Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ξεκινάει σήμερα το 13ο Συνέδριο της ΚΝΕ

«Είμαστε η σπίθα που θα κάνει τα σκοτάδια φως! Με τη δύναμη των επαναστατικών ιδεών – Για τον σοσιαλισμό. Τολμάμε..

«Είμαστε η σπίθα που θα κάνει τα σκοτάδια φως! Με τη δύναμη των επαναστατικών ιδεών – Για τον σοσιαλισμό. Τολμάμε το μεγάλο βήμα στο μέλλον, με το ΚΚΕ. ΚΝΕ δυνατή παντού!». Με αυτό το σύνθημα αρχίζουν σήμερα οι εργασίες του 13ου Συνεδρίου της ΚΝΕ, που διεξάγεται στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό (λεωφ. Ηρακλείου 145) και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 12 Φλεβάρη.

Η έναρξη των εργασιών είναι προγραμματισμένη για σήμερα στις 18.00 (ώρα προσέλευσης 17.30), με την εισηγητική ομιλία του Νίκου Αμπατιέλου, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ.

Θα παρευρεθεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Επίσης, έχουν προσκληθεί να παρακολουθήσουν την έναρξη του Συνεδρίου και την εισηγητική ομιλία άνθρωποι των Γραμμάτων, των Τεχνών, του Αθλητισμού, του συνδικαλιστικού κινήματος κ.λπ.

Αύριο Σάββατο, στις 19.30 θα μιλήσει στους αντιπροσώπους και στα στελέχη της ΚΝΕ ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

 
 

Θέματα του Συνεδρίου είναι ο απολογισμός δράσης του Κεντρικού Συμβουλίου από το 12ο έως το 13ο Συνέδριο και τα νέα καθήκοντα της ΚΝΕ έως το 14ο Συνέδριο. Επίσης, το Συνέδριο θα εκλέξει νέο Κεντρικό Συμβούλιο και Κεντρική Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου.

Το 13ο Συνέδριο κορυφώνει την πλούσια δημόσια και εσωοργανωτική συζήτηση στην ΚΝΕ με τις Θέσεις του ΚΣ, που κυκλοφόρησαν στα μέσα Οκτώβρη, αλλά και την καμπάνια γνωριμίας με την ΚΝΕ και συμπόρευσης με το ΚΚΕ, που οργάνωσε το ΚΣ της Οργάνωσης με πολλές εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα και σύνθημα «Είμαστε χιλιάδες – νέοι εργαζόμενοι, φοιτητές, μαθητές – μέλη της ΚΝΕ. Γιατί όχι και εσύ; Ελα μαζί μας!».

Η έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ είναι έτοιμη για να υποδεχθεί τους αντιπροσώπους και τους προσκεκλημένους στο Συνέδριο κι έχουν στολιστεί τόσο το κτίριο όσο και οι γύρω δρόμοι του Περισσού με σημαίες, πανό και συνθήματα για το 13ο Συνέδριο της ΚΝΕ.

 
 

Στο μεταξύ, τις 28 φτάνουν οι διεθνείς αντιπροσωπείες Οργανώσεων Νεολαίας που θα ταξιδέψουν ακόμα και από την άλλη άκρη της Γης για να παρακολουθήσουν τις εργασίες του 13ου Συνεδρίου της ΚΝΕ, επιβεβαιώνοντας τον βαθιά διεθνιστικό χαρακτήρα της. Αναλυτικά, οι Κομμουνιστικές Νεολαίες και Αντιιμπεριαλιστικές Οργανώσεις που θα συμμετάσχουν στο Συνέδριο είναι οι εξής:

1) Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ)

2) Μέτωπο Νεολαίας του Κόμματος Εργασίας Αυστρίας

3) Κομμουνιστική Νεολαία Βενεζουέλας

4) Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας, Βραζιλία

5) Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Βρετανίας

6) Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας, Γαλλία

7) Σοσιαλιστική Γερμανική Εργατική Νεολαία

8) Κομμουνιστική Νεολαία Δανίας

9) Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Ισπανίας

10) Κολεκτίβες Νέων Κομμουνιστών, Ισπανία

11) Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Ισραήλ

12) Μέτωπο Κομμουνιστικής Νεολαίας, Ιταλία

13) Νεολαία του Σοσιαλιστικού Κινήματος Καζακστάν

14) Νέοι Σοσιαλιστές του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Κροατίας

15) Ενιαία Δημοκρατική Οργάνωση Νεολαίας, Κύπρος

16) Μέτωπο Κομμουνιστικής Νεολαίας, Μεξικό

17) Ενωση Νεολαίας Μπανγκλαντές

18) Κίνημα Κομμουνιστικής Νεολαίας, Ολλανδία

19) Νεολαιίστικη Πτέρυγα της Ενωσης Κομμουνιστών Ουκρανίας

20) Νεολαία του Κόμματος του Λαού της Παλαιστίνης

21) Παραγουανή Κομμουνιστική Νεολαία

22) Πορτογαλική Κομμουνιστική Νεολαία

23) Επαναστατική Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας (Μπολσεβίκοι), Ρωσία

24) Ενωση Νέων Κομμουνιστών Γιουγκοσλαβίας, Σερβία

25) Κομμουνιστική Νεολαία Σουηδίας

26) Σοσιαλιστική Ενωση Φοιτητών, Σρι Λάνκα

27) Συριακή Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας – Νεολαία Χαλίντ Μπαγκντάς

28) Κομμουνιστική Νεολαία Τουρκίας.

Εκθεση με εξαιρετικά ντοκουμέντα και έργα τέχνης

 

Στολισμένη ειδικά για το 13ο Συνέδριο της ΚΝΕ είναι η έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, που στο φουαγιέ της σε ειδικές προθήκες στήθηκε έκθεση με έντυπο και φωτογραφικό υλικό από την εποχή της ΟΚΝΕ μέχρι σήμερα. Περιλαμβάνει έντυπα αντιπροσωπευτικά, όσο γίνεται, από αυτά που διασώθηκαν από όλες τις Οργανώσεις Νεολαίας, είτε είχαν κομμουνιστικό – επαναστατικό χαρακτήρα, όπως η ΟΚΝΕ και η ΚΝΕ, είτε συμμετείχαν και πρωτοστάτησαν σε αυτές οι κομμουνιστές. Πάρα πολλά έντυπα είναι πρωτότυπα και προκαλεί συγκίνηση το γεγονός ότι διασώθηκαν ενώ έχουν περάσει «από φωτιά και σίδερο», από περιόδους παρανομίας κ.λπ.

Στην έκθεση συναντάμε αντίτυπα της εφημερίδας «Νεολαία», που εξέδιδε η ΟΚΝΕ από το 1922, με εξώφυλλα αφιερωμένα στην επέτειο της Οκτωβριανής Επανάστασης, ένα περιοδικό επίσης της ΟΚΝΕ, «Ο Νέος Λενινιστής», αλλά και μια προκήρυξη που απευθύνεται στους ναύτες ενός ιταλικού πολεμικού πλοίου και τους καλεί σε αντιπολεμική δράση ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις κατά της ΕΣΣΔ, της Αιθιοπίας κ.λπ. Ξεχωρίζει ακόμα η «Εξόρμηση», μια χειρόγραφη εφημερίδα των εξόριστων της Ανάφης, «Ο Μαχητής», εφημερίδα της Σπουδάζουσας της ΟΚΝΕ το 1942, και άλλα παράνομα έντυπα της ΟΚΝΕ, πριν την ίδρυση της ΕΠΟΝ, καθώς επίσης ένα έντυπο του ΕΑΜ Νέων, όπου συμμετείχε η ΟΚΝΕ.

 

Ακολουθούν το πρώτο τεύχος της «Νέας Γενιάς», της εφημερίδας της ΕΠΟΝ, και άλλα από τα εκατοντάδες έντυπα που έβγαζε η ΕΠΟΝ, κάποια απ’ αυτά τα εξώφυλλα με εντυπωσιακά χαρακτικά. Η έκθεση συνεχίζεται με πολλά έντυπα της ΕΠΟΝ μετά την Απελευθέρωση, αλλά και την περίοδο της Λευκής Τρομοκρατίας, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζει η χειρόγραφη εφημερίδα «Η νέα γενιά στα σίδερα», από τις φυλακές της Ιταλικής Σχολής στην Πάτρα. Ακολουθούν έντυπα από την περίοδο της ένοπλης πάλης, τόσο της Δημοκρατικής Νεολαίας Ελλάδας (Νεολαίας του ΔΣΕ) όσο και της ΕΠΟΝ, που ανασυγκροτείται στον ΔΣΕ.

Εν συνεχεία υπάρχουν έντυπα από την πολιτική προσφυγιά, εφημερίδες αλλά και βιβλία για παιδιά, όπως «Η Γεωγραφία της Ελλάδας» ή το «Κόκκινη κλωστή δεμένη», με δημιουργικά παιχνίδια και βοηθήματα για δασκάλους και παιδιά προσχολικής ηλικίας. Την ίδια περίοδο η ΕΠΟΝ και το ΚΚΕ ήταν στην παρανομία στην Ελλάδα και κυκλοφορούσαν διάφορα παράνομα έντυπα, όπως «Η Λεβεντιά», παράνομη έκδοση της ΕΠΟΝ στην Αθήνα το 1950, αλλά γίνεται προσπάθεια και για νόμιμες εκδόσεις, όπως «Οι φρουροί της Ειρήνης», έντυπο της Νεολαίας της ΕΔΑ, και άλλες της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη.

Ακολουθεί η περίοδος της αντιδικτατορικής πάλης, με την τομή της ύπαρξης, ξανά, επαναστατικής κομμουνιστικής Οργάνωσης Νεολαίας, καθώς ιδρύεται η ΚΝΕ. Στο πλαίσιο αυτό εκτίθενται πρωτότυπα παράνομα τρικάκια, το Καταστατικό της ΚΝΕ, καθώς επίσης βιβλία και εκδόσεις που τυπώνονταν στις σοσιαλιστικές χώρες και κυκλοφορούσαν παράνομα και στην Ελλάδα.

 

Στη συνέχεια εκτίθενται ένα δείγμα υλικών και εκδόσεων της ΚΝΕ από το τέλος της δεκαετίας του ’70 και τη δεκαετία του ’80, υλικά από το 1ο Συνέδριο, αλλά και προγράμματα από τα πρώτα Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Οι προθήκες ολοκληρώνονται με μερικές από τις πιο πρόσφατες εκδόσεις και επεξεργασίες της ΚΝΕ.

Οι κολώνες του φουαγιέ έχουν επίσης στολιστεί, με αφίσες και φωτογραφίες από τη δράση της ΚΝΕ και παλιότερων Οργανώσεων Νεολαίας όπου δρούσαν οι κομμουνιστές.

Παράλληλα εκτίθενται στον χώρο το τραπέζι – κρύπτη της ΟΚΝΕ και της ΕΠΟΝ, το οποίο κατασκευάστηκε την περίοδο της Κατοχής υπό τις οδηγίες του Αδάμ Μολυβδά, Γραμματέα της ΟΚΝΕ, αλλά και το τυπογραφικό πιεστήριο του Φώτη Αγγουλέ. Εχουν φρεσκαριστεί και ανανεωθεί επίσης οι μόνιμες εκθεσιακές προθήκες που κοσμούν τον χώρο, με υλικά από την παρανομία αλλά και από την ένοπλη πάλη του ΔΣΕ.

Δεν λείπουν και τα έργα τέχνης: Εκτίθενται 10 έργα σε ορείχαλκο, του γλύπτη Μεμά Καλογηράτου, τα οποία ο ίδιος προσέφερε στο ΚΚΕ πρόσφατα, από τη σειρά «Οι δικοί μας άνθρωποι», εμπνευσμένα από τους αγωνιστές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, τις εξορίες, τις διώξεις και τις φυλακίσεις που τους επιφύλασσε το αστικό κράτος. Επιπλέον, η προτομή του «Αστραπόγιαννου», του αντάρτη του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ Κεφαλονιάς, Γεράσιμου Γρηγοράτου, ο οποίος σκοτώθηκε σε μάχη στη Σάμη Κεφαλονιάς.

Στο φουαγιέ της Αίθουσας Συνεδρίων έχουν στηθεί και προθήκες με εξώφυλλα του «Οδηγητή», από την εποχή της παράνομης κυκλοφορίας του μέχρι σήμερα. Ξεχωρίζουν ακόμα τα έργα τέχνης που κοσμούν τον χώρο, όπως ο πίνακας «Γιούργια» του Ηλία Φέρτη και άλλα έργα του που δημιουργήθηκαν και αφορούν την περίοδο της Κατοχής, της πάλης του ΕΛΑΣ κ.λπ. Βλέπουμε παράλληλα το έργο του Μίλτου Γκολέμα «Ισορροπία», που πρόσφατα το δώρισε στο ΚΚΕ, το έργο του Νικόλα Κιτμερίδη «Ριζοσπάστης» και άλλα που κοσμούν μόνιμα τον χώρο, του Γιώργου Φαρσακίδη, του Γιώργη Βαρλάμου, του Γιώργη Δήμου, του Δημήτρη Μεγαλίδη, τα γλυπτά του Κώστα Ρόθου κ.ά.

Σχετικά θέματα

Απόψεις