Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Στην Αστανά χωρίς τους Κούρδους της Ροζάβα
οι συνομιλίες για το μέλλον της Συρίας

Την Δευτέρα 23 Γενάρη, η πρωτεύουσα του Καζακστάν, η Αστανά, θα φιλοξενήσει τις συνομιλίες για το μέλλον της Συρίας, που..

Την Δευτέρα 23 Γενάρη, η πρωτεύουσα του Καζακστάν, η Αστανά, θα φιλοξενήσει τις συνομιλίες για το μέλλον της Συρίας, που προωθούν η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράν, μεταξύ αντιπροσώπων της συριακής κυβέρνησης και δυνάμεων της ένοπλης συριακής αντιπολίτευσης.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, υποστήριξε ότι «ένας από τους βασικούς στόχους της συνάντησης θα είναι η ενίσχυση της εκεχειρίας» στη Συρία.  

Η συριακή κυβερνητική αντιπροσωπεία, που στηρίζεται από την Ρωσία και το Ιράν, εκπροσωπείται από τον πρέσβη της Συρίας στον ΟΗΕ, Μπασάρ αλ Τζααφάρι, στρατιωτικούς αξιωματούχους,  βουλευτές και ανώτερους δικαστικούς.

Η αντιπροσωπεία της συριακής αντιπολίτευσης, που υποστηρίζεται από την Τουρκία, την Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, θα αποτελείται από 20 περίπου εκπροσώπους  των διαφόρων ομάδων.

Στο μεταξύ ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μ. Τζ. Ζαρίφ, δήλωσε ότι το Ιράν είναι αντίθετο στη συμμετοχή των ΗΠΑ στις συνομιλίες, ενώ ο Σεργκέι Λαβρόφ θεώρησε ότι θα είναι θετική εξέλιξη η πρόσκληση αξιωματούχων της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση της Συρίας δεν δέχεται καμιά συμμετοχή στις συνομιλίες  ης Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ, όσο αυτές οι δυο χώρες εξακολουθούν να στηρίζουν τον ISIS και συνεχίζουν τις προσπάθειές τους να ανατρέψουν τον Ασαντ.

Από την πλευρά της η Τουρκία απόκλεισε από τη συνάντηση τη συμμετοχή του πιο βασικού παράγοντα, τους Κούρδους της Συρίας, τους οποίους τους θεωρεί τρομοκράτες και θανάσιμη απειλή για την ακεραιότητά της.

Η συνάντηση γίνεται στο φόντο σημαντικών γεγονότων στην περιοχή. Οι εξελίξεις είναι γεμάτες εντάσεις, συγκρούσεις και ελιγμούς.

ΤΟΥΡΚΙΑ: 142 χρόνια για τον Ντεμιρτάς
και 83 χρόνια για την Γιουκσεκντάγ

Οι συμπρόεδροι του HDP Φιγκέν Γιουκσεκντάγ και Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ακόμα προφυλακισμένοι, αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης 83 και 142 χρόνια αντίστοιχα

Ο συμπρόεδρος του HDP  (Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών —  Halkların Demokratik Partisi)  Σελαχατίν Ντεμιρτάς μαζί με την Φιγκέν  Γιουκσεκντάγ, κατηγορούνται για «προπαγάνδα υπέρ της τρομοκρατίας του PKK»  για «δημόσια υποκίνηση σε βία, καλλιέργεια μίσους και εχθρότητας», «υποκίνηση σε πράξεις ενάντια στους νόμους», «προτροπή σε εγκλήματα», «υπόθαλψη εγκληματιών» κλπ. Ο Τούρκος εισαγγελέας ζήτησε να καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 142 χρόνων. Για τη συμπρόεδρο του HDP, Φιγκέν Γιουκσεκντάγ, ο εισαγγελέας ζήτησε ποινή φυλάκισης μέχρι 83 χρόνια.

Οι ηγέτες του HDP συνελήφθησαν στις 4 του Νοέμβρη, όταν ο Ρετζέπ Νταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε κύμα διώξεων κατά των πολιτικών του αντιπάλων, και παραμένουν ακόμα φυλακισμένοι.

Την ίδια στιγμή οι βιαιότητες του τουρκικού στρατού και της αστυνομίας στις περιοχές που ζουν οι Κούρδοι στο τουρκικό Κουρδιστάν συνεχίζονται αμείωτες.

Ο Ερντογάν, σε συνεργασία με το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί,  πέτυχε την συνταγματική μεταρρύθμιση, ενίσχυσε τις εξουσίες του Προέδρου. Απόλυτος κυρίαρχος πλέον, καταργεί τη θέση του πρωθυπουργού, πράγμα που συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία της Τουρκίας, διορίζει και παύει τους υπουργούς, ελέγχει την δικαιοσύνη. Τουρκικά στρατεύματα βρίσκονται στο Ιράκ και τη Συρία, όπου, με πρόσχημα την αντιμετώπιση του μέχρι πρότινος συμμάχου τους, του ISIS, επιχειρούν χτυπήματα στους Κούρδους της Ροζάβα στη Βόρεια Συρία.

 Σαλίχ Μουσλίμ: «Η Διεθνής Συνάντηση
στην Αστανά είναι καταδικασμένη να αποτύχει»

Ο ηγέτης του PYD κάνει δηλώσεις για τη Διεθνή Συνάντηση στην Αστανά του Καζακστάν

Ο συμπρόεδρος του Κόμματος Δημοκρατικής Ενωσης (PYD), Σαλίχ Μουσλίμ, κατά τη διάρκεια των εργασιών του 2ου Συνεδρίου του Κόμματος στο Ντίρμπεσιγιέ (Dirbêsiyê) σχολίασε τις επικείμενες συνομιλίες στη συνάντηση της Δευτέρας στην Αστανά, την πρωτεύουσα του Καζακστάν:

«Η Τουρκία, το Ιράν και η Ρωσία, που φέρονται να αναζητούν μια λύση στο συριακό ζήτημα, ενεργούν σύμφωνα με τα συμφέροντα τα δικά τους και όχι τα συμφέροντα των λαών της Συρίας. Αυτός είναι ο λόγος που δεν μας έχουν προσκαλέσει στις συνομιλίες της Αστανά. Ξέρουν ότι επιδιώκουμε να οικοδομήσουμε μια ελεύθερη και δημοκρατική Συρία.

Οσο υπάρχουμε στη Συρία, κανένας δεν μπορεί  να μας αποτρέψει να παράγουμε πολιτικές λύσεις. Στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε τη δυνατότητα στο λαό να παίρνει ο ίδιος της αποφάσεις του».

Δημοκρατική Ομοσπονδία της Βόρειας Συρίας

Από τις εργασίες της Πρώτης Συντακτικής Συνέλευσης, τον Μάρτη του 2016. Το πανό πίσω από τους σύνεδρους γράφει: «Ιδρυτική Συνέλευση της Δημοκρατικής Ομοσπονδίας της Ροζάβα – Βόρειας Συρίας»

Στις 16 – 17 Μάρτη 2016, σχηματίστηκε η Πρώτη Συντακτική Συνέλευση στη Βόρεια Συρία, η οποία ανακοίνωσε τη δημιουργία της Δημοκρατικής Ομοσπονδίας της Βόρειας Συρίας. Στις 27 – 28 – 29 Δεκέμβρη 2016 πραγματοποιήθηκε η Δεύτερη Συνάντηση της Συντακτικής Συνέλευσης της Δημοκρατικής Ομοσπονδίας στην πόλη Αρμαϊλά (Rmeilan) με κύριο θέμα έναν καταστατικό χάρτη της Ομοσπονδίας, το «Κοινωνικό Συμβόλαιο». Στη συνάντηση παραβρέθηκαν 165 μέλη από τα τρία καντόνια και την περιοχή της Shahba.

Πριν από μερικές μέρες δόθηκε στη δημοσιότητα η Τελική Δήλωση της Συντακτικής Συνέλευσης στην οποία, ανάμεσα στα άλλα, αναφέρει ότι:

«Τα μέλη της συνέλευσης συζήτησαν την πολιτική και στρατιωτική κατάσταση στη Συρία γενικά αλλά και στην βόρεια Συρία ειδικότερα, και πιο συγκεκριμένα σχτικά με την κατάληψη της Jarablus απο την Τουρκία, την απληστία της τελευταίας να καταλάβει το al-Bad και την απειλή που αποτελεί για το Manbij και το Χαλέπι, πράγματα που έχουν οδηγήσει σε μια δημογραφική αλλαγή στην περιοχή και την τέλεση σφαγής εναντίον αθώων αμάχων. Τα μέλη έκριναν αναγκαίο να σταματήσει η τουρκική επέκταση στο συριακό έδαφος. Αξιολογήθηκαν οι στρατιωτικές εξελίξεις στο Χαλέπι και την Παλμύρα, οι οποίες έχουν οδηγήσει σε αλλαγή τις ισορροπίας δυνάμεων και θα έχουν επιπτώσεις στην επόμενη φάση. Εδωσαν έμφαση στη σημασία των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη της κατάπαυσης του πυρός και του πολιτικού διαλόγου, καθώς και την αναγκαιότητα της συμμετοχής των βασικών ενεργών δυνάμεων στο έδαφος, συμπεριλαμβανομένων αυτή τη φορά και των πραγματικά δημοκρατικών δυνάμεων -κάτι που δε συνέβαινε ως τώρα. Τα μέλη τόνισαν τα επιτεύγματα των Δημοκρατικών Συριακών Δυνάμεων (SDF) στην εκστρατεία “Οργή του Ευφράτη” για την απελευθέρωση της Raqqa.».

Η Συνέλευση ακόμη τόνισε εμφατικά ότι η Ομοσπονδία της Βόρειας Συρίας αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα μιας δημοκρατικής, ομοσπονδιακής Συρίας και ότι το ομοσπονδιακό σύστημα αποτελεί μια μελλοντική δημοκρατική λύση για την Συρία, για την έξοδο από τη συριακή κρίση και την καταστροφή της κοινωνίας, και κάλεσε  όλες τις Συριακές εθνικές και δημοκρατικές δυνάμεις, που πιστεύουν σε μία ειρηνική λύση, να επισκεφτούν τις περιοχές της Δημοκρατικής Ομοσπονδίας της Βόρειας Συρίας, που έχουν απελευθερωθεί από την τρομοκρατία και την τυραννία, και να εργαστούν μαζί μας για να οικοδομήσουμε μία Συρία για όλους τους πολίτες της, σύμφωνα με ένα πλουραλιστικό, κοινοβουλευτικό, δημοκρατικό ομοσπονδιακό σύστημα.

Ολόκληρη η Τελική Δήλωση της Δεύτερης Συνάντησης της Συντακτικής Συνέλευσης της Δημοκρατικής Ομοσπονδίας της Βόρειας Συρίας εδώ.

Πληθυσμοί των Γεζίντι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους μαζικά, τον Αύγουστο του 2014.

Οι Γεζίντι επιστρέφουν
και ανοικοδομούν τις πόλεις και τα χωριά τους

Στο Ιράκ, το μεγαλύτερο μέρος των εδαφών όπου ζούσαν οι Γεζίντι έχουν απελευθερωθεί. Οι δυνάμεις των Κούρδων μαχητών του YPG, του PKK και οι ένοπλοι Γεζίντι αντάρτες HPG έδιωξαν τους ισλαμοφασίστες του ISIS και οι Γεζίντι έχουν αρχίσει να ξαναχτίζουν τα σπίτια τους.

Τον Ιούνη του 2016, στο Σινζάρ, δημιουργήθηκε το PADÊ (Κόμμα  Ελευθερίας και Δημοκρατίας των Γεζίντι — Partiya Azadî û Demokrasiya Êzidiyan) με στόχους την απελευθέρωση των εδαφών των Γεζίντι και την δημιουργία αυτόνομης και αυτοδιοικούμενης περιοχής.

Στις 3 Γενάρη 2017, το PADE εξέδωσε γραπτή δήλωση με την οποία καλεί τους Γεζίντι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα εδάφη τους, να επιστρέψουν, και την Υπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) να βοηθήσει και να διευκολύνει τους εκτοπισμένους Γεζίντι να γυρίσουν στις εστίες τους.

«Ο πόλεμος, οι δολοφονίες και οι λεηλασίες είναι η πιο άγρια πρακτική που δημιούργησαν οι άνθρωποι. Η εκτόπιση των ανθρώπων, η εξορία τους στο άγνωστο και η υποβολή τους στα πιο απάνθρωπα βασανιστήρια είναι μια βάρβαρη πρακτική που δεν έχει καμιά θέση στη φύση και στη φυσική ζωή», αναφέρει, ανάμεσα στα άλλα, η ανακοίνωση. «Ειδικά στη Μέση Ανατολή εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ξεριζωθεί»,

«Από τις 3 Αυγούστου 2014 εκατοντάδες χιλιάδες Γεζίντι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη γη τους, τα χωριά τους και τα σπίτια τους. Πάνω από 30.000 Γεζίντι πέρασαν στην Τουρκία. Η UNHCR στέλνει βοήθεια αλλά δεν παραδίδεται σ’ αυτούς γιατί είναι Γεζίντι. Μόνο οι κουρδικές κοινότητες και οι Δήμοι αγκάλιασαν τους Γεζίντι κι αυτό σταμάτησε πια λόγω της τουρκικής επέμβασης στο βόρειο Κουρδιστάν…

… Ειδικά το τουρκικό κράτος, αλλά και πολλά άλλα κράτη, ακολουθούν ανήθικες πολιτικές στην προσπάθεια να αποκομίσουν οφέλη από την κακή κατάσταση των προσφύγων… Δυστυχώς το τουρκικό κράτος χρησιμοποιεί ανοιχτά τους πρόσφυγες ως διαπραγματευτικό χαρτί. Τους πουλάει, παίζει παιχνίδια πάνω τους και προσπαθεί να στρατολογήσει τρομοκράτες ανάμεσά τους».

Και καταλήγει η δήλωση:

«Εμείς ως Padé δηλώνουμε ότι θα κάνουμε ό, τι μπορούμε, προκειμένου οι εκτοπισμένοι Γεζίντι να επιστρέψουν και να εγκατασταθούν στη δική τους γη, να ξαναχτίσουν τα σπίτια και τα χωριά τους. Ο λαός μας πρέπει να γυρίσει πίσω στα εδάφη του, γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί μια ελεύθερη και αξιοπρεπή ζωή. »

Μαχητές YPG των Κούρδων της Βόρειας Συρίας μαζί με μαχητές HPG των Γεζίντι, μπροστά στο ιερό προσκύνημα των Γεζιτών, στο Λαλίς, όπου βρίσκεται ο τάφος του Σεΐχη Αντί ιμπν Μουσσαφίρ.

 

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις