Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

AstraZeneca – Johnson & Johnson: Δοκιμάζουν αλλαγές και βελτιώσεις στα εμβόλιά τους

Στα εργαστήρια τους επιστρέφουν τα εμβολιαστικά σκευάσματα κατά του κορωνοϊού των δύο φαρμακοβιομηχανιών προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι παρενέργειες. Mετά την..

Στα εργαστήρια τους επιστρέφουν τα εμβολιαστικά σκευάσματα κατά του κορωνοϊού των δύο φαρμακοβιομηχανιών προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι παρενέργειες. Mετά την αναγνώριση επικίνδυνων θρόμβων ως σπάνια παρενέργεια των εμβολίων ιικού φορέα για την πρόληψη της Covid-19, η Johnson & Johnson και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης που ανάπτυξε το εμβόλιο της AstraZeneca εξετάζουν το κατά πόσο είναι δυνατή η τροποποίηση των εμβολίων ώστε να μειωθεί ή να εξαλειφθεί ο κίνδυνος.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η Wall Street Journal, η Johnson & Johnson, η AstraZeneca και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες, προχωρούν σε έρευνες πρώτου σταδίου για το κατά πόσον ενδεχόμενες τροποποιήσεις στα εμβόλιά τους κατά του κορωνοϊού θα μπορούσαν να ελαττώσουν ή και να εξαλείψουν τον κίνδυνο παρενεργειών, όπως σπάνιων αλλά σοβαρών θρομβώσεων που συνδέονται με τα συγκεκριμένα σκευάσματα.

Οι νέες έρευνες επικεντρώνονται σε στοιχεία για τον σχηματισμό των θρόμβων και οι ερευνητές αλλά και οι εταιρείες αισιοδοξούν ότι θα εντοπίσουν την αιτία και ενδεχομένως θα γίνει εφικτός ο ανασχεδιασμός του εμβολίου της AstraZeneca ως το 2022, αν και οι λιγότερο αισιόδοξοι εκτιμούν ότι ακόμα είναι νωρίς για να διαπιστωθεί αν είτε τα εμβόλια μπορούν να τροποποιηθούν είτε εάν αυτό θα είχε νόημα από εμπορική άποψη.

Εκπρόσωπος της Johnson & Johnson είπε ότι η εταιρεία υποστηρίζει «τη συνεχή έρευνα και ανάλυση καθώς συνεργαζόμαστε με ιατρικούς εμπειρογνώμονες και διεθνείς υγειονομικές αρχές υγείας». Από την πλευρά της, η AstraZeneca έχει πει ότι «συνεργάζεται ενεργά με τις ρυθμιστικές αρχές και την επιστημονική κοινότητα για να κατανοήσει αυτά τα εξαιρετικά σπάνια γεγονότα θρόμβωσης, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών για την έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση και την κατάλληλη θεραπεία».

Πέρα από την επιστημονική δυσκολία του εγχειρήματος, οι τροποποιήσεις ενδέχεται να απαιτήσουν αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των εμβολίων και νέες άδειες από τις ρυθμιστικές αρχές. Καμιά απ’ τις δύο φαρμακευτικές εταιρείες δεν ήταν άμεσα διαθέσιμες σε αίτημα του πρακτορείου Reuters για σχόλιο του δημοσιεύματος.

Σχετικά θέματα

Απόψεις