Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Τσαβούσογλου: «Μπορούμε να ερευνήσουμε, να κάνουμε γεώτρηση»

«Μπορούμε να ερευνήσουμε, να κάνουμε γεώτρηση», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε τηλεοπτική εκπομπή του TVNET σε ερώτηση για την..

«Μπορούμε να ερευνήσουμε, να κάνουμε γεώτρηση», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε τηλεοπτική εκπομπή του TVNET σε ερώτηση για την τουρκολυβική συμφωνία, δείχνοντας πως η τουρκική ηγεσία συνεχίζει στον δρόμο των διεκδικήσεων που αφορούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα ελληνικών νησιών, τον αυθαίρετο έλεγχο θαλασσίων ζωνών και οδηγεί σε νέα όξυνση.

Ανέφερε ότι «η Ελλάδα είναι ήδη αξιολύπητη. Είναι σε τόσο αξιολύπητη κατάσταση που πάνε σε άλλες χώρες και κλαίνε και ζητιανεύουν» και πρόσθεσε ότι «η Τουρκία είναι ο σημαντικότερος παράγοντας στη Λιβύη. Η Τουρκία έχει μόνο έναν στόχο – τη σταθερότητα της Λιβύης».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών για τα Ελληνοτουρκικά είπε ακόμα πως «η Ελλάδα αισθάνεται άβολα με την Τουρκία να είναι παγκόσμιος παράγοντας. Άρχισαν να φλυαρούν. Όποιος καβαλάει ένα αυτοσχέδιο άλογο πέφτει γρήγορα. Μη λέτε συνέχεια ότι πίσω μου είναι οι ΗΠΑ και πίσω μου η ΕΕ (…) Έχεις μπροστά σου μια δυνατή Τουρκία. Εκτοξεύεις μίσος. Στην ιστορία, ο Τούρκος στρατιώτης σε έριξε στη θάλασσα, δεν μπορούσες να το χωνέψεις, είσαι εχθρικός με τους Τούρκους παντού».

Ανέφερε ακόμα πως «πρέπει να προστατεύσουμε τη χώρα μας ακόμα κι αν ο κόσμος στέκεται εναντίον μας. Όποιος κι αν είναι». 

Σχολιάζοντας τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας, ο Μ. Τσαβούσογλου είπε ότι «δυστυχώς, η διαπραγματευτική και ειρηνευτική διαδικασία έχει απομακρυνθεί, αυτή η ευκαιρία χάθηκε. Βλέπουμε επεμβάσεις τρίτων χωρών. Ειδικά το δημοψήφισμα της Ρωσίας για την προσάρτηση αυτών των περιοχών και η διακήρυξη της κινητοποίησης έκανε τα βήματα πιο δύσκολα».

Ανέφερε ότι ως Τουρκία «πήραμε αποφάσεις που δεν άρεσαν στη Ρωσία, αλλά όχι τόσο όσο η Ευρώπη. Αν είχαμε ακολουθήσει τη Δύση, δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε τη συμφωνία για τα σιτηρά. Βλέπουμε τα νομοσχέδια για τη διακοπή των σχέσεων με τη Ρωσία. Είναι αναπόφευκτο να επηρεαστούν όλοι. Βλέπουμε τιμές φυσικού αερίου. Ωστόσο, η Τουρκία δεν υποφέρει από ελλείψεις φυσικού αερίου, άλλες χώρες έχουν αυτή την κατάσταση».

Πρόσθεσε ότι «δεν συμμετέχουμε ποτέ σε μονομερείς κυρώσεις. Πρέπει να υπάρξει μια βιώσιμη κατάπαυση του πυρός, μια δίκαιη ειρήνη για την Ουκρανία. Ως Τουρκία, υποστηρίζουμε την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».

Πηγη: 902

Σχετικά θέματα

Απόψεις