Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Υπόθεση Λιγνάδη: Ταύτιση απόψεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ – Ν.Γιαννακοπούλου: Η δικαιοσύνη του έδωσε αναστολή.Τι να κάνουμε τώρα;

Copy paste με τα όσα είπε σήμερα στο briefing ο κυβερνητικός εκπρόσωπος η τοποθέτηση κοινοβουλευτικής εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ

Ενώ η δικαστική απόφαση που επέτρεψε στον Δημήτρη Λιγνάδη να κυκλοφορεί ελεύθερος παρά την καταδίκη του για δύο βιασμούς συνεχίζει να προκαλεί την κοινωνία, φαίνεται πως η κυβέρνηση βρήκε κάποιους απρόσμενους (;) πολιτικούς συμμάχους στην ξεκάθαρη προσπάθεια πολιτικής συγκάλυψης που επιχειρεί. Που; Στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.

Εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτηση που έκανε σήμερα στην Βουλή η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛ, Νάντια Γιαννακοπούλου, για την υπόθεση Λιγνάδη, ταυτιζόμενη σχεδόν απόλυτα με όσα είχε δηλώσει πριν λίγη ώρα για το θέμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. Αυτά ενώ για το θέμα έχει αποφύγει να τοποθετηθεί δημόσια τόσο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης όσο και επισήμως η Χαριλάου Τρικούπη.

Πάντως με βάση τα όσα είπε η Νάντια Γιαννακοπούλου, κι εφόσον η ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ δεν τηρήσει αποστάσεις από αυτά, φαίνεται να υφίσταται σύμπτωση απόψεων ανάμεσα σε Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ για το συγκεκριμένο ζήτημα. Το θέμα σίγουρα προκαλεί ευρύτερους συνειρμούς, ιδίως από τη στιγμή που τη δικαστική απόφαση περί αναστολής της ποινής του Δ.Λιγνάδη, άπαντες τη συσχετίζουν με την πολυετή ειδική σχέση που διατηρούσε με την πολιτική και οικονομική ελίτ της χώρας.

Προκειμένου να υπάρξει μία σαφής σύγκριση των θέσεων Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ ας δούμε αρχικά τι δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου για την υπόθεση Λιγνάδη.

Παραδέχθηκε αρχικά πως «ο προβληματισμός και οι απορίες της κοινωνίας είναι εύλογοι. Από αυτό το σημείο όμως μέχρι του να γίνεται απόπειρα απαξίωσης της Δικαιοσύνης, στυγνής πολιτικής εκμετάλλευσης του ζητήματος και ακόμα χειρότερα χυδαίας ταύτισης του ενόχου με την Kυβέρνηση και την εξουσία υπάρχει πολύ μεγάλη απόσταση. Το πρώτο, ο προβληματισμός, τα ερωτηματικά της κοινωνίας, μπορεί κανείς να τα καταλάβει  γιατί οι πολίτες δεν είναι δικαστές και επίσης δεν είναι υποχρεωμένοι να γνωρίζουν το πλαίσιο βάσει του οποίου οι λειτουργούν και κρίνουν οι δικαστές.  Το άλλο  όμως συνιστά μια βαθειά αντιδημοκρατική και χυδαία συμπεριφορά».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συνέχισε υποστηρίζοντας ότι αν ασκείται έντονη κριτική στις αποφάσεις της δικαιοσύνης τότε αμφισβητείται ως θεσμός. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «στην Ελλάδα, το Σύνταγμά μας κατοχυρώνει την διάκριση των εξουσιών και ορίζει ότι η δικαστική λειτουργία ασκείται από τα δικαστήρια. Οι δικαστές, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, υπόκεινται μόνο στο Σύνταγμα και τους νόμους και απολαμβάνουν λειτουργική και προσωπική ανεξαρτησία. Η νομοθετική εξουσία είναι διακριτή και ασκείται από τη Βουλή των Ελλήνων, η οποία ψηφίζει τους νόμους. Συνεπώς, αν θέλουμε να έχουμε μια δημοκρατική και φιλελεύθερη Πολιτεία, οφείλουμε να σεβόμαστε την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και να την προστατεύουμε. Γιατί ο δημοκράτης σκέφτεται μόνο τη Δικαιοσύνη, ενώ ο εχθρός της Δημοκρατίας σκέφτεται μόνο τα συμφέροντά του, κομματικά ή προσωπικά».

Τέλος μίλησε για «λαϊκά δικαστήρια»που στήνονται με βάση την υπόθεση Λιγνάδη και την απόφαση του δικαστηρίου για αναστολή. Σημείωσε ότι «η Κυβέρνηση σέβεται και ενισχύει έμπρακτα και απόλυτα την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, τιμώντας παράλληλα το έργο των λειτουργών της. Γιατί έτσι στηρίζουμε τη Δημοκρατία και την ελευθερία στην Πατρίδα μας. Αν πληγεί το Κράτος Δικαίου, αν αμφισβητηθεί η Δικαιοσύνη, αν δώσουμε χώρο σε λαϊκά δικαστήρια και αυτόκλητους εισαγγελείς, τότε θα βρεθούμε ένα βήμα από τον αυταρχισμό και την εκτροπή».

Η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου φαίνεται να έχει εντυπωσιακές ομοιότητες με τα όσα είπε σήμερα στην Βουλή η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής, Νάντια Γιαννακοπούλου. Αξιοσημείωτο είναι, δε, οτι οι δηλώσεις Γιαννακοπούλου έγιναν σε μία κοινοβουλευτική συζήτηση που αφορούσε το νομοσχέδιο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, οπότε κάλλιστα η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ θα μπορούσε να είχε αποφύγει την αναφορά στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Αναφερόμενη στην υπόθεση Λιγνάδη υποστήριξε αρχικά ότι «η αλήθεια είναι, ότι ναι, υπάρχει ένα σοκ σε σημαντικά τμήματα της κοινής γνώμης, σοκ νομίζω σε όλους μας σε πολύ μεγάλο βαθμό. Ωστόσο, θα πρέπει να είμαστε σαφείς και ξεκάθαροι σε κάποια πράγματα, γιατί την ευθύνη της όποιας απόφασης στις δημοκρατίες την έχει ένας και μόνο και αυτός είναι η δικαιοσύνη. Τελεία και παύλα».

Η Νάντια Γιαννακοπούλου αποδέχθηκε ότι σε έναν βαθμό μπορούν να κρίνονται οι αποφάσεις της δικαιοσύνης αφού «έχουμε όλοι τις απόψεις μας; Έχουμε όλοι τις ενστάσεις μας» και «οι κρίνοντες, κρίνονται». Σημείωσε όμως ότι «μιλάμε για δημοκρατία, σε αυτό το σύστημα αποφασίζουν τα ποινικά δικαστήρια, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία και όχι ούτε κόμματα, ούτε λαϊκές συνελεύσεις, ούτε λαϊκά δικαστήρια». Με βάση αυτό υποστήριξε ότι «στο όνομα του κοινού περί δικαίου αισθήματος, είναι αδιανόητο, είναι κυριολεκτικά αδιανόητο να δημιουργείται κλίμα λαϊκών δικαστηρίων ή να πολιτικοποιείται το κάθε θέμα ή να γίνεται αντικείμενο μιας άρρωστης, μιας έξαλλης κομματικής αντιπαράθεσης. Διότι αυτό και μόνο δημιουργεί ζημιά για την ίδια τη Δημοκρατία μας. Αυτό και μόνο δημιουργεί ζημιά και ρωγμές για την ίδια τη Δικαιοσύνη».

Αναφερόμενη ειδικά στην απόφαση του δικαστηρίου για τον Λιγνάδη έιπε ότι «η Δικαιοσύνη τον καταδίκασε για δώδεκα χρόνια φυλακή. Του έδωσε, επίσης, και επιπλέον δικαίωμα. Τι να κάνουμε τώρα; Δυστυχώς, θα σας πω εγώ, αλλά έτσι λέει ο νόμος. Τους έδινε αυτή τη δυνατότητα μέχρι την εκδίκαση της έφεσης. Δηλαδή, στην πρώτη περίπτωση που τον καταδίκασε στα δώδεκα χρόνια, η Δικαιοσύνη ήταν αδέκαστη και στη δεύτερη απόφαση ήταν κατευθυνόμενη;Έχουμε, λοιπόν, χρέος να λέμε τη γνώμη μας για οτιδήποτε, αλλά όχι με όλες αυτές τις επιλεκτικές επιθέσεις τις οποίες παρακολουθούμε»΄. Με βάση όλα τα παραπάνω η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κατέληξε λέγοντας: .Με βάση όλα τα παραπάνω η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κατέληξε: «Δεν νομίζω ότι είναι δυνατόν, να φτάσουμε σε εκλογές μέσα σε ένα τέτοιο είδος αντιπαράθεσης, τοξικότητας και διχασμού. Είναι πραγματικά επιζήμιο για τον ελληνικό λαό».

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις