Απόψεις Κοινωνία

Το «λουλούδι της ελευθερίας» των βουνών του Κουρδιστάν

Ανθίζει αυτή την περίοδο, από τον Μάη ως τον Ιούνη, η σπάνια αντεστραμμένη τουλίπα (Fritillaria imperialis), στα βουνά του Κουρδιστάν.

Το φυτό Φριτιλλάρια Ιμπεριάλις, μεγαλώνει και φτάνει σε ύψος το 1,2 μέτρα, και φέρει γυαλιστερά φύλλα, κατά διαστήματα, σε όλο το μήκος του στελέχους. Στην κορυφή του φυτού κρέμεται το άνθος, ένα κόκκινο ή πορτοκαλί λουλούδι, στην άγρια μορφή του, μια αντεστραμμένη τουλίπα, που φτάνει σε διάμετρο τα 5 μέχρι 8 εκατοστά, και καλύπτεται από ένα «στέμμα» από μικρά πράσινα φύλλα, στα οποία χρωστάει το όνομά του (Φριτιλλάρια Ιμπεριάλις – Στέμμα Αυτοκρατορικό).

Το γονιδιακό κέντρο του λουλουδιού βρίσκεται στις πετρώδεις πλαγιές των βουνών, στην περιοχή από το Êlih (Batman), το Wan (Van), το Bedlîs (Bitlis), το Erzim (Erzurum) έως τα βουνά Qendil (Qandil). Αντίστροφες τουλίπες συναντώνται και στο Ιράν, το Αφγανιστάν και το Κασμίρ, όπου υπάρχουν πέτρινες πλαγιές και θάμνοι σε υψόμετρο από 1.250 έως 3.000 μέτρα. Ωστόσο, οι περισσότερες από τις 167 ποικιλίες βρίσκονται στο Κουρδιστάν.

Οι κάτοικοι της περιοχής και κυρίως οι Κούρδοι, αγαπούν αυτά τα λουλούδια και τα ονομάζουν «λουλούδια της ελευθερίας των κορυφών», επίσης τα ονομάζουν «ματωμένα τριαντάφυλλα» ή «ματωμένο κλάμα του τριαντάφυλλου» («Guldexwîn») και «Λυπημένο λουλούδι» ή το «λουλούδι του κουράγιου» («Gula Xemgîn»).

Λόγω των αυστηρών περιορισμών πρόσβασης στα βουνά, που έχει επιβάλλει το τουρκικό κράτος, αυτό το σπάνιο λουλούδι είναι πια απρόσιτο στους φωτογράφους που δεν μπορούν εύκολα να το απαθανατίσουν στον φυσικό του περιβάλλον.

Τα 20 από τα 43 γένη της αντίστροφης τουλίπας στο Κουρδιστάν είναι ενδημικά είδη που απαντώνται μόνο σε μια μικρή περιοχή παγκοσμίως. Από τα φύλλα αυτού του σπάνιου λουλουδιού με την αξιοσημείωτη ομορφιά παράγονται επίσης αιθέρια έλαια.

Είδη και πολυάριθμες ποικιλίες της Fritillaria imperialis έχουν αναπτυχθεί και καλλιεργούνται ως διακοσμητικά λουλούδια κήπου, ιδιαίτερα στην Αυστρία, την Σικελία και την Αμερική. Δημοφιλής είναι η κίτρινη ποικιλία «Maximea Lutea».

Η αντεστραμμένη τουλίπα, το Λουλούδι της λευτεριάς» άνθισε και φέτος στα κουρδικά βουνά, υπενθυμίζοντας ότι μετά από κάθε χειμώνα, όσο βαρύς και αν είναι, έρχεται η Ανοιξη.

 

 

 

 

(Επισκέψεις: 1.062 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend