Επιβεβαίωσε έτσι και κάτι ακόμα η χτεσινή συζήτηση στη Βουλή: Ότι όπως τις μέρες της καταστροφής ο λαός βρήκε αποκούμπι στη μεγάλη αλληλεγγύη, που ξεμπρόστιασε την επιλεκτική ανικανότητα του κρατικού μηχανισμού, έτσι και τώρα, για να σταθεί στα πόδια του, για να συνεχίσει να ζει και να παράγει στον τόπο του, δεν έχει να στηριχθεί πουθενά αλλού παρά μόνο στην οργανωμένη πάλη του, διεκδικώντας 100% αποζημίωση για τις καταστροφές, γρήγορη και πλήρη αποκατάσταση της περιουσίας του, ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική – αντιπυρική προστασία με χρηματοδότηση όλων των αναγκαίων υποδομών από το κράτος.

Το άρθρο αυτό αναδημοσιεύεται από την στήλη «Η Άποψή μας» του Ριζοσπάστη της Πέμπτης 23 Νοέμβρη 2023.

Σχετικά θέματα

Απόψεις