Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη: Φουντώνουν οι φοιτητικές κινητοποιήσεις σε όλο τον κόσμο παρά την καταστολή

Με αποφασιστικότητα συνεχίζονται οι πολύμορφες κινητοποιήσεις των φοιτητών στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ αλλά και άλλων χωρών σε όλο τον κόσμο, ενάντια στη σφαγή του..

Με αποφασιστικότητα συνεχίζονται οι πολύμορφες κινητοποιήσεις των φοιτητών στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ αλλά και άλλων χωρών σε όλο τον κόσμο, ενάντια στη σφαγή του παλαιστινιακού λαού και την πολύμορφη στήριξη που προσφέρουν κράτη και ακαδημαϊκά ιδρύματα στο κράτος – δολοφόνο.

Οι φοιτητικές κινητοποιήσεις εξαπλώνονται, παρά το ρεσιτάλ κρατικής καταστολής, που το μόνο που καταφέρνει είναι να ρίχνει τον δημοκρατικό «μανδύα» του αστικού κράτους, αποκαλύπτοντας τον πραγματικό του χαρακτήρα.

Στο Χάρβαρντ, ένα από τα ιστορικότερα πανεπιστήμια παγκοσμίως, οι φοιτητές συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις ενάντια στον πόλεμο στη Γάζα.

Συγκινητική είναι και η κινητοποίηση των σπουδαστών της σχολής Κωφών του πανεπιστημίου «George Washington», εκφράζοντας στη νοηματική γλώσσα την καταδίκη τους για τη συνεχιζόμενη σφαγή.

Η άγρια καταστολή από την κυβέρνηση Μπάιντεν δεν πτοεί τους φοιτητές. Την ίδια στιγμή, αξιοποιώντας το έδαφος που στρώνουν χέρι – χέρι Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι για κλιμάκωση της καταστολής, δράση αναλαμβάνουν και διάφορες αντιδραστικές δυνάμεις και ομάδες κρούσης.

Χαρακτηριστικές ήταν μεταξύ άλλων και οι δηλώσεις της γερουσιαστή των Ρεπουμπλικάνων, Μάρσα Μπλάκμπερν, που έφτασε στο σημείο να ζητήσει την έκδοση από τη χώρα αλλοεθνών φοιτητών που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις υπέρ του παλαιστινιακού λαού.

Επιπλέον, μετά την προβοκάτσια που στήθηκε στο UCLA, όπου η αστυνομία εισέβαλε την περασμένη βδομάδα αξιοποιώντας και τις «ταραχές» που προκάλεσαν φιλοϊσραηλινοί «αντιδιαδηλωτές» που επιτέθηκαν στους αγωνιζόμενους φοιτητές, αντίστοιχες καταγγελίες υπάρχουν και για άλλα ιδρύματα.

Οπως μετέδωσε και το CNN, στο πανεπιστήμιο του Μισισίπι, φοιτητές που διαδήλωναν υπέρ του παλαιστινιακού λαού περικυκλώθηκαν από «περίπου 200 αντιδιαδηλωτές, ορισμένοι κρατώντας αμερικανικές σημαίες, πολλές σημαίες Τραμπ και κάποιοι ντυμένοι στα κόκκινα, λευκά και μπλε», οι οποίοι τους επιτέθηκαν, στοχοποιώντας με ρατσιστικά συνθήματα και σχόλια ειδικά φοιτητές αφρικανικής καταγωγής.

Από τη μεριά τους, πάντως, σε πολλά ιδρύματα οι φοιτητές όχι απλά συνεχίζουν, αλλά διευρύνουν και την πολυμορφία των δράσεών τους: Για παράδειγμα στο πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, η τελετή αποφοίτησης διεκόπη με φοιτητές που ανεμίζοντας παλαιστινιακές σημαίες κατήγγειλαν τη σφαγή.

Το αγωνιστικό παράδειγμα των Αμερικανών φοιτητών ακολουθούν φοιτητές σε όλο και περισσότερες χώρες, με τις κυβερνήσεις στην ΕΕ της «ελευθερίας» και της «δημοκρατίας» να επιχειρούν με ένταση της καταστολής να επιβάλλουν σιωπητήριο για τη σφαγή στη Γάζα και τη συνενοχή της ΕΕ.

Στη Γερμανία, η κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου, Ολ. Σολτς, έστειλε τις δυνάμεις καταστολής να «εκκαθαρίσουν» την κατασκήνωση διαμαρτυρίας που έστησαν οι φοιτητές υπέρ των Παλαιστινίων.

Αίσθηση προκάλεσαν και τα πλάνα από την αστυνομική επιχείρηση στην πανεπιστημιούπολη του Roeterseiland στο Άμστερνταμ, όπου έγιναν πάνω από 125 συλλήψεις.

Στην Ελβετία δυναμική ήταν η κινητοποίηση στο κτίριο Geopolis του πανεπιστημίου της Λοζάνης (UNIL). Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου συμμετείχαν στις παγκόσμιες διαδηλώσεις σε ένδειξη αλληλεγγύης στη Γάζα, καταδικάζοντας την ισραηλινή γενοκτονία και απαιτώντας από το πανεπιστήμιο να μποϊκοτάρει τα ισραηλινά ακαδημαϊκά ιδρύματα.

Μεταξύ άλλων ξεχώρισαν και οι κινητοποιήσεις στο Μεξικό, όπου καταυλισμό αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους έστησαν φοιτητές του Εθνικού Αυτόνομου Πανεπιστημίου του Μεξικού (UNAM), με συνθήματα όπως «Ζήτω η ελεύθερη Παλαιστίνη».

 
Στον χορό των κινητοποιήσεων για την υποστήριξη της Παλαιστίνης και της Γάζας έχουν μπει και οι φοιτητές στο Πανεπιστήμιο της Βραζιλίας του Σάο Πάολο.

Κινητοποιήσεις συνεχίζουν να οργανώνονται και στην Αυστραλία (π.χ. Σίδνεϊ), ενώ και στον Καναδά το φοιτητικό κίνημα δίνει ισχυρό «παρών» σε Βανκούβερ, Οτάβα, Τορόντο, Μόντρεαλ, κόντρα σε προσπάθειες τρομοκράτησης όπως αυτή στο πανεπιστήμιο McGill.

Μετά την κλιμάκωση των ισραηλινών επιθέσεων στη Ράφα, νέες κινητοποιήσεις οργανώθηκαν και στη Βρετανία (σε πόλεις όπως Λιντς, Νιουκάστλ, Μπρίστολ), αλλά και στη Νότια Κορέα κ.α.

 
 

Σχετικά θέματα

Απόψεις