Επιστρέψαμε στη δραχμή με … ευρώ!

«Χάθηκαν» περιουσιακά στοιχεία 600 δισ /Τα εισοδήματα «γύρισαν» στο... 2003

Την ώρα που η κυβέρνηση και οι άλλοι μνημονιακοί εταίροι καταγγέλλουν για εσχάτη προδοσία όσους αναφέρονται στην επείγουσα ανάγκη εξόδου από το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα στοιχεία δείχνουν ότι έχουμε ήδη επιστρέψει στα χρόνια της… δραχμής!

Χάσαμε τρία… ΑΕΠ!

Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας αποδεικνύουν το μέγεθος της καταστροφής που υπέστησαν τα λαϊκά νοικοκυριά στη χώρα μας, τα τελευταία χρόνια.

Σε δημοσίευμα της «Καθημερινής» (14/8/2015) αναφέρεται ότι «η “περιουσία” των Ελλήνων σε ακίνητα και μετοχές έχει συρρικνωθεί τα τελευταία χρόνια κατά τουλάχιστον 600 δισεκατομμύρια ευρώ»!

Για να υπολογίσετε το μέγεθος της καταστροφής, λάβετε υπόψη ότι το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε περισσότερα από… τρία ελληνικά ΑΕΠ.

Για να έχετε μια πληρέστερη εικόνα της κατάστασης συνυπολογίστε ότι στο διάστημα αυτό, πολλές δεκάδες χιλιάδες λαϊκά (κυρίως) νοικοκυριά, έχασαν από το 50% έως και πάνω από 90% των περιουσιακών τους στοιχείων…

Εισόδημα: Γυρίσαμε στο 2003…

Την ώρα που η κυβέρνηση, με την αρωγή και των άλλων μνημονιακών δυνάμεων, επιβάλλει ένα νέο, το τρίτο μνημόνιο, εν ονόματι του ευρώ, στο οποίο πρέπει να μείνουμε «πάση θυσία», τα εισοδήματα των Ελλήνων έχουν επιστρέψει στα επίπεδα του 2003!

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας και του υπουργείου Οικονομίας, το δηλωθέν εισόδημα φυσικών προσώπων το το 2013 ήταν 71 δισ ευρώ, ενώ το 2014 αναμένεται να έχει πέσει κάτω από τα 70 δισ. Και για τη σύγκριση, λάβετε υπόψη ότι το δηλωθέν εισόδημα φυσικών προσώπων το 2003 ήταν 66,68 δισ ευρώ…

Οι τιμές στο… ύψος τους

Βεβαίως, δεν έχουν όλοι οι δείκτες την ίδια, καθοδική, πορεία. Έτσι, όταν οι μισθοί και γενικότερα τα εισοδήματα μειώνονται, ο Γενικός Δείκτης Τιμών συνεχίζει να βρίσκεται… στο ύψος του. Τον Ιούλιο του 2015, ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 195, 97 μονάδες, ενώ τον Ιούλιο του 2001 βρισκόταν στις 77 μονάδες. Δηλαδή, παρά την πτώση των εισοδημάτων στα επίπεδα προ του 2003, οι τιμές είναι κατά 37% υψηλότερες σε σχέση με αυτές του 2001 και του 2002. Την ίδια πορεία, προς τα πάνω, ακολουθούν και άλλοι δύο δείκτες: Τα χρέη προς το δημόσιο και τα χρέη προς τις τράπεζες.

Και συνεχίζουμε! Προς τα κάτω…

Σκεφθείτε ακόμη ότι τα παραπάνω στοιχεία αφορούν το 2013 και ορισμένα το 2014. Τούτο σημαίνει ότι η σημερινή κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη αφού μεσολάβησε ένας τουλάχιστον χρόνος ύφεσης ακόμη. Επομένως μπορείτε να υπολογίσετε το πού θα φτάσουμε αφού το τρίτο μνημόνιο προσθέτει (σύμφωνα με τις δηλώσεις των συντακτών του) νέα ύφεση, δηλαδή μεγαλύτερη εξαθλίωση…

Ετικέττες: , , ,

kapsimi

kapsimi

kapsimi

Ένα Σχόλιο - "Επιστρέψαμε στη δραχμή με … ευρώ!"

  1. Ο/Η ανδρεας ιωαννου λέει:

    Πρέπει να είναι κανένας πολύ πάνω από τα υψηλότατα όρια ηλιθιότητας, για να ισχυρίζεται σοβαρά (δηλ. μπορεί να το λέει μόνο σαν ¨κρύο» καλαμπούρι) ότι η εξακολούθηση της ύφεσης της οικονομίας μιας χώρας, χωρίς μάλιστα προσδιορισμό έστω κατά προσέγγιση του χρόνου λήξης της, θα <> την οικονομία της και την ίδια τη χώρα !!! Αλλ’ επειδή δεν είναι κανένας εξ αυτών ηλίθιος (ηλίθιοι ή τρομοκρατημένοι είναι αυτοί που τους πιστεύουν), βγαίνει αυτόματα το συμπέρασμα-βεβαιότητα ότι, όσοι ισχυρίζονται τέτοιες βλακείες χωρίς να κοκκινίζουν καν από ντροπή, είναι πράκτορες αυτών που επιβάλλουν σ’ αυτή τη χώρα την παρατεταμένη ύφεση σαν «τρόπο σωτηρίας της». Και το φυσικό επακόλουθο ερώτημα : ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΘΕΩΡΕΙ ΚΑΛΟΠΙΣΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΖΗΤΑ ΜΑΖΥ ΤΟΥΣ ; Η απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα είναι θέμα του καθενός πολίτη αυτού του δύσμοιρου Ελλαδιστάν ή Μπανανίας ή όπως αλλοιώς θέλετε.- Το δεύτερο ερώτημα που έρχεται στα χείλη του καλόπιστου συζητητή πρέπει να είναι : Και με ποιόν τρόπο θα υποχρεωθούν οι «επενδυτές» (διάβαζε «οι λωποδύτες») να κάνουν παραγωγικές επενδύσεις στο Ελλαδιστάν ; Επενδύσεις απ’ αυτούς μπορούν να γίνουν μόνο αν έχουν, κατά το μάλλον και ήττον, τη βεβαιότητα της απολαυής κέρδους και μάλιστα τεράστιου και μάλιστα που να το έχουν εισπράξει πριν από τις «επενδύσεις» τους . . . Διαφορετικά θα έπρεπε να γίνουν τα μέσα παραγωγής κοινωνική περιουσία και να τεθούν σε κίνηση για να ικανοποιήσουν ανθρώπινες ανάγκες και όχι για να δημιουργήσουν κέρδος. Δηλαδή, καλά, κατάλαβα, μή προχωράς . . . Όμως όλοι αυτοί οι «λωποδύτες-επενδυτές» είναι που έχουν χτίσει το δικό τους κράτος και όχι εσύ κι’ εγώ το δικό μας. Σκεφτείτε ότι με τις συμβάσεις της Ε.Ε. (Μάαστριχτ, Λισσαβώνας κλπ. της «Ευρώπης των λαών και όχι μόνο των μονοπωλίων») το δημόσιο (σαν οικονομικός παράγοντας) δεν μπορεί να φτιάξει και να εκμεταλλευτεί ούτε . . . περίπτερο.- Τώρα, ονοματίστε εσείς αυτούς που θεωρούσαν ότι θα μπορούσαν να χτίσουν ένα κράτος «καπιταλιστικού σοσιαλισμού» ή «σοσιαλιστικού καπιταλισμού» ή απλά «δίκαιου καπιταλισμού». Δηλαδή <>.- Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

Άποστολή άρθρου μέσο Email