Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Η ειρήνη παραμένει μοναδική επιλογή —  Η προσπάθεια της Τουρκίας να εξοντώσει τους Κούρδους δεν μπορεί να πετύχει

Η Εκστρατεία για την Ειρήνη στο Κουρδιστάν καλεί «τους πολιτικούς ηγέτες στην Ουάσιγκτον, το Γουέστμινστερ, το Παρίσι, το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες να δράσουν για την ειρήνη τοποθετούμενοι ξεκάθαρα και σθεναρά κατά των παράνομων επιχειρήσεων της Τουρκίας»

Η ειρήνη παραμένει μοναδική επιλογή, δήλωσε η Εκστρατεία για την Ειρήνη στο Κουρδιστάν. Η κουρδική οργάνωση για την Ειρήνη σε Ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «η προσπάθεια της Τουρκίας να εξοντώσει τους Κούρδους δεν μπορεί να πετύχει».

Η δήλωση αναφέρει ότι «ενώ ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν της Τουρκίας παρελαύνει στην παγκόσμια σκηνή με το πρόσχημα του ειρηνοποιού στη σύγκρουση Ουκρανίας-Ρωσίας, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις διεξάγουν μια βάναυση στρατιωτική επιχείρηση κατά των Κούρδων στο Νότιο Κουρδιστάν και τη Ροζάβα.

Από την έναρξη της πλήρους αεροπορικής και επίγειας επιχείρησής της, με την κωδική ονομασία Operation Claw Lock, η Τουρκία έχει επιτεθεί σε δεκάδες κουρδικούς στόχους πέρα από τα σύνορα στο Νότιο Κουρδιστάν (την κουρδική περιοχή του Ιράκ).

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ισχυρίζεται ότι η επίθεσή του διεξάγεται σε συντονισμό με τους «φίλους και συμμάχους» της χώρας. Είναι γνωστό ότι ο Ερντογάν είχε συναντηθεί την παραμονή της έναρξης της στρατιωτικής επιχείρησης με τον Μασούρ Μπαρζανί, πρωθυπουργό της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν.

Σε αιματηρά σχόλια, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, δήλωσε ότι τα πλήγματα θα συνεχιστούν «μέχρι να πεθάνει ο τελευταίος τρομοκράτης».

Ο Ερντογάν απείλησε επίσης τους Κούρδους της Συρίας ότι η Ροζάβα δεν θα εξαιρεθεί από αυτή τη στρατιωτική επίθεση που στοχεύει κουρδικές βάσεις στα βουνά Καντίλ στα σύνορα Ιράκ-Ιράν και στο συριακό έδαφος».

Η δήλωση συνεχίζει: «Οι Κούρδοι προειδοποιούν ότι το μέγεθος της νέας επίθεσης της Τουρκίας ισοδυναμεί με μια κίνηση εξόντωσης τους. Η Εκστρατεία για την Ειρήνη στο Κουρδιστάν συμμερίζεται τους φόβους των Κούρδων και απαιτεί να συνέλθει ο Ερντογάν.

Δυστυχώς, ο πόλεμος της Τουρκίας τυγχάνει ελάχιστης προσοχής από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και τους δυτικούς πολιτικούς που φαίνονται ικανοί να κάνουν 24ωρα σχόλια για τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Στο μεταξύ, ένας καταρράκτης τουρκικών βλημάτων ρίχτηκε στην πόλη του Κομπανί, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων πυροβολικού και μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε κουρδικές μονάδες στη Συρία. Αυτές τις ίδιες κουρδικές μονάδες που έχουν προβάλει ηρωική αντίσταση στην επίθεση των ομάδων του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) και έχουν κερδίσει τον θαυμασμό του κόσμου.

Η Εκστρατεία για την Ειρήνη στο Κουρδιστάν υπενθυμίζει στον κόσμο ότι οι Κούρδοι εξακολουθούν να είναι βασικός εταίρος στον διεθνή στρατιωτικό συνασπισμό στον αγώνα κατά του ISIS. Γιαυτό θεωρούμε ότι είναι ξεκάθαρα περίεργο και πραγματικά ανησυχητικό το ότι οι τελευταίες επιθέσεις της Τουρκίας σε αυτούς που αποτελούν την αντίσταση στο ISIS δεν έχουν προκαλέσει σχεδόν ούτε λέξη κριτικής από την Ουάσιγκτον, τις Βρυξέλλες ή το Λονδίνο. Αυτή η σιωπή είναι ντροπή.

Η επίθεση στις θέσεις των Κούρδων στη Συρία αποτελεί σαφή παραβίαση της εκεχειρίας για την οποία μεσολάβησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες τον Οκτώβριο του 2019, και στην οποία η κουρδική πλευρά παραμένει δεσμευμένη να τηρήσει πλήρως».

Η Εκστρατεία για την Ειρήνη στο Κουρδιστάν τονίζει ότι «καταδικάζει πλήρως τη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας που παραβιάζει μια συμφωνημένη διεθνή εκεχειρία» και επισημαίνει ότι «συμμερίζεται τις απόψεις εκείνων που προειδοποιούν ότι ο Ερντογάν χρησιμοποιεί τα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης και την διεθνή πολιτική στοχοπροσήλωση στην Ουκρανία ως κάλυμμα για να διεξάγει τον τελευταίο πόλεμο κατά των Κούρδων. Η τουρκική κυβέρνηση κατηγορείται επίσης ότι εντείνει καιροσκοπικά τον πόλεμο προκειμένου να εκτρέψει τις ανησυχίες του κοινού σχετικά με την αυξανόμενη οικονομική κρίση στο εσωτερικό της χώρας».

Η Εκστρατεία για την Ειρήνη στο Κουρδιστάν επαναλαμβάνει τη θέση του ότι «οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Τουρκίας και Κούρδων παραμένουν η μόνη ρεαλιστική επιλογή για την επίλυση της ιστορικής σύγκρουσης και την επίτευξη διαρκούς ειρήνης μεταξύ του τουρκικού κράτους και του κουρδικού κινήματος υπό την ηγεσία του PKK.

Η Τουρκία προκαλεί ακόμη περισσότερους θανάτους και δυστυχία στον κουρδικό λαό, συμπεριλαμβανομένων των απωλειών αμάχων. Η πολεμικές εισβολές αυξάνουν τις εντάσεις μεταξύ Άγκυρας και Βαγδάτης και θα αποσταθεροποιήσουν την περιοχή με ανείπωτες συνέπειες.

Επιτιθέμενη και επιδιώκοντας να αποδυναμώσει τις κουρδικές δημοκρατικές δυνάμεις στη Συρία, ειδικότερα, η τουρκική επιχείρηση θα καλωσοριστεί ως δώρο από το ISIS, βοηθώντας στην αναζωπύρωση της τρομοκρατικής ομάδας και οδηγώντας σε ανανέωση της απειλής της για τους ανθρώπους της περιοχής και ολόκληρου του κόσμου».

Η Εκστρατεία για την Ειρήνη στο Κουρδιστάν τονίζει ότι «η Τουρκία πρέπει να αναγκαστεί να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική της επέμβαση. Δεν πρέπει να επιτραπεί στην Άγκυρα να παραμείνει ανενόχλητη από αυτόν τον βίαιο πόλεμο κατά των Κούρδων».

Η δήλωση καλεί «τους πολιτικούς ηγέτες στην Ουάσιγκτον, το Γουέστμινστερ, το Παρίσι, το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες να δράσουν για την ειρήνη τοποθετούμενοι ξεκάθαρα και σθεναρά κατά των παράνομων επιχειρήσεων της Τουρκίας.

Οι Κούρδοι συνεχίζουν να στέκονται στο πλευρό της ειρήνης. Δεσμεύονται ολόψυχα για την επίτευξη ειρήνης μέσω της συμφιλίωσης. Η αναζήτηση δικαιοσύνης για τον κουρδικό λαό είναι ένα απολύτως θεμιτό, εύλογο και εφικτό αίτημα. Στην πραγματικότητα, αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος προς τα εμπρός.

Η Εκστρατεία για την Ειρήνη στο Κουρδιστάν καλεί όλα τα πολιτικά κόμματα να πολλαπλασιάσουν τις προσπάθειες και να εργαστούν για αυτόν τον σκοπό. Η προσπάθεια της Άγκυρας να εξοντώσει τους Κούρδους είναι μάταιη και δεν μπορεί να πετύχει».

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις