Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Βασίλι Ζάιτσεφ – ο θρυλικός ελεύθερος σκοπευτής του Στάλινγκραντ

Η πιο εμβληματική φυσιογνωμία της Μάχης του Στάλινγκραντ έφυγε από τη ζωή στις 15 Δεκέμβρη 1991 στο Κίεβο, σε ηλικία 76 χρόνων

Η πιο εμβληματική φυσιογνωμία της Μάχης του Στάλινγκραντ, ο Βασίλι Ζάιτσεφ, ο θρυλικός ελεύθερος σκοπευτής του Σοβιετικού στρατού, γεννήθηκε στις 23 Μάρτη του 1915 στο  Γιελενίσκογιε των Ουραλίων.  Μεγάλωσε εξασκούμενος στην σκοποβολή κυνηγώντας ελάφια και λύκους μαζί με τον παππού και τον μεγαλύτερο αδερφό του. 

Στη διάρκεια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, ο Βασίλι Ιβάνοβιτς Ζάιτσεφ ζητά να μετατεθεί στην πρώτη γραμμή.  Στις 20 Σεπτέμβρη του 1942 φτάνει στο Στάλινγκραντ ο ελεύθερος σκοπευτής που με τα κατορθώματά του σκόρπισε τον φόβο και τον τρόμο στους Γερμανούς.

Κάτω από το σύνθημα των πολιορκημένων, «Δεν υπάρχει γη για μας πέρα από το Βόλγα»!, ο νεαρός αρχιλοχίας έπεσε στη μάχη της υπεράσπισης του Στάλινγκραντ.

Το όνομά του (το οποίο στα ρωσικά σημαίνει λαγός), πολύ γρήγορα έγινε θρύλος που εμψύχωνε τους υπερασπιστές του Στάλινγκραντ. Μέσα από τα χαλάσματα της μαρτυρικής πόλης, από τις 19 Νοέμβρη ως τις 17 Δεκέμβρη 1942, εξόντωσε 243 ναζί στρατιώτες και αξιωματικούς (κατά άλλους πάνω από 400). Ταυτόχρονα έξω από το Στάλινγκραντ εκπαίδευε ελεύθερους σκοπευτές, άνδρες και γυναίκες, τα περίφημα «Λαγουδάκια», που ύστερα από ταχύρρυθμη εκπαίδευση δυο ημερών έμπαιναν στη μάχη και με τη σειρά τους εξολόθρευσαν πάνω από 3.000 αξιωματικούς και στρατιώτες του Αξονα.

Η μάχη για την πόλη του Στάλινγκραντ άρχισε στις 17 Ιούλη του 1942 στον ποταμό Τσιρ και διήρκεσε συνολικά για περίπου 200 μερόνυχτα. Το αμυντικό της στάδιο κράτησε έως τις 18 Νοέμβρη 1942.

Ο Βάσια Ζάιτσεφ έμεινε στο Στάλινγκραντ μέχρι τον Ιανουάριο του 1943, όταν τραυματίστηκε στο μάτι από θραύσμα νάρκης και έχασε την όρασή του. Μεταφέρθηκε στη Μόσχα και μετά από αρκετές εγχειρήσεις στις οποίες υπεβλήθηκε μέχρι τις αρχές του Φλεβάρη 1943, η όρασή του αποκαταστάθηκε. Στις 22 Φλεβάρη 1943 του απονεμήθηκε ο τίτλος του « Ήρωα της Σοβιετικής Ένωσης».

Επέστρεψε στο μέτωπο με το βαθμό του λοχαγού και συμμετείχε στην απελευθέρωση του Ντονμπάς, στη μάχη για το Δνείπερο, πολέμησε κοντά στην Οδησσό, στο Δνείστερο, στο Κίεβο και τελείωσε τον πόλεμο συμμετέχοντας στη Μάχη στα Υψώματα Ζέελοβ στη Γερμανία

Στη διάρκεια του πολέμου έγραψε δύο εγχειρίδια για ελεύθερους σκοπευτές.

Τιμήθηκε με πολλά μετάλλια («Λένιν», «Μάχης του Στάλινγκραντ» κ.ά.). Το όπλο του, ένα «Μοζίν – Ναγκάν», με το οποίο εξολόθρευσε εκατοντάδες Γερμανούς, φυλάσσεται στο Στάλινγκραντ (σήμερα Βολγκογκραντ) στο Μουσείο της Μάχης του Στάλινγκραντ.

Έφυγε από τη ζωή στις 15 Δεκέμβρη 1991 στο Κίεβο, σε ηλικία 76 χρόνων.

 

Απόψεις