Σε πλήρη εξέλιξη είναι το σκάνδαλο διαφθοράς στις Βρυξέλλες στο οποίο εμπλέκεται η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή. Σύμφωνα με την L’ Echo η Καϊλή μαζί με άλλους τρεις, που επίσης οδηγούνται στη φυλακή, αντιμετωπίζει κατηγορίες για “συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά” όπως αναφέρεται στη σημερινή ανακοίνωση των βελγικών αρχών. Διαβάστε αναλυτικά εδώ.
Τι προηγήθηκε
Η προσαγωγή της Καϊλή και άλλων τεσσάρων ατόμων, έγινε στο πλαίσιο έρευνας που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στις Βρυξέλλες από το Γραφείο Καταστολής Διαφθοράς, για υπόθεση διαφθοράς και χρηματισμού από αξιωματούχους του Κατάρ, εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η Καϊλή, η οποία έχει και μια από τις θέσεις των αντιπροέδρων του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, ήδη διεγράφη από το ΠΑΣΟΚ. Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποφάσισε να αναστείλει με άμεση ισχύ όλες τις εξουσίες και τα καθήκοντα που ανατέθηκαν στην Εύα Καϊλή ως αντιπρoέδρου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ρομπέρτα Μετσόλα.
Παράλληλα την καθαίρεση ζητά η πρόεδρος των σοσιαλδημοκρατών (S&D), Iratxe Garcia Perez μετά την υπόθεση διαφθοράς που είναι σε εξέλιξη. Όπως αναφέρει σε ανάρτησή της στο twitter, οι σοσιαλδημοκρατές θα επικαλεστούν στην επόμενη Διάσκεψη των Προέδρων το άρθρο 21 του κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι άλλοι τέσσερις συλληφθέντες είναι ο σύντροφος της Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, ο οποίος ήταν παλαιότερα συνεργάτης του επίσης συλληφθέντος πρώην Ιταλού ευρωβουλευτή (2004-2019), και ιδρυτή της ΜΚΟ «Fight Impunity», Πιερ Αντόνιο Πανκέρι. Όπως αναφέρουν, δε, βέλγικα ΜΜΕ (L’Echo) στο σπίτι του Τζιόρτζι και της Καϊλή βρέθηκαν σακούλες με χρήματα.
Συνελήφθη επίσης ο νεοδιορισθείς γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC), Luca Vincentini, ο οποίος επί 11 χρόνια ήταν ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ETUC).
Οι αστυνομικοί που ερευνούν την υπόθεση φέρεται να έχουν περάσει χειροπέδες και στον διευθυντή της Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης «No Peace Without Justice», Νικολό Φιγκά Ταλαμάνκα.
Όπως μεταδίδουν ξένα ΜΜΕ που επικαλείται το ΑΠΕ, παράλληλα συνελήφθησαν στο Μπέργκαμο της Ιταλίας η σύζυγος και η κόρη του πρώην Ιταλού Ευρωβουλευτή, Πιερ Αντόνιο Πανκέρι, ο οποίος είναι ο ιδρυτής μιας εκ των ΜΚΟ που ερευνά η βελγική αστυνομία, της «Fight Impunity». Στο σπίτι του Πανκέρι στις Βρυξέλλες φέρεται να βρέθηκαν 600.000 ευρώ, σύμφωνα με τη «Soir».
Όπως γράφει η εφημερίδα La Repubblica, το ιταλικό κόμμα «Άρθρο Ένα» έπαψε προσωρινά από τα μέλη του, τον Πανκέρι. Η εφημερίδα αναφέρεται σε πρακτικά της έρευνας των Βέλγων εισαγγελέων, βάσει των οποίων «ο Πανκέρι βαρύνεται με υποψίες ότι παρενέβη πολιτικά, με πρόσωπα που εργάζονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προς όφελος του Κατάρ και του Μαρόκου, έναντι χρηματικού αντίτιμου».
Σύμφωνα με τα πρακτικά τις έρευνας στα οποία αναφέρεται η εφημερίδα της Ρώμης, «η έρευνα αφορά τα αδικήματα διαφθοράς, ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και εγκληματικής δράσης» αν και «ισχύει πάντα το τεκμήριο της αθωότητας», όπως επισημαίνει.
Τα βελγικά Μέσα Knack και Le Soir «δείχνουν» τον Ιταλό Πανκέρι, τον οποίο αποκαλούν ως «μαέστρο της ορχήστρας» και φέρεται να ελέγχεται αν ήταν αυτός που έδινε οδηγίες στους βοηθούς των ευρωβουλευτών για το τι να κάνουν. Ως ευρωβουλευτής είχε βοηθό τον σύντροφο της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρζι.
Ο Πανκέρι είναι μέλος του ιταλικού πολιτικού κόμματος «Άρθρο 1» το οποίο αποσχίστηκε από το Δημοκρατικό Κόμμα το 2017. Από το 2004 έως το 2019, ήταν μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D).
Οπως γράφει η Knack το 2017, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Λουξεμβούργου επέβαλε στον Πανκέρι να επιστρέψει 83.764 ευρώ σε έξοδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μετά από έρευνα που ξεκίνησε το 2009 από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) για παραβάσεις των κανόνων για την επιστροφή των εξόδων των βουλευτών.
Από το 2014, ο Πανκέρι υπηρετούσε στην Υποεπιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (DROI). Την περίοδο 2017-2019 ήταν μάλιστα και πρόεδρος της. Ως πρόεδρος δήλωσε το 2019 στη Ντόχα ότι το Κατάρ έγινε σημείο αναφοράς για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αποδείκνυε συνεχώς ότι ήταν στο σωστό δρόμο! Να υπενθυμίσουμε ότι και η Καϊλή είχε προχωρήσει πρόσφατα σε αδιανόητες δηλώσεις, αποθεώνοντας το Κατάρ του ματωμένου Μουντιάλ, υποστηρίζοντας πως είναι πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα!
Το 2019, ο Πανκέρι συνίδρυσε τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Fight Impunity στις Βρυξέλλες (επίσημη ονομασία: Association pour la Lutte contre l’Impunitι et pout la Justice Transitionnelle ), της οποίας είναι πρόεδρος. Σκοπός της ΜΚΟ είναι να προωθήσει τον «αγώνα κατά της ατιμωρησίας για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας»…
Έχει γίνει επίσης γνωστό ότι οι βελγικές αρχές διενήργησαν έρευνα στα σπίτια και τα γραφεία συνεργατών δύο βέλγων ευρωβουλευτών, της Μαρί Αρένα, πρώην υπουργού του Βελγίου και του Μαρκ Ταραμπέλα, οι οποίοι επίσης ανήκουν στην ομάδα των Σοσιαλιστών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι αρχές κατέσχεσαν ηλεκτρονικούς υπολογιστές και σφράγισαν τα γραφεία των βοηθών τους.