Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Αδιανόητο: Η κυβέρνηση εξισώνει τα διπλώματα των Σχολών Θεάτρου με απολυτήρια Λυκείου! – Οι αντιδράσεις

Ι «Η κυβέρνηση με βάση το προεδρικό διάταγμα 85/2022 (ΦΕΚ 232/Α/17-12-2022) αποφασίζει να υποτιμήσει τις καλλιτεχνικές σπουδές, εξισώνοντας τα διπλώματά..

Ι

«Η κυβέρνηση με βάση το προεδρικό διάταγμα 85/2022 (ΦΕΚ 232/Α/17-12-2022) αποφασίζει να υποτιμήσει τις καλλιτεχνικές σπουδές, εξισώνοντας τα διπλώματά μας με απολυτήρια λυκείου» αναφέρουν σε ανακοίνωση τους οι σπουδαστές και οι σπουδάστριες της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου. 

Συγκεκριμένα, με απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης, τονίζουν ότι ο «νόμος αυτός ψηφίστηκε την ίδια περίοδο που διαπράττονται κρατικές δολοφονίες, ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση εντείνει την εργασιακή εκμετάλλευση των πολιτών, την οικονομική εξαθλίωση της χώρας και θεμελιώνει με κάθε τρόπο την αυθαιρεσία στο πεδίο της θεσμικής δικαιοσύνης.

Σε μία περίοδο που το Υπουργείο Πολιτισμού ανοίγει έναν υποτιθέμενο διάλογο περί διαβάθμισης της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, με το Εθνικό Θέατρο να διοργανώνει μία διημερίδα για την αναβάθμιση των δραματικών σχολών, η κυβέρνηση αποφασίζει να εκγυμνώσει τους καλλιτέχνες του θεάτρου, του χορού, της μουσικής και του κινηματογράφου, εξισώνοντας την σπουδή μας με την μη σπουδή, ανακηρύσσοντας μας “ανειδίκευτους εργάτες”.

Δεν ντρεπόμαστε να είμαστε εργάτες, εργάτριες και άτομα που εργάζονται στην τέχνης μας, ωστόσο προσπαθούμε να είμαστε ικανοί, εκπαιδευμένοι, πιστοί στην τέχνη και την δουλειά μας. Γι’αυτό και πιστεύουμε πως η νέα γενιά σπουδαστών δεν πρέπει να παραδοθεί σε άλλη μία πράξη περιφρόνησης και υποβάθμισης απέναντι στους καλλιτέχνες.

Είναι ξεκάθαρο για ακόμη μία φορά πως η κυβέρνηση έχει σχέδιο να συρρικνώσει τον προϋπολογισμό για τον σύγχρονο πολιτισμό και να περικόψει όσα εργασιακά δικαιώματα και προοπτικές απέμειναν στους εργαζόμενους του χώρου μας, αντιμετωπίζοντάς μας επίσημα ως χομπίστες.

Απέναντι σε κάθε νομοσχέδιο και υπουργική απόφαση που υποβαθμίζει τις σπουδές και την τέχνη μας, μαζί με κάθε καλλιτέχνη, καθηγητή και συνσπουδαστή από άλλες καλλιτεχνικές σχολές προχωράμε στην κατάληψη της Σχολής μας, της “Ανωτάτης” Σχολής Δραματικής Τέχνης του Εθνικού Θεάτρου και στην διοργάνωση διήμερου δράσεων στο Θέατρο της Σχολής σήμερα 22 και αύριο Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2022 με σκοπό τον διάλογο και την συσπείρωση των σπουδαστών όλων των σχολών και του κλάδου μας ευρύτερα.

Θα ακολουθήσει άμεσα επόμενη ανακοίνωση για το πρόγραμμα συζητήσεων, εκδηλώσεων και δράσεων.

Η Γενική Συνέλευση των Σπουδαστών και των Σπουδαστριών της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου».

Ανακοίνωση της Δημοκρατικής Ενότητας Ηθοποιών

Να μην υπάρξει κανένας διαχωρισμός μεταξύ παλαιών και νέων εργαζομένων αλλά και να δημιουργηθεί ένα Δημόσιο και Δωρεάν σύστημα καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης που να ξεκινά από τα πρώτα παιδικά χρόνια και να καταλήγει στην Πανεπιστημιακή βαθμίδα, απαιτεί μεταξύ άλλων η Δημοκρατική Ενότητα Ηθοποιών, με αφορμή το Προεδρικό Διάταγμα που κατέθεσε η κυβέρνηση, χωρίς καμία συζήτηση με εκπροσώπους του κλάδου.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η Δημοκρατική Ενότητα, το Προεδρικό Διάταγμα «υποβιβάζει μισθολογικά τους Καλλιτέχνες που δεν έχουν πτυχίο Ανώτατης ή Τεχνολογικής Εκπαίδευσης. Συγχρόνως παρακάμπτει το Ν. 4325/15 που κατέτασσε στην κατηγορία ΤΕ τους κατόχους τίτλων σπουδών δραματικών σχολών και των σχολών του εθνικού και του ΚΘΒΕ. Είναι προκλητικό αυτοί που έχουν στερήσει σε όλες τις προηγούμενες γενιές των καλλιτεχνών τη δυνατότητα μιας Δημόσιας Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης που να καταλήγει σε Πανεπιστημιακό κύκλο , σήμερα να λένε ότι οι σπουδές μας δεν επαρκούν και να μας υποβιβάζουν στο επίπεδο ενός απλού απόφοιτου Λυκείου. Είναι εξοργιστικό αυτοί οι οποίοι μας υποχρέωσαν να ξοδέψουμε πολλές χιλιάδες ευρώ για σπουδάσουμε την Τέχνη που αγαπήσαμε να μας τιμωρούν με μείωση των αμοιβών μας στο Δημόσιο».

«Η κυβέρνηση όπως και όλες οι προηγούμενες αρνούνται να δεχθούν το αίτημα μας για δημιουργία συστήματος Δημόσιας και Δωρεάν καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης από τα πρώτα παιδικά χρόνια μέχρι και την Πανεπιστημιακή βαθμίδα. Απέναντι σε αυτό το αίτημα μας προσπαθούν να υποτιμήσουν ακόμα περισσότερο τους τίτλους σπουδών με το νέο προσοντολόγιο», αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει πως «η εφαρμογή της διαβάθμισης με βάση τις ευρωπαϊκές οδηγίες με το κυνήγι δεξιοτήτων επί πληρωμής καθώς και η δημιουργία κόντρας ανάμεσα σε αποφοίτους δραματικών και αποφοίτους θεατρολογίας μας βρίσκει εξίσου αντίθετους. Καμία διαβάθμιση- κατηγοριοποίηση των σπουδών μας. Η απάντηση προς όφελος του πολιτισμού είναι η ουσιαστική αναβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας και με αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα. Ο κλάδος μας αντέδρασε στο “πιστοποιητικό γνώσεων” του Γαβρόγλου που αποσύρθηκε κάτω από την πίεση του κινήματος των καλλιτεχνών, θα αντιδράσει και τώρα».

Έτσι, απαιτεί: 

– Το νέο προσοντολόγιο να μην καταργήσει την κατάταξη στην κατηγορία ΤΕ των κατόχων των τίτλων σπουδών δραματικών σχολών, ομοίως του εθνικού του ΚΘΒΕ και του ωδείου Αθηνών . Κανένας διαχωρισμός μεταξύ παλαιών και νέων εργαζομένων.

– Δημιουργία ενός Δημόσιου και Δωρεάν συστήματος καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης που να ξεκινά από τα πρώτα παιδικά χρόνια και να καταλήγει στην Πανεπιστημιακή βαθμίδα.

– Αντιστοίχιση των υπαρχόντων τίτλων σπουδών με ευθύνη των Πανεπιστημίων.

– Διεύρυνση των καλλιτεχνικών σπουδών (συμπεριλαμβανομένης της υποκριτικής) στα Πανεπιστήμια σε βαθμό τέτοιο που να μπορούν να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν.

– Αύξηση των ωρών διδασκαλίας για τα μαθήματα της αισθητικής αγωγής στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Σχετικά θέματα

Απόψεις