Το ύφος «ευχαριστούμε τις ΗΠΑ»

Είναι καταπληκτικές οι ομοιότητες των πολιτικών παραγόντων της χώρας, όταν συζητούν με στελέχη των κυβερνήσεων των ΗΠΑ. Οι φωτογραφίες, οι δηλώσεις, κάθε λεπτομέρεια, ακόμα και στη στάση του σώματος, μοιάζουν.

Λες και είναι μια συνάντηση με άλλα κοστούμια. Είναι το ύφος «ευχαριστούμε τις ΗΠΑ» («σχολή» έφτιαξε ο Σημίτης με αυτή τη φράση), αλλά θέλουμε να μας αντιμετωπίζετε σαν ισότιμο σύμμαχο, για τα μάτια του κόσμου.

Στο ίδιο κλίμα που περιγράψαμε ήταν και η συνάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλου, με τον ομόλογο του των ΗΠΑ, Τσακ Χέιγκελ, πριν λίγες μέρες. Τι είπε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος; Η Ελλάδα είναι εδώ για να εξυπηρετήσει τα αμερικανικά συμφέροντα, όπως πάντα κάνει, παραχωρώντας κυριαρχικά δικαιώματα, εάν χρειαστεί.

Τι άλλο μπορεί να σημαίνει πως η Ελλάδα θα είναι «νησίδα σταθερότητας και ασφάλειας, στην περιοχή»; Ποια άλλη ερμηνεία να δώσει κανείς στα περί «ρόλου», που μπορεί να αναλάβει η Ελλάδα «στο όνομα της διεθνούς νομιμότητας»;

Η ευρύτερη περιοχή φλέγεται (Παλαιστίνη, Ιράκ, Βόρεια Αφρική). Η κυβέρνηση της Ελλάδας, ως …παραδοσιακός σύμμαχος των ΗΠΑ, στις «δραστηριότητες» που έχουν στη Μέση Ανατολή και όχι μόνο,δηλώνει πρόθυμη.

Η κυβέρνηση δηλώνει πρόθυμη να δώσει για οποιαδήποτε χρήση τη βάση της Σούδας (και ό,τι άλλο χρειαστεί) και να παίξει το ρόλο της, πάντα, βέβαια, για το καλό της «διεθνούς κοινότητας»…

Θα μπορούσαμε να πούμε μόνο πως η ιστορία επαναλαμβάνεται με κουραστικό τρόπο, αλλά το θέμα είναι ότι η κυβέρνηση έθεσε τον εαυτό της στη διάθεση των ΗΠΑ , για μια ακόμα φορά. Ο λαός της χώρας, όμως, δεν είναι ιδιοκτησία της κυβέρνησης. Τα εδάφη της χώρας δεν είναι χωράφια του πατέρα τους! 

Διαφήμιση

Τα σχόλια δεν είναι διαθέσιμα

Άποστολή άρθρου μέσο Email