Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

1970: CIA και χούντα υπονομεύουν την Κύπρο

23 Μάη 1970:Πάνω από 70 ένοπλοι μασκοφόροι καταλαμβάνουν τα ξημερώματα τον Αστυνομικό Σταθμό της Λεμεσού και αρπάζουν όλο τον οπλισμό..

23 Μάη 1970:Πάνω από 70 ένοπλοι μασκοφόροι καταλαμβάνουν τα ξημερώματα τον Αστυνομικό Σταθμό της Λεμεσού και αρπάζουν όλο τον οπλισμό και τα πυρομαχικά. Οι εισβολείς αφήνουν στο Αστυνομικό Τμήμα προκηρύξεις του παράνομου «Εθνικού Μετώπου» και καλούν τους αστυνομικούς να μην υπακούν στην κυβέρνηση, αλλά στην οργάνωση αυτή.

Η επιχείρηση αυτή ήταν ένα ακόμη επεισόδιο στην επιχείρηση ανατροπής του Προέδρου της Κύπρου Μακάριου, για την ολοκλήρωση του σχεδίου της ΝΑΤΟποίησης του Νησιού. Το σχέδιο αυτό καταστρώθηκε από τους Αμερικανούς σε συνεργασία με τους Βρετανούς και με εκτελεστικό όργανο τη χούντα της Αθήνας. Λίγες μέρες πριν την επιχείρηση στη Λεμεσό, στις 8 Μάρτη 1970, απέτυχε δολοφονική απόπειρα σε βάρος του Μακάριου. Αμέσως μετά την αποτυχημένη απόπειρα, γίνεται γνωστή η ύπαρξη σχεδίου πραξικοπήματος στην Κύπρο με την επωνυμία «Ερμής».

Η οργάνωση «Εθνικό Μέτωπο» εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Κύπρο το Μάρτη του 1969. Πραγματικός καθοδηγητής της ήταν η ΚΥΠ του ελληνικού δικτατορικού καθεστώτος και το 2ο Γραφείο του Γενικού Επιτελείου της Εθνοφρουράς, δηλαδή των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Κύπρο. Η επιχείρηση στη Λεμεσό στις 23 Μάη 1970 ήταν το επιστέγασμα μιας σειράς προβοκατόρικων, τρομοκρατικών ενεργειών της οργάνωσης. Ο Μακάριος, επικεφαλής κλιμακίου αξιωματικών της Αστυνομίας, μεταβαίνει στη Λεμεσό και καθοδηγεί προσωπικά τις προσπάθειες σύλληψης των μελών του «Εθνικού Μετώπου». Συλλαμβάνονται εκατοντάδες άτομα και στις 27 Μάη ο Πρόεδρος της Κύπρου ανακοινώνει τη διάλυση της οργάνωσης.

Οι συλλήψεις, όμως, φέρνουν στο φως το μέγεθος της διείσδυσης του «Εθνικού Μετώπου» και όλο το πολιτικό σύστημα της Κύπρου κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα. Αποκαλύπτεται, λοιπόν, ότι το 70% των αστυνομικών της Λεμεσού ανήκει στο «ΕΜ», ενώ με την οργάνωση αυτή συνεργαζόταν στενά ο επικεφαλής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Κύπρου, ανώτατα στελέχη της Αστυνομίας, πολλές γνωστές πολιτικές προσωπικότητες.

Ωστόσο, ο Μακάριος, αν και γνώριζε τα σχέδια της χούντας και των Αμερικανών, ακολούθησε πολιτική συγκάλυψης των συνωμοτών και τους απένειμε χάρη. Το αποτέλεσμα ήταν, σύσσωμη η ηγεσία του «Εθνικού Μετώπου» να ενταχθεί στην ΕΟΚΑ Β’…

Στη φωτογραφία: 16 Γενάρη 1970. Ο Πρόεδρος της Κύπρου στην Αθήνα, εν μέσω δημοσιογράφων. Γνώριζε ήδη τα σχέδια για την ανατροπή του

Σχετικά θέματα

Απόψεις