Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ξεκινά ο Στρατηγικός Διάλογος Ελλάδας – ΗΠΑ με ατζέντα – «φωτιά»

Ο 5ος γύρος Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας – ΗΠΑ (εγκαινιάστηκε το 2018 επί ΣΥΡΙΖΑ) εκτυλίσσεται σήμερα στην Ουάσιγκτον, βάζοντας..

Ο 5ος γύρος Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας – ΗΠΑ (εγκαινιάστηκε το 2018 επί ΣΥΡΙΖΑ) εκτυλίσσεται σήμερα στην Ουάσιγκτον, βάζοντας στο «τραπέζι» όλα τα θέματα για μπίζνες του κεφαλαίου και εμπλοκή στα επικίνδυνα σχέδια του ευρωατλαντικού άξονα, κόντρα σε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Επικεφαλής του διακυβερνητικού κλιμακίου είναι ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης, ο οποίος πλαισιώνεται από τους δύο υφυπουργούς Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου (τρέχει τον διάλογο στα Ελληνοτουρκικά) και Κ. Φραγκογιάννη (αρμόδιος για τη διεύρυνση των διμερών μπίζνες). Στην αντιπροσωπεία μετέχουν επίσης η υφυπουργός Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, ο πρέσβης ε.τ. Ελ. Αγγελόπουλος, διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του υπουργού Αμυνας, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Δ. Μάλλιος, ο πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος Γ. Δαγκλής (αναμένεται να υπογραφεί συμφωνία πάνω σε πρόγραμμα της NASA για τη διαστημική συνεργασία) και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, σήμερα Παρασκευή ο Γεραπετρίτης θα έχει συνάντηση στο State Department με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντ. Μπλίνκεν. Μετά το πέρας της συνάντησης θα κηρύξουν την έναρξη του 5ου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ, στον οποίο θα συμμετάσχουν οι υφυπουργοί Παπαδοπούλου και Φραγκογιάννης.

Οι θεματικές που καλύπτει ο 5ος Στρατηγικός Διάλογος είναι, επισήμως, οι Περιφερειακές Εξελίξεις (βλ. Ελληνοτουρκικά, Ουκρανικό, Μέση Ανατολή, Δυτικά Βαλκάνια), η Αμυνα και η Ασφάλεια (με έμφαση και στους πανάκριβους εξοπλισμούς στους οποίους προχωρά η ντόπια αστική τάξη, για να παίξει από καλύτερες θέσεις ρόλο ευρωατλαντικού χωροφύλακα στην ευρύτερη περιοχή), οι Ανθρωπιστικές προκλήσεις και η Ετοιμότητα για την Αντιμετώπιση Καταστροφών, η Ενέργεια και το Περιβάλλον, η Εφαρμογή του Νόμου και η Αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, το Εμπόριο και οι Επενδύσεις, οι δεσμοί μεταξύ των δύο λαών.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα πραγματοποιήσουν κοινές δηλώσεις προς τον Τύπο, ενώ θα διεξαχθεί τελετή υπογραφής από τον Γεραπετρίτη, της πράξης προσχώρησης της Ελλάδας στις Συμφωνίες διαστημικής συνεργασίας «Artemis».

Κατά πληροφορίες, στο κοινό ανακοινωθέν, το οποίο θα εκδοθεί μετά την ολοκλήρωση του Στρατηγικού Διαλόγου, «θα καταγράφεται η βούληση Ελλάδας και ΗΠΑ να εμβαθύνουν την πολυεπίπεδη συνεργασία τους».

Εξάλλου, σήμερα το απόγευμα ώρα Ελλάδας, ο Γεραπετρίτης θα απευθύνει ομιλία στην εκδήλωση του Wilson Center «Αντίστροφη Μέτρηση για το “Our Ocean”, Ελλάδα 2024: Ενας Ωκεανός με Δυναμική» και θα συμμετάσχει σε συζήτηση με τον ειδικό απεσταλμένο του Προέδρου των ΗΠΑ για το Κλίμα, Τζον Κέρι. Σημειωτέον, το «Our Ocean Conference 2024» είναι συνέδριο που θα φιλοξενηθεί στις 16-17 Απρίλη από την Ελλάδα, ως αμερικανικής κοπής σχήμα για τον έλεγχο σε θαλάσσιες ζώνες και διαύλους.

Ο Γεραπετρίτης, τέλος, θα είναι επίσημος προσκεκλημένος ομιλητής στην εκδήλωση του Πανεπιστημίου Georgetown με τίτλο «Προκλήσεις και ευκαιρίες: Το μέλλον της Ευρώπης, σχέσεις ΕΕ – ΗΠΑ, Μέση Ανατολή και ο ρόλος της Ελλάδας στο παγκόσμιο στερέωμα».

Ο Ελληνας ΥΠΕΞ αναμένεται κατόπιν να μεταβεί στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να προωθήσει την υποψηφιότητα της Ελλάδας για τη θέση εκλεγμένου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την περίοδο 2025 – 2026. Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν σε Γενική Συνέλευση του Οργανισμού φέτος τον Ιούνη. Σε αυτό το φόντο, ο Ελληνας ΥΠΕΞ τη Δευτέρα αναμένεται να συναντηθεί με τον γγ του ΟΗΕ και την Τρίτη να απευθύνει ομιλία στο Συμβούλιο Ασφαλείας με θέμα την κλιματική αλλαγή και τη διατροφική ασφάλεια.

Ζεσταίνουν μηχανές για το «στόμα του λύκου»

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο υπουργός Αμυνας, Ν. Δένδιας, βρίσκεται στο Λονδίνο, όπου τη Δευτέρα αναμένεται να έχει συνάντηση με τον υφυπουργό Αμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, Τζέιμς Χίπεϊ, αρμόδιο, μεταξύ άλλων, για την Επιχειρησιακή Πολιτική των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Στα θέματα της συνάντησης περιλαμβάνεται και η αμερικανοβρετανική επιχείρηση «Prosperity Guardian» στην Ερυθρά Θάλασσα, κι ενώ αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν επανειλημμένα την Υεμένη, τους Χούθι και άλλες δυνάμεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, σκορπώντας πρόσθετη «καύσιμη ύλη» για μια γενικευμένη ανάφλεξη.

Θυμίζουμε, η κυβέρνηση μαζί και με κυβερνήσεις της ΕΕ ετοιμάζεται να στείλει πολεμικά πλοία στην περιοχή, όπου μαίνονται οι συγκρούσεις με τους Χούθι της Υεμένης και άλλες δυνάμεις, στην πρεμούρα τους να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των εφοπλιστών και των ομίλων της διαμετακόμισης. Η αποστολή αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιήσει η ΕΕ, ενώ η επίσημη έναρξη και το ακριβές αντικείμενό της («mandate») αναμένεται να ανακοινωθούν στις 19/2, οπότε και συνέρχεται το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Λέγεται ότι οι χώρες που είναι ήδη αποφασισμένες να συμμετάσχουν είναι η Ελλάδα, η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία, η Δανία, η Ολλανδία (με πλοία) και η Κύπρος (μόνο με στελέχη).

Σε επιμέρους σημεία της η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης αφορά το να ενεργοποιηθεί για την «Aspides» το Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων της ΕΕ (ΕΣΕΕΕ/EU – OHQ) με έδρα την 1η Στρατιά στη Λάρισα, ένα από τα πέντε Στρατηγεία της ΕΕ (τα άλλα εδρεύουν σε Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία). Τη δε επιχειρησιακή του αξία την απέδειξε τα προηγούμενα χρόνια, όταν οι ελληνικές κυβερνήσεις στήριξαν την επέμβαση της ΕΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, με πρόσχημα τις εμφύλιες συρράξεις που οι ίδιοι οι ιμπεριαλιστές υποδαύλισαν.

Πρόταση της κυβέρνησης για την «Aspides» είναι τη διοίκηση («εν όρμω») της επιχείρησης από το ΕΣΕΕΕ/EU – OHQ να αναλάβει Ελληνας υποναύαρχος. Θα δίνει αναφορά στη Στρατιωτική Επιτροπή της ΕΕ και στον πρόεδρό της, Αυστριακό στρατηγό, στις Βρυξέλλες, ενώ θα είναι σε απευθείας επικοινωνία με τον («εν πλω») διοικητή στην επίμαχη ζώνη, ο οποίος – όπως ανακοινώθηκε από τη Ρώμη – θα είναι Ιταλός. Αντίστοιχα, σε πρώτη φάση «διοικητόπλοιο» στην Ερυθρά θα οριστεί ιταλικό πλοίο, ενώ στις μοιρασιές ρόλων υποδιοικητής στη Λάρισα λέγεται ότι θα αναλάβει Γάλλος.

Σε αυτό το πλαίσιο, η φρεγάτα «Υδρα» είναι εν αναμονή να λύσει κάβους, ενώ αργότερα – όπως επιβεβαιώνουν ανώτατες στρατιωτικές πηγές – θα τη «σκατζάρει» η φρεγάτα «Ψαρά». Σε κάθε περίπτωση, ελληνικό πλοίο θα μείνει στην περιοχή «για όσο χρειαστεί», όπως λένε.

Ταυτόχρονα «τρέχουν» συνεννοήσεις με τους Αμερικανούς και Βρετανούς για τη συμμετοχή και στην επιχείρησή τους που απλώνεται στην ίδια ζώνη, την προαναφερόμενη «Prosperity Guardian». Ανώτατος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού μετέβη στην αμερικανική ναυτική βάση στη Μανάνα του Μπαχρέιν (έδρα του US Naval Forces Central Command και του 5ου Στόλου των ΗΠΑ), για συνεννοήσεις σχετικά με τις λεπτομέρειες της ελληνικής συμμετοχής. Λέγεται ότι μπορεί να λειτουργήσει και ως σύνδεσμος των Αμερικανών με την «Aspides». Σε κάθε περίπτωση, τονίζουν οι ίδιες πηγές, η ελληνική «συνεισφορά» θα αφορά «και τους δύο πυλώνες» της ευρωατλαντικής ανάπτυξης στην περιοχή, καθώς θα υπάρχουν «διασυνδέσεις» και «επικαλύψεις» μεταξύ των δύο επιχειρήσεων.

Πρόσκληση στον Ισραηλινό αρχισφαγέα!

Στο μεταξύ, χτες ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Δ. Χούπης δέχθηκε τηλεφώνημα από τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ αντιστράτηγο Herzi Halevi. Επισήμως,  ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ απηύθυνε πρόσκληση στον Ισραηλινό ομόλογό του να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας «το ταχύτερο δυνατό»!

(Αναδημοσιεύεται από την εφημερίδα «Ριζοσπάστης»)

Απόψεις