Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Βόλος: Χωρίς προσεισμικό έλεγχο τα σχολεία – Τα 47 έχουν χτιστεί πριν τον αντισεισμικό του 1984!

Τα σχολεία στεγάζονται σε κτίρια, εκ των οποίων 20 είναι πριν το αντισεισμικό κανονισμό του 1959 και 27 σχολικά κτίρια πριν τον κανονισμό του 1984 - Καταγγελία της Λαϊκής Συσπείρωσης Βόλου

Χωρίς κανέναν προσεισμικό έλεγχο παραμένουν και τα σχολεία του Βόλου, ενώ σε έναν μήνα ξεκινά η νέα σχολική χρονιά, προκαλώντας δικαιολογημένες ανησυχίες σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς.

Τα σχολεία στεγάζονται σε κτίρια, εκ των οποίων 20 είναι πριν το αντισεισμικό κανονισμό του 1959 και 27 σχολικά κτίρια πριν τον κανονισμό του 1984. Ακόμη και το ανεπαρκές Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για την εκτέλεση του έργου: «Προσεισμικός Έλεγχος σε σχολικά κτήρια του Δήμου Βόλου», που αφορά 25 σχολικές μονάδες, για τον Πρωτοβάθμιο Προσεισμικό Έλεγχο ή Ταχύ Οπτικό Έλεγχο (ΤΟΕ), για την πρώτη καταγραφή και ταχεία αποτίμηση της σεισμικής ικανότητας των σχολικών κτιρίων, δεν έχει ξεκινήσει. Ταυτόχρονα δεν προβλέπεται Δευτεροβάθμιος και Τριτοβάθμιος Προσεισμικός Έλεγχος για την αποτίμηση της σεισμικής ικανότητας και σύνταξη μελέτης αποκατάστασης – ενίσχυσης, για όσα κτίρια προκύψει τοπική ή γενική σεισμική ανεπάρκεια από το προηγούμενο στάδιο. 

«Η συνειδητή υποτίμηση και απαξίωση των προσεισμικών ελέγχων από το κράτος (κυβερνήσεις, Τοπική Διοίκηση) είναι εγκληματική» τονίζει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Βόλου.

Σημειώνει ότι «η ολοκληρωμένη πρόληψη από τους σεισμούς και η ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών θυσιάζονται στον βωμό του “κόστους – οφέλους” και των δημοσιονομικών στόχων για τα κέρδη του κεφαλαίου. Η παραπάνω κατάσταση, η έλλειψη σχεδιασμού και προγράμματος, δεν οφείλεται απλά στην αδιαφορία τους. Είναι πολιτική τους επιλογή! Πολιτική επιλογή που είναι σύμφωνη με την πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων που δεν θεωρούν τον αντισεισμικό έλεγχο και γενικότερα τα μέτρα πολιτικής προστασίας, “επιλέξιμα” έργα. Επιλέξιμα θεωρούν μόνο αυτά που προωθούν τις επενδύσεις και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων. Η προστασία της ανθρώπινης ζωής, είναι γι’ αυτούς “κόστος”, που δε συμφέρει τους επιχειρηματικούς ομίλους, που βάζουν στην τσέπη αμέτρητα κεφάλαια, εκατομμύρια ευρώ για την ανάκαμψη των κερδών τους, από τους φόρους που πληρώνει ο ελληνικός λαός.

Ανυπολόγιστες είναι οι ευθύνες της Περιφέρειας Θεσσαλίας, καθώς επίσης και της δημοτικής αρχής Βόλου. Παρά τις επανειλημμένες πολιτικές παρεμβάσεις της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Βόλου και της ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ, εδώ και πολλά χρόνια, δεν έχουν δρομολογήσει κανένα πρόγραμμα και δεν έχουν κανένα σχεδιασμό και για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών και για την αντισεισμική θωράκιση. Δεν έχει παρθεί απολύτως κανένα μέτρο προστασίας σε δεκάδες σχολικά συγκροτήματα, όπου φοιτούν χιλιάδες μαθητές και που έχουν χτιστεί, κυρίως, πριν από τον αντισεισμικό κανονισμό του 1959 και του 1984.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καλεί τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές να διεκδικήσουν ασφαλή σχολεία. Να διεκδικήσουν άμεσα μέτρα προστασίας, συντήρηση των υποδομών και τους απαραίτητους αντισεισμικούς ελέγχους. Να γίνει κριτήριο ψήφου η εγκατάλειψη και η πολιτική υποβάθμισης της σχολικής στέγης, και η απουσία μέτρων προστασίας. Να απαιτήσουν:

  • Να προχωρήσει άμεσα και ολοκληρωμένα ο προσεισμικός έλεγχος όλων των σχολείων.

  • Οι έλεγχοι να είναι ουσιαστικοί, όχι μόνο οπτικοί, από τις αρμόδιες υπηρεσίες, σε όλα τα σχολικά κτίρια και σε όλα τα επίπεδα (στατική επάρκεια – προσεισμικός έλεγχος – έξοδοι διαφυγής – πυρασφάλεια – ασφαλής ηλεκτρολογική εγκατάσταση – επάρκεια σε προαύλια και χώρους συγκέντρωσης).

  • Να εξασφαλιστούν κονδύλια για την άμεση εκτέλεση επισκευών που θα κριθούν αναγκαίες.

  • Να υπάρξει ουσιαστική μέριμνα από την πλευρά του κράτους για τακτικούς, επιστημονικά ολοκληρωμένους προσεισμικούς ελέγχους στα σχολεία και στα δημόσια κτίρια.

  • Να προσληφθεί γι’ αυτόν τον σκοπό το αναγκαίο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα κονδύλια.

Σχετικά θέματα

Απόψεις