Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Κεσσές: «Ο Ντίλιαν προμήθευσε την ΕΥΠ με το Predator – Πολύ σύντομα θα το αποδείξει»

Νέα πυρά για την υπόθεση των υποκλοπών εξαπέλυσε ο δικηγόρος θυμάτων του Predator, Ζαχαρίας Κεσσές, μιλώντας στο Mega News 104,6,..

Πρόσθεσε τον Ημεροδρόμο στην Google

Νέα πυρά για την υπόθεση των υποκλοπών εξαπέλυσε ο δικηγόρος θυμάτων του Predator, Ζαχαρίας Κεσσές, μιλώντας στο Mega News 104,6, αναφερόμενος στις δηλώσεις του Ταλ Ντίλιαν, στην υπόθεση της Κύπρου και στην ανάγκη νέας έρευνας από τον Άρειο Πάγο.

Ο κ. Κεσσές τόνισε ότι ο Ντίλιαν στέλνει μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση και τις δικαστικές αρχές, παραπέμποντας στα στοιχεία που θα παρουσιαστούν στη δευτεροβάθμια δίκη. Στο ερώτημα αν ο επιχειρηματίας υπονοεί ότι θα αποδείξει πως δεν έδρασε μόνος του, ο δικηγόρος απάντησε κατηγορηματικά: «Ο κ. Ντίλιαν συνεργάστηκε, προμήθευσε την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών με το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator και πολύ σύντομα θα το αποδείξει».

Ο κ. Κεσσές αναφέρθηκε εκτενώς στην υπόθεση του Ντίλιαν στην Κύπρο, υποστηρίζοντας ότι η χώρα είχε εξελιχθεί σε σημαντικό κόμβο εξαγωγής κατασκοπευτικού λογισμικού. Επικαλούμενος έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ανέφερε ότι το 2020-2021 ήταν εγγεγραμμένες στην Κύπρο 32 εταιρείες τεχνολογιών παρακολούθησης, αριθμός που κατά τον ίδιο έβαζε τη χώρα στο «παγκόσμιο top five».

Αναφέρθηκε και στο λεγόμενο «μαύρο βαν» που είχε παρουσιάσει ο Ντίλιαν, υποστηρίζοντας ότι μπορούσε να παραβιάζει συσκευές σε απόσταση έως 500 μέτρων. Σύμφωνα με τον ίδιο, στον Ντίλιαν αποδόθηκαν 92 κατηγορίες, από τις οποίες οι 49 ανεστάλησαν, ενώ για τις υπόλοιπες 43 η εταιρεία του συμβιβάστηκε, με χρηματική ποινή 76.000 ευρώ και πρόστιμο σχεδόν ενός εκατομμυρίου ευρώ από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων.

Ο κ. Κεσσές συνέδεσε την εξέλιξη με την άδεια εξαγωγής του Predator στο Σουδάν μέσω Κύπρου: «Όταν ο κ. Ντίλιαν την ίδια μέρα συμβιβαζόταν, στις 22 Φεβρουαρίου 2022, την ίδια ημέρα η ελληνική κυβέρνηση έδινε την άδεια εξαγωγής στο Σουδάν μέσω της Κύπρου».

Ο δικηγόρος στάθηκε και στη νομική κίνηση στελέχους της ΕΥΠ, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται για μια ακόμη καταγγελία δημοσιογράφου ή πρώην στελέχους, αλλά για καταγγελία εν ενεργεία στελέχους κρίσιμου πόστου. «Όταν η αρμόδια υπηρεσία για ζητήματα κατασκοπείας καταγγέλλει μέσω του υπαλλήλου της ότι έπεσε θύμα κατασκοπείας, θα πρέπει με μεγάλη περίσκεψη να ασχοληθεί η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου», σημείωσε.

Κατηγόρησε δε τη Δικαιοσύνη ότι εδώ και πέντε χρόνια αρνείται να δώσει απαντήσεις, κάνοντας λόγο για «μοτίβο συγκάλυψης» και ζητώντας «μια θαρραλέα εισαγγελική αρχή που θα κάνει απλά τη δουλειά της».

Για τις επόμενες κινήσεις των θυμάτων, ο κ. Κεσσές αποκάλυψε ότι υπάρχουν μηνύσεις που εξετάζονται αλλά δεν έχουν κατατεθεί όλες, καθώς «βλέποντας απέναντί μας ένα σύστημα που συγκαλύπτει την υπόθεση, είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε κινήσεις τακτικής». Διευκρίνισε ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με πολλά θύματα του Predator, τα οποία έχουν επιλέξει προς το παρόν να μην προχωρήσουν σε μηνύσεις.

Οι δηλώσεις του Κεσσέ έγιναν μετά τη νέα παρέμβαση του Ισραηλινού επιχειρηματία Ταλ Ντίλιαν, την ώρα που στην Κύπρο η Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς αποφάσισε να τερματίσει την έρευνα για την υπόθεση του «μαύρου βαν».

Σε γραπτή δήλωσή του στον Alpha Κύπρου, ο κ. Ντίλιαν χαιρέτισε την απόφαση της κυπριακής Αρχής και επιχείρησε να διαχωρίσει την υπόθεση της Κύπρου από τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι η σύνδεση των δύο βασίστηκε σε «ένα αφήγημα και όχι στα πραγματικά περιστατικά».

Ο επιχειρηματίας εμφανίστηκε βέβαιος ότι η εξέταση των στοιχείων θα οδηγήσει στην αποκατάσταση της φήμης του, αφήνοντας αιχμές προς όσους επέλεξαν να προωθήσουν ένα συγκεκριμένο αφήγημα: «Παραμένω πεπεισμένος ότι, καθώς οι διαδικασίες στην Ελλάδα προχωρούν, τα πραγματικά περιστατικά θα συμβάλουν στην αποκάλυψη της αλήθειας. Κάποιοι ίσως διαπιστώσουν ότι η αλήθεια, την οποία ήδη γνωρίζουν, είναι ακόμα πιο δύσκολο να συνάδει με το αφήγημα που επέλεξαν να προωθήσουν».

Η τοποθέτηση Ντίλιαν έρχεται λίγα εικοσιτετράωρα μετά τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, ο οποίος απέκλεισε οποιονδήποτε διάλογο μαζί του, λέγοντας ότι «δεν έχω πρόθεση να μπω σε μια τέτοια δημόσια συζήτηση με κάποιον ο οποίος αυτή τη στιγμή είναι πρωτόδικα καταδικασμένος».

Σχετικά θέματα

Post
Filter