Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

1960 – 1975: Πολιτικές δολοφονίες που επιχείρησε η CIA

  Οι καταιγιστικές αποκαλύψεις του αμερικανικού Τύπου για τις παράνομες δραστηριότητες της περιβόητης CIA, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζέραλντ Φορντ..

 

Οι καταιγιστικές αποκαλύψεις του αμερικανικού Τύπου για τις παράνομες δραστηριότητες της περιβόητης CIA, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζέραλντ Φορντ υποχρεώνεται, στις 5 Γενάρη του 1975, να διατάξει τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής ανωτάτου επιπέδου υπό τον αντιπρόεδρο Νέλσον Ροκφέλερ. Λίγες μέρες αργότερα, ανάλογη επιτροπή συγκροτείται από το Κογκρέσο, υπό την προεδρία του γερουσιαστή Τσερτς.

Η έκθεση της Επιτροπής Ροκφέλερ δημοσιεύεται στις 10 Ιουνίου του 1975 και είναι «καταπέλτης» για τη δράση της CIA στο εσωτερικό της χώρας.

Εκατομμύρια πολίτες, αγωνιστές του αντιπολεμικού, φοιτητικού και αντιρατσιστικού κινήματος φακελώνονται, τηλέφωνα παγιδεύονται, γραφεία και λέσχες γεμίζουν «κοριούς», πολιτικές οργανώσεις της Αριστεράς διαβρώνονται από χαφιέδες, γραφεία νόμιμων κομμάτων γίνονται στόχοι διαρρήξεων, εν ολίγοις ένα μεγάλο μέρος του αμερικανικού λαού αντιμετωπίζεται σαν εσωτερικός εχθρός.

Οι αποκαλύψεις, οι οποίες περιέχονται σε 299 πυκνογραμμένες σελίδες «καίνε» τους πρώην Προέδρους Τζόνσον και Νίξον.

Ομως, η μεγάλη βόμβα θα σκάσει στις 20 Νοέμβρη του 1975, όταν ο γερουσιαστής Τσερτς παρουσιάζει το πιο σημαντικό κομμάτι από την έκθεση της δικής του επιτροπής: τη λίστα των πολιτικών δολοφονιών που οργάνωσε και εκτέλεσε, ή αποπειράθηκε να εκτελέσει η CIA κατά τη διάρκεια των προηγούμενων 15 χρόνων.

Στην περίοδο 1960-1965, επί προεδρίας Αϊζενχάουερ, Κένεντι και Τζόνσον, η CIA οργάνωσε οκτώ απόπειρες δολοφονίας του Κουβανού ηγέτη Φιντέλ Κάστρο, του αδελφού του Ραούλ και του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, σε συνεργασία με τον υπόκοσμο της Μαφίας.

Το 1960, ο επικεφαλής της CIA Αλεν Ντάλες οργανώνει τη δολοφονία του ηγέτη του τότε βελγικού Κογκό (μετέπειτα Ζαΐρ) Πατρίς Λουμούμπα, κατόπιν προσωπικής εντολής του Αϊζενχάουερ στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, σύμφωνα με αξιόπιστες μαρτυρίες που καταχωρίζονται στην έκθεση.

Η CIA ενέχεται επίσης στη δολοφονία των Προέδρων του Νοτίου Βιετνάμ, Νγκο Ντιν Ντιέμ, και της Δομινικανής Δημοκρατίας, Λέο Τρουχίγιο, όπως επίσης και του δημοκρατικού αρχηγού των χιλιανών ενόπλων δυνάμεων, Ρενέ Σνάιντερ, πριν από την ανατροπή του Αλιέντε. Ανάμεσα στις πάμπολλες καταγγελίες που περιέχονται στην έκθεση Τσερτς περιλαμβάνονται και σχέδια για τη δολοφονία του ηγέτη της Ινδονησίας Σουκάρνο και του Προέδρου της Αϊτής Φρανσουά Ντιβαλιέ.

*Στη φωτογραφία ο γερουσιαστής Τσερτς παρουσιάζει στους δημοσιογράφους την έκθεσή του για τις δραστηριότητες της CIA

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις