Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ασταμάτητες εγκληματικές επιθέσεις από το ισραηλινό κράτος – δολοφόνο: Τουλάχιστον 30.717 Παλαιστίνιοι νεκροί

Οι ασταμάτητες επιθέσεις του ισραηλινού στρατού σε κεντρική και νότια Γάζα αυξάνουν καθημερινά τα θύματα και τα δεινά του αποκλεισμένου πληθυσμού των..

Οι ασταμάτητες επιθέσεις του ισραηλινού στρατού σε κεντρική και νότια Γάζα αυξάνουν καθημερινά τα θύματα και τα δεινά του αποκλεισμένου πληθυσμού των 2,3 εκατομμυρίων αμάχων της περιοχής, που παλεύουν να επιβιώσουν απέναντι στις ασταμάτητες βόμβες και στον λιμό λόγω έλλειψης τροφής και νερού.

Μέχρι σήμερα 152η μέρα της ισραηλινής επίθεσης, τουλάχιστον 30.717 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 72.156 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου, όπως ανέφερε σε σημερινή ανακοίνωση το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Τις τελευταίες 24 ώρες, έχουν σκοτωθεί 113 Παλαιστίνιοι και έχουν τραυματιστεί 86, σύμφωνα με το υπουργείο.

Υπό τη συνεχή διπλωματική και πολιτική στήριξη και κάλυψη των ΗΠΑ εντείνονται οι πιέσεις σε διάφορα τραπέζια διαπραγμάτευσης σε Κάιρο, Ουάσιγκτον και Ιερουσαλήμ, κυρίως προς την πλευρά της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, αφήνοντας σχεδόν στο απυρόβλητο το κράτος – δολοφόνο Ισραήλ.

Χτες το μεσημέρι, μετά από μια σύντομη ολιγόωρη παύση, που φάνηκε να οδηγεί τις διαπραγματεύσεις σε ναυάγιο, ανακοινώθηκε η συνέχιση των σκληρών παζαριών στο Κάιρο μεταξύ διαπραγματευτών της Χαμάς και Αιγυπτίων αξιωματούχων, οι οποίοι ανακοίνωσαν παράταση των συνομιλιών για τουλάχιστον ακόμη ένα 24ωρο.

Οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις έχουν στόχο μια προσωρινή εκεχειρία (πιθανής διάρκειας 6 εβδομάδων) και απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων και Παλαιστινίων κρατουμένων. Ωστόσο, παρά την πρόταση παράτασης του τελευταίου γύρου διαπραγμάτευσης που ξεκίνησε την Κυριακή (απόντων των Ισραηλινών που έβαλαν ως όρο την παράδοση λίστας με τους εν ζωή Ισραηλινούς ομήρους της Χαμάς), συγκλίνουσες πληροφορίες έδειχναν πως οι δυσκολίες για την επίτευξη συμφωνίας παραμένουν.

Οι δηλώσεις κορυφαίων Αμερικανών αξιωματούχων μέσα στο περασμένο 24ωρο ήταν χαρακτηριστικές, δείχνοντας ότι ανεξαρτήτως κόμματος η δεσπόζουσα πολιτική στήριξη προς το Ισραήλ δεν αλλάζει.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο «Bloomberg», ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, κάλεσε τους ηγέτες της Χαμάς να συμφωνήσουν με το σχέδιο εκεχειρίας που βρίσκεται στο τραπέζι. «Είναι επίσης επείγον, ανεξάρτητα από την εκεχειρία, να αυξηθεί σημαντικά η ανθρωπιστική βοήθεια στους ανθρώπους εντός της Γάζας», πρόσθεσε μιλώντας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, την ώρα που τα παιδιά των Παλαιστινίων πεθαίνουν από την πείνα ιδιαίτερα στην εντελώς αποκλεισμένη βόρεια Λωρίδα της Γάζας…

Για το ίδιο θέμα μίλησε αργότερα ο Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, που επιστρέφοντας από σύντομες διακοπές στο Καμπ Ντέιβιντ υποστήριξε ότι «η εκεχειρία είναι στα χέρια της Χαμάς» και ότι «δεν υπάρχουν δικαιολογίες για την προώθηση περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα». Ο ίδιος εκτίμησε ότι «θα γνωρίζουμε σε δύο μέρες» εάν η Χαμάς θα συμφωνήσει με την πρόταση συμφωνίας, προβλέποντας πως εάν δεν επιτευχθεί και συνεχιστούν οι συγκρούσεις κατά την περίοδο του Ραμαζανιού, τότε «η κατάσταση θα μπορούσε να γίνει πολύ, πολύ επικίνδυνη».

Θέση στις εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας πήρε για πρώτη φορά ο πρώην Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, στηρίζοντας με θέρμη το Ισραήλ, που το κάλεσε «να τελειώσει το πρόβλημα». Μιλώντας στο δίκτυο «Fox News» ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι εάν ήταν αυτός Πρόεδρος δεν θα γινόταν «ποτέ» η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτώβρη. Υποστήριξε δε πως ό,τι έγινε οφείλεται στο ότι «δεν έχουν κανέναν σεβασμό για τον Μπάιντεν» και πως απεχθάνεται ό,τι διαδραματίζεται στη Γάζα, επαναλαμβάνοντας πως εάν ήταν αυτός στο τιμόνι της εξουσίας «δεν θα γινόταν σύγκρουση».

Ο Μπασίμ Ναΐμ, ανώτερο στέλεχος της Χαμάς, που βρίσκεται στο Κάιρο, μιλώντας στο πρακτορείο «Ρόιτερς», ανέφερε ότι η οργάνωσή του παρουσίασε τις προτάσεις για εκεχειρία και ότι αναμένουν την απάντηση των Ισραηλινών που εξακολουθούν να μποϊκοτάρουν τον τελευταίο γύρο διαπραγμάτευσης. «Ο Νετανιάχου δεν θέλει να καταλήξει σε συμφωνία και η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο των Αμερικανών να τον πιέσουν για συμφωνία», είπε ο Ναΐμ.

Ισραηλινός αξιωματούχος κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Ναΐμ στο ίδιο πρακτορείο απάντησε πως «το Ισραήλ κάνει κάθε προσπάθεια για μια συμφωνία» και αναμένει «μια απάντηση από τη Χαμάς».

Νωρίτερα, πάντως, ο Ναΐμ και άλλα στελέχη της Χαμάς εξηγούσαν πως είναι δύσκολο να ικανοποιήσουν το αίτημα του Ισραήλ για λίστα με τα ονόματα των ζωντανών Ισραηλινών ομήρων επειδή οι τελευταίοι είναι διασκορπισμένοι σε πολλά και διαφορετικά μέρη και πως λόγω του πολέμου είναι πολύ δύσκολη η επικοινωνία. Ανέφεραν ότι θα είναι σε θέση να το πράξουν μόνο σε περίπτωση εκεχειρίας και αναστολής των συγκρούσεων.

Τη Δευτέρα, αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας δήλωσαν ότι εξακολουθούν να βρίσκονται σε επαφή με τους Ισραηλινούς για να επιτραπεί η συνέχιση των διαπραγματεύσεων χωρίς την παρουσία ισραηλινής αντιπροσωπείας.

Τα παζάρια του Μπένι Γκαντς στην Ουάσιγκτον

Στο φόντο των σύνθετων διαπραγματεύσεων στο Κάιρο, συνεχίστηκαν παράλληλα παζάρια και στην Ουάσιγκτον, όπου βρίσκεται από το Σαββατοκύριακο ο Ισραηλινός υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου Μπένι Γκαντς, ο οποίος συμμετέχει στο μίνι ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο πολέμου. Ο Γκαντς, που έφθασε στην Ουάσιγκτον δίχως τη σύμφωνη γνώμη του πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, συναντήθηκε μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, δίχως να βγει κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Η Κάμαλα Χάρις, από την πλευρά της, ανακοίνωσε μετά τη συνάντηση με τον Γκαντς ότι η ίδια και ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχουν σταθερή θέση από την αρχή και ότι το Ισραήλ έχει αφενός δικαίωμα «να υπερασπιστεί τον εαυτό του», όμως «έχουν σκοτωθεί πάρα πολλοί Παλαιστίνιοι αθώοι πολίτες». «Πρέπει να αυξήσουμε τη βοήθεια εκεί μέσα και να βγάλουμε έξω τους ομήρους (…) Αυτή παραμένει η θέση μας», είπε η Χάρις σε ανακοίνωσή της.

Ο Γκαντς συναντήθηκε μεταξύ άλλων με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν, και τον ειδικό απεσταλμένο του Λευκού Οίκου σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, Μπρετ Μακγκέρκ, δίχως από αυτές τις συναντήσεις να ανακοινωθεί κάτι απτό.

Ανακοίνωση που κυκλοφόρησε αργότερα από το Γραφείο Τύπου του Μπένι Γκαντς, ανέφερε ότι επισήμανε στους Αμερικανούς αξιωματούχους πως το Ισραήλ είναι αφοσιωμένο να πετύχει τον στόχο εξολόθρευσης της Χαμάς αλλά και «εξεύρεσης τρόπου για ανθρωπιστική βοήθεια» στους αμάχους της Γάζας δίχως να επωφεληθεί η Χαμάς. Τόνισε ιδιαίτερα πως θα πρέπει να ολοκληρωθούν «όλοι οι στόχοι των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Γάζα» με τρόπο που να καθιστά δυνατές «τη σταθερότητα και την ευημερία για όλη την περιοχή». Κατά την εφημερίδα «The Times of Israel», ο Γκαντς ζήτησε επίσης να υπάρξει ένας «διεθνής μηχανισμός» που θα διαχειριστεί την «επιχείρηση αρωγής» στη Γάζα, ο οποίος θα μπορούσε να προωθήσει και τις προσπάθειες για «εξομάλυνση σχέσεων με χώρες της περιοχής». Ωστόσο, σε δήλωση του Γραφείου Τύπου του Γκαντς που επικαλείται η εφημερίδα «Haaretz» τονίζεται ότι «επέμεινε για τη σημασία ίδρυσης μιας διεθνούς κυβέρνησης σε συνεργασία με χώρες της περιοχής ως μέρος προώθησης διαδικασίας ομαλοποίησης».

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», Εφημερίδα «Ριζοσπάστης») – Aπό 902.gr 

Σχετικά θέματα

Απόψεις