Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Άννα Συνοδινού: Έβαλε τη δική της σφραγίδα στην ιστορία του Ελληνικού θεάτρου

Πέντε χρόνια από το θάνατο της σπουδαίας ηθοποιού

Ηθοποιός με σπάνιο μέταλλο φωνής, άνθρωπος σοβαρός, υπεύθυνος και συγκροτημένος, η Αννα Συνοδινού κατέθεσε ανεπανάληπτες ερμηνείες. Σημάδεψε το ελληνικό θέατρο..

Ηθοποιός με σπάνιο μέταλλο φωνής, άνθρωπος σοβαρός, υπεύθυνος και συγκροτημένος, η Αννα Συνοδινού κατέθεσε ανεπανάληπτες ερμηνείες. Σημάδεψε το ελληνικό θέατρο με την επιβλητική της παρουσία και την υποκριτική της τέχνη πάνω στο σανίδι. 

Η Αννα Συνοδινού γεννήθηκε στο Λουτράκι το 1927 και ήταν το όγδοο παιδί της οικογένειας. Σπούδασε στην Αθήνα έως το γυμνάσιο και στην Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης του Εθνικού Θεάτρου. Αρίστευσε. Σπούδασε μπαλέτο και μουσική. Είχε διδασκάλους τους Ροντήρη, Τερζάκη, Μελά, Καρθαίο, Μυράτ, Χορν, Μαρίκα Κοτοπούλη.

Παιδί του Εθνικού Θεάτρου, κάνει την πρώτη της θεατρική εμφάνιση στο θίασο Κοτοπούλη το 1950, με «Τα παιδιά του Εδουάρδου» του Μαρκ – Ζιλμπέρ Σοβαζόν. Το 1954 με τον Μήτσο Λυγίζο δημιουργούν το πρώτο κυκλικό θέατρο «Αρένα», όπου παίζει στο έργο «Ε, εσείς οι απ’ έξω» του Ουίλιαμ Σαρογιάν και μετά από δύο χρόνια στο νεοσύστατο Θέατρο Εθνικού Κήπου στο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα». Μετά συνεχίζει στο Εθνικό απ’ όπου φεύγει το 1965 και ιδρύει την «Ελληνική Σκηνή», εγκαινιάζοντας το Θέατρο Λυκαβηττού.

Διέπρεψε τόσο στο κλασικό όσο και στο σύγχρονο δραματολόγιο, ερμηνεύοντας 17 ηρωίδες σε τραγωδίες, κωμωδίες και απειράριθμους χαρακτήρες σε δράματα και κωμωδίες Ελλήνων και ξένων συγγραφέων. Έλαβε μέρος σε περιοδείες στο εξωτερικό, ενώ συμμετείχε σε πρωτοποριακά γεγονότα: Στην ίδρυση του πρώτου θεάτρου κήπου, στο πρώτο κυκλικό θέατρο στην Ελλάδα και δημιούργησε το πρώτο θέατρο βράχων: Το Θέατρο Λυκαβηττού.

Δίδαξε στις Σχολές του Εθνικού Θεάτρου, του Πέλου Κατσέλη και στην Καλλιτεχνική Εταιρεία Αθηνών. Ελαβε μέρος σε ξένες και ελληνικές ταινίες και σειρές, καθώς και σε θεατρικές παραγωγές τηλεόρασης και ραδιοφώνου. Τιμήθηκε με παράσημα Ευποιίας και τον Ταξιάρχη του Φοίνικος της Ελληνικής Πολιτείας. Παράσημα Ιπποτών Δανίας, Ιταλίας, Γαλλίας, Λιβάνου, Επαθλο Πιραντέλλο και δύο φορές το Έπαθλο Μαρίκας Κοτοπούλη και το μετάλλιο της πόλεως των Αθηνών.

Στη δικτατορία (1967-1972) διακόπτει, διαμαρτυρόμενη, τις θεατρικές της δραστηριότητες και μετέχει στην αντίσταση. Κατασχέθηκαν το θέατρό της στο Λυκαβηττό και το διαβατήριό της, ματαιώνοντας έτσι περιοδεία στο εξωτερικό. Κατά το διάστημα αυτό εργάστηκε ως δακτυλογράφος στην εισαγωγική-εξαγωγική εταιρεία του συζύγου της Γιώργου Μαρινάκη, παλαιού πρωταθλητή. Το 1975 εκλέχθηκε βουλευτής Αθηνών με τη ΝΔ. Το 1977 γίνεται υφυπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών. Παραιτήθηκε από το βουλευτικό αξίωμα το 1989 και από το 1990 δεν μετείχε πλέον της πολιτικής ζωής.

Δείτε ένα σπάνιο βίντεο, από το Φεστιβάλ του Θεάτρου των Εθνών το 1962. Η Κατίνα Παξινού σε ένα μικρό απόσπασμα από την Ηλέκτρα με τα ρούχα της δεξίωσης, καταφέρνει να μεταδώσει το τραγικό πάθος παρ΄ όλη αυτή την αντίθεση στο κοστούμι και στη συνέχεια η Συνοδινού με το κοστούμι της Αντιγόνης που το βλέπουμε για πρώτη φορά ζωντανά, επιλέγει να ερμηνεύσει ένα κομμάτι από την Ιφιγένεια .

 

Απόψεις