Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Υποκλοπές: Στο «μικροσκόπιο» της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας η χρήση του «Predator» στην Ελλάδα – Έρευνα και για φορολογικές απάτες

Σύμφωνα με δημοσιεύματα η ομάδα της εισαγγελέως της ΕΕ έλαβε πληροφορίες για «τεράστια φοροδιαφυγή» από τις εταιρείες που εμπλέκονται στο σκάνδαλο παρακολούθησης

Έρευνα για τη χρήση του παράνομου λογισμικού Predator στο σκάνδαλο των υποκλοπών στην Ελλάδα έχει ξεκινήσει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO).

Αυτό αναφέρει η EURACTIV, επικαλούμενο αρκετές πηγές οι οποίες επιβεβαιώνουν ότι κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της εξεταστικής επιτροπής δηλαδή που διερευνά τη χρήση παράνομου spyware σε ολόκληρη την Ένωση, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) έχει ξεκινήσει έρευνα για διάφορες πτυχές του σκανδάλου.

Η έρευνα της Επιτροπής PEGA επικεντρώθηκε στην παράνομη εξαγωγή του λογισμικού κατασκοπείας Predator από την Ελλάδα σε χώρες της Ασίας, της Αφρικής και αλλού, καθώς και σε πληροφορίες ότι οι εταιρείες που εμπλέκονται στο λεγόμενο Predatorgate εμπλέκονταν και σε φοροδιαφυγή.

Σε επικοινωνία με τη EURACTIV, εκπρόσωπος της EPPO αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει ότι υπάρχει έρευνα σε εξέλιξη. «Κατά γενικό κανόνα, δεν σχολιάζουμε εν εξελίξει έρευνες, ούτε επιβεβαιώνουμε δημοσίως ποιες υποθέσεις επεξεργαζόμαστε. Αυτό γίνεται για να μην θέσουμε σε κίνδυνο τις εν εξελίξει διαδικασίες και το αποτέλεσμά τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος στη EURACTIV. «Όποτε μπορούμε να πούμε κάτι για κάποια από τις έρευνές μας, θα το κάνουμε προληπτικά», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Το θέμα της χορήγησης αδειών εξαγωγής αναφέρθηκε για πρώτη φορά από το ερευνητικό μέσο Inside Story και τους New York Times, με αποτέλεσμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ζητήσει εξηγήσεις.

Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα ότι οι ελληνικές αρχές δεν απάντησαν σε αίτημα παροχής πληροφοριών που εστάλη στις 14 Φεβρουαρίου.

Σε νομικό επίπεδο, ο εισαγγελέας της ΕΕ εξετάζει αν η ελληνική κυβέρνηση παραβίασε τον κανονισμό (ΕΕ) 2021/821 για τα λεγόμενα προϊόντα «διπλής χρήσης» (δηλαδή προϊόντα που απαιτούν ειδική άδεια εξαγωγής επειδή μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για να προκαλέσουν βλάβη) για να ευνοήσει την ελληνική εταιρεία Intellexa.

Μια άλλη πηγή δήλωσε στη EURACTIV ότι οι πληροφορίες που έλαβε η ομάδα της εισαγγελέως της ΕΕ Laura Kövesi στην Αθήνα αποκαλύπτουν «τεράστια φοροδιαφυγή» από τις εταιρείες που εμπλέκονται στο σκάνδαλο παρακολούθησης.

Τα στοιχεία οδηγούν στην Chadera Enterprises Limited, μια εταιρεία εγγεγραμμένη στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, σύμφωνα με έγγραφο που είδε η EURACTIV.

Η Chadera ανήκει στον Tal Dilian, πρώην αξιωματικό του ισραηλινού στρατού, ο οποίος κατέχει το 65% της ελληνικής εταιρείας Intellexa. Το υπόλοιπο 35% της Intellexa ανήκει στην κυπριακή εταιρεία Santinomo Limited.

Η δεύτερη πηγή ανέφερε ότι η υποψία φορολογικής απάτης ενεργοποιεί αυτόματα την εμπλοκή του εισαγγελέα της ΕΕ βάσει της πρόσφατης συμφωνίας αμοιβαίας συνεργασίας για την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος που υπεγράφη μεταξύ των ελληνικών φορολογικών αρχών και της EPPO.

Σχετικά θέματα

Απόψεις