Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ζελένσκι: Θα απαγορεύσει τη λειτουργία Ορθόδοξων Εκκλησιών που υπάγονται στη Μόσχα

Νομοσχέδιο που θα απαγορεύει στην Ουκρανία τη λειτουργία ορθόδοξων εκκλησιών που συνδέονται με τη Μόσχα ετοιμάζει η κυβέρνηση Ζελένσκι. Σύμφωνα..

Νομοσχέδιο που θα απαγορεύει στην Ουκρανία τη λειτουργία ορθόδοξων εκκλησιών που συνδέονται με τη Μόσχα ετοιμάζει η κυβέρνηση Ζελένσκι.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, ο Ουκρανός πρόεδρος ανακοίνωσε σε πρόσφατό του διάγγελμα ότι η κυβέρνησή του θα συντάξει ένα νομοσχέδιο που «θα καθιστά αδύνατη στη χώρα τη λειτουργία θρησκευτικών οργανώσεων που συνδέονται με κέντρα επιρροής στη Ρωσική Ομοσπονδία». 

Παρότι κήρυξε την ανεξαρτησία της από το Πατριαρχείο Μόσχας μετά την εισβολή και αποκήρυξε τον πόλεμο, η ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία παραμένει ύποπτη στα μάτια της ουκρανικής κυβέρνησης.

Σε μια κίνηση που καταδικάστηκε στη Μόσχα, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας ανέθεσε στην κυβέρνηση να συντάξει τον νόμο μετά από μια σειρά επιδρομών σε ενορίες που το Κίεβο λέει ότι μπορεί να λαμβάνουν εντολές από τη Μόσχα. Επίσης διέταξε έρευνες για ύποπτες «ανατρεπτικές δραστηριότητες των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών στο θρησκευτικό περιβάλλον της Ουκρανίας» και ζήτησε κυρώσεις κατά απροσδιόριστων προσώπων. 

Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) συνέχισε επίσης τις επιδρομές της την Παρασκευή, λέγοντας ότι ερεύνησε τουλάχιστον «πέντε ενορίες που ανήκουν σε κλάδο της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία μέχρι τον Μάιο ήταν υποταγμένη στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία». Περισσότεροι από 30 ιερείς έχουν συλληφθεί από τον Φεβρουάριο. 

«Πρέπει να δημιουργήσουμε συνθήκες όπου κανένας παράγοντας που εξαρτάται από το κράτος-επιτιθέμενο (τη Ρωσία) δεν θα έχει την ευκαιρία να χειραγωγήσει τους Ουκρανούς και να αποδυναμώσει την Ουκρανία εκ των έσω», δήλωσε ο Ζελένσκι σε νυχτερινό του διάγγελμα  την Πέμπτη.

Η …δημοκρατική Ουκρανία του Ζελένσκι

Το Σύνταγμα της Ουκρανίας εγγυάται «το δικαίωμα στην ελευθερία της προσωπικής φιλοσοφίας και της θρησκείας», συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος «να εκτελούν μόνοι ή συλλογικά και χωρίς περιορισμούς θρησκευτικές τελετές και τελετουργίες και να ασκούν θρησκευτική δραστηριότητα». Αλλά επιτρέπει επίσης περιορισμούς του δικαιώματος αυτού «προς το συμφέρον της προστασίας της δημόσιας τάξης».

Τώρα η κυβέρνηση ετοιμάζεται να θέσει εκτός νόμου μια τεράστια θρησκευτική ομάδα, φανερώνοντας το πραγματικό αυταρχικό πρόσωπο της παρά του «δημοκρατικές» κορώνες του Ζελένσκι.  

Έντονες αντιδράσεις 

Ένας εκπρόσωπος της εκκλησίας, ο Μητροπολίτης Κλίμεντ, δήλωσε ότι η οργάνωσή του «ενεργούσε πάντα στο πλαίσιο της ουκρανικής νομοθεσίας».  «Ως εκ τούτου, το κράτος της Ουκρανίας δεν έχει καμία νομική βάση για να ασκήσει πίεση ή να καταστείλει τους πιστούς μας», δήλωσε. 

Αξιωματούχοι στη Ρωσία έσπευσαν να καταδικάσουν τα σχέδια του Ουκρανού πρωθυπουργού. «Η τρέχουσα κυβέρνηση στην Ουκρανία είναι πλέον ανοιχτά εχθρική προς τον Χριστό και την Ορθόδοξη πίστη» σχολίασε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και σύμβουλος του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία

Περίπου τα δύο τρίτα των Ουκρανών προσδιορίζονται ως ορθόδοξοι χριστιανοί στις έρευνες κοινής γνώμης. Το ποσοστό αυτό δεν έχει αλλάξει πολύ εδώ και δεκαετίες, αλλά κατανέμεται διαφορετικά. Σταθερά λιγότεροι δηλώνουν πίστη στην εκκλησία που υπάγεται στη Μόσχα και ένας αυξανόμενος αριθμός  προσεγγίζει την νέα αυτοκέφαλη ουκρανική εκκλησία. Την ίδια στιγμή πολλοί δηλώνουν απλώς ορθόδοξοι χωρίς να εκφράζουν προτίμηση σε κάποια από τις δύο εκκλησίες.

Το 2019, οι ηγέτες της Ορθοδοξίας διεθνώς αναγνώρισαν επίσημα την Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, μια κίνηση στην οποία αντιτάχθηκε σφόδρα η ρωσική εκκλησία. Χιλιάδες ενορίες έχουν αλλάξει πίστη στο νέο κλάδο, αν και χιλιάδες άλλες παραμένουν πιστές στη Μόσχα, σύμφωνα με τους New York Times.

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις