Απόψεις

Τι κρύβεται πίσω από την επίθεση κατά Βαρουφάκη

Πολλές φορές ασκήσαμε σκληρή κριτική στον κ. Βαρουφάκη, κατά τη διάρκεια της υπουργικής του θητείας, για τις θέσεις του και την πολιτική που ακολούθησε, δηλαδή την κυβερνητική πολιτική. Επιμέναμε και επιμένουμε ότι δεν επρόκειτο για προσωπική πολιτική του πρώην υπουργού Οικονομικών, αλλά για πολιτική της κυβέρνησης, έστω και αν αυτό ενοχλούσε κάποιους που ήθελαν να μιλούν για την «παραδοξότητα», την «υπερβολή», την «αμετροέπεια» του.

Όμως, άλλο αυτό και άλλο αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες μέρες, που παρακολουθούμε μια εκστρατεία πολιτικού «λυντσαρίσματος» του κ. Βαρουφάκη. Μια εκστρατεία που με την αμέριστη βοήθεια των μέσων ενημέρωσης και (δυστυχώς) την ανοχή της κυβέρνησης ξεπερνάει τα όρια της υστερίας και φθάνει στο σημείο να απαιτεί την παραπομπή του πρώην υπουργού επ΄ εσχάτη προδοσία (!) γιατί (λένε) μελετούσε σχέδιο για την αντιμετώπιση των συνεπειών από πιθανή έξοδο της χώρας από το ευρώ.

Δεν θα σταθούμε στο αν έπρεπε η κυβέρνηση να διαθέτει τέτοιο σχέδιο, ανεξαρτήτως των πρωτοβουλιών του κ. Βαρουφάκη. Αυτό είναι ζήτημα πολιτικής και θα μπορούσαμε να πούμε ότι η έλλειψη τέτοιου σχεδίου είναι μια απόδειξη ότι η υπογραφή της εξοντωτικής συμφωνίας ήταν προδιαγεγραμμένη. Και αυτό βαρύνει τόσο την κυβέρνηση, όσο και τον κ. Βαρουφάκη. Είναι όμως, όπως είπαμε, ζήτημα πολιτικής και δεν αντιμετωπίζεται με μηνύσεις και μεθοδεύσεις που παραπέμπουν στο μεσαιωνικό «κυνήγι των μαγισσών».

Μια ματιά μόνο στις «μηνύσεις» που έχουν κατατεθεί κατά του πρώην υπουργού, αλλά και τις δηλώσεις όσων ζητούν την κεφαλήν του επί πίνακι, οδηγεί στο προφανές ότι ο κ. Βαρουφάκης είναι το ιδανικό εξιλαστήριο θύμα για να υπηρετηθεί ο πραγματικός στόχος: Να τεθεί «εκτός νόμου» η συζήτηση για κάθε εναλλακτική λύση σε σχέση με το ευρώ και τη θέση της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ταυτίζοντας το ευρώ με τη «σωτηρία» της χώρας και την έξοδο της από την Ε.Ε με την καταστροφή. Πετυχαίνοντας έτσι όχι μόνο το σιωπητήριο για τις πολιτικές δυνάμεις που πιστεύουν ότι το μέλλον της χώρας και του λαού είναι εκτός αυτής της λυκοσυμμαχίας, αλλά και τη δικαίωση της ασκούμενης μνημονιακής πολιτικής, ακόμα και την αποδοχή αυτής της πολιτικής από τα λαϊκά «υποζύγια».

Και να σκεφθεί κανείς ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης ήταν και είναι ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του ευρώ. Πιο ένθερμος από πολλούς σημερινούς «διώκτες» του…

(Επισκέψεις: 38 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend