Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Απίστευτη βαρβαρότητα από το τουρκικό κράτος

Κάτου απ’ το χώμα, μες στα σταυρωμένα χέρια τους κρατάνε της καμπάνας το σκοινί – περμένουνε την ώρα, δεν κοιμούνται,..

Κάτου απ’ το χώμα, μες στα σταυρωμένα χέρια τους
κρατάνε της καμπάνας το σκοινί – περμένουνε την ώρα, δεν κοιμούνται,
περμένουν να σημάνουν την ανάσταση. Τούτο το χώμα
είναι δικό τους και δικό μας – δε μπορεί κανείς να μας το πάρει.

Θα βρει λοιπόν το φως τα δέντρα του,
θα βρει μία μέρα και το δέντρο τον καρπό του.
Του σκοτωμένου το παγούρι έχει νερό και φως ακόμα.

Η τουρκική κυβέρνηση, στα πλαίσια της πολιτικής της εθνοκάθαρσης και του βίαιου εκτουρκισμού των κουρδικών πληθυσμών, έχει καταντήσει να χρησιμοποιεί τις πιο απάνθρωπες, τις πιο βάρβαρες  πρακτικές,  κατευθείαν από τις πιο άγριες και μαύρες εποχές της ανθρώπινης ιστορίας.

Η κυβέρνηση απαιτεί, οι εισαγγελείς διατάζουν, οι Διευθύνσεις Ασφαλείας αποστέλλουν ανακοινώσεις και οδηγίες και οι διορισμένες Τοπικές Αρχές, η Χωροφυλακή και ο τουρκικός στρατός εκτελούν:  «Ταφόπλακες με σύμβολα, γράμματα, εισαγωγικά ή σημαίες και χρώματα που συμβολίζουν ή υπονοούν το ΡΚΚ ή έχουν τη λέξη ‘‘μάρτυρας’’ να καταστραφούν και να αλλάξουν».

Κουρδικά νεκροταφεία όπου ήταν θαμμένοι μέλη και  μαχητές των Μονάδων Πολιτικής Αμυνας (YPS – Yekîneyên Parastina Sivîl) και μαχήτριες των Μονάδων Πολιτικής Αμυνας Γυναικών (YPS-Jin – Yekîneyên Parastina Sivîl a Jin) δέχτηκαν επιθέσεις, ταφόπλακες καταστράφηκαν και αντικαταστάθηκαν με άλλες που αντικατέστησαν είχαν μόνο ονόματα και ημερομηνίες γέννησης και θανάτου.

Με αποκορύφωμα, στα μέσα του Δεκέμβρη, στο νεκροταφείο Γκάρζαν (Garzan) στο χωριό Ολέκα Ζορ στην περιοχή Τατβάν του Μπιτλίς, όπου ήταν θαμμένοι 267 Κούρδοι και Κούρδισες μαχητές των Μονάδων Πολιτικής Αμυνας και μαχητών που πολέμησαν και σκοτώθηκαν στη Συρία σε μάχες κατά των Ισλαμοφασιστών του ISIS, εισέβαλαν Τούρκοι στρατιώτες με εκσκαφείς, το κατέστρεψαν εντελώς, ξέθαψαν τους νεκρούς και τους μετέφεραν στο Ινστιτούτο Ιατροδικαστικής της Κωνσταντινούπολης μετά από εντολή του Κυβερνήτη.

Η Ντιλάν Μπινγκόλ, μαχήτρια των YPJ, έπεσε ηρωικά, σε ηλικία 22 χρόνων, τον Οκτώβρη του 2014, υπερασπιζόμενη το Κομπανί

Το νεκροταφείο του Γκαρζάν, γνωστό και με το όνομα Νεκροταφείο Μαρτύρων του Γκαρζάν, είχε δεχτεί επίθεση από τον τουρκικό στρατό και τον Αύγουστο του 2013, είχαν καταστραφεί τάφοι και κατεδαφίστηκε και η αίθουσα προσευχής. Ξαναχτίστηκε τον Σεπτέμβρη του 2015.

 Ενας από τους 267 τάφους που συλήθηκαν πριν από 15 μέρες ήταν και εκείνος της ηρωίδας Ντιλάν Μπινγκόλ (Dilan Bingöl), μαχήτριας των κουρδικών δυνάμεων YPJ που σκοτώθηκε το 2014 υπερασπιζόμενη το Κομπανί από τις επιθέσεις του ISIS.  

Ο πατέρας της Ντιλάν, ο Λεζγίν Μπινγκόλ, ζήτησε άδεια, στις 18 Δεκέμβρη, από την Χωροφυλακή, κάτω από τον έλεγχο της οποίας είναι η περιοχή, να επισκεφτεί τον τάφο της κόρης του και στις 20 Δεκέμβρη αντίκρισε την ασύλληπτη βαρβαρότητα του κατεστραμμένου νεκροταφείου με τους άδειους τάφους:  «Όταν πήγα στο νεκροταφείο ο τάφος της κόρης μου είχε καταστραφεί. Είχαν ξεθάψει τα οστά της και τα είχαν πάρει. Δεν είχε απομείνει τίποτα από τον τάφο. Κοίταξα γύρω, όλοι οι τάφοι ήταν στην ίδια κατάσταση».

Το ΡΚΚ σε ανακοίνωση – καταγγελία δηλώνει: το τουρκικό κράτος δεν μπορεί να ανεχτεί ακόμη και τα νεκρά σώματα ανθρώπων που απαιτούν μια ελεύθερη και δημοκρατική ζωή:

«Για το τουρκικό κράτος  είναι εχθροί όχι μόνο οι Κούρδοι που απαιτούν ελευθερία αλλά και τα νεκρά σώματά τους… Η καταπολέμηση αυτής της κατάστασης που δεν γνωρίζει αξίες είναι καθήκον όχι μόνο για τους Κούρδους, αλλά για όλη την ανθρωπότητα. Ο κουρδικός λαός, οι λαοί της Τουρκίας, οι λαοί της Μέσης Ανατολής και όλη η ανθρωπότητα πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτές οι επιθέσεις στα νεκροταφεία είναι επιθέσεις εξόντωσης. Αποτελούν σαφή έκφραση πολιτικών για να ληστέψουν τις μνήμες και τις αξίες των οι Κούρδων και να προκαλέσουν γενοκτονία. Θέλουν να εξαλείψουν όλες τις αναφορές στους αγώνες του κουρδικού λαού για ελευθερία και εθνική υπόσταση και να εξαλείψουν κάθε μνήμη. Ο Ταγίπ Ερντογάν δηλώνει ανοιχτά αυτόν τον στόχο του κάθε μέρα. Έχει δηλώσει ανοιχτά ότι ο βασικότερος σκοπός του είναι να εξαλείψει τους Κούρδους και τις διαφορετικές ταυτότητες δηλώνοντας ότι η δημιουργία ενός έθνους και μιας πατρίδας είναι η εθνική στρατηγική ασφάλειας της Τουρκίας».

Η δήλωση του PKK καταλήγει:

«Η αποικιοκρατική γενοκτονική τουρκική πολιτική έδειξε για άλλη μια φορά το αντι-ανθρώπινο της πρόσωπο και επιτέθηκε στα αντάρτικα νεκροταφεία και απομάκρυνε τα σώματα από τους τάφους.

Πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει κράτος που να έχει επιτεθεί σε νεκροταφεία και σώματα σε αυτό το επίπεδο. Αυτό δείχνει ότι το τουρκικό κράτος έχει όχι μόνο αντι-Κουρδική, αλλά και αντι-ανθρώπινη νοοτροπία και χαρακτήρα. Καμία θρησκεία, καμία πίστη, καμία πολιτική άποψη δεν έχει συγχωρήσει ποτέ την επίθεση σε τάφους. Αυτή η νοοτροπία που δεν σέβεται καμία από τις ανθρώπινες αξίες που έχουν δημιουργηθεί σε όλη την ιστορία αποτελεί απειλή για όλη την ανθρωπότητα».

Τέτοιου είδους επιθέσεις μέσα στο 2017 έχουν προηγηθεί και έχουν καταγραφεί:

16 Φεβρουαρίου 2017: Ο Δήμος και η Εισαγγελία του Μπάτμαν έστειλαν ειδοποιήσεις στις οικογένειες για να πάρουν τις 23 επιτύμβιες στήλες στο νεκροταφείο İkiztepe που ανήκαν σε ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους σε διάφορες  ημερομηνίες. Αργότερα, οι τάφοι βρέθηκαν γκρεμισμένοι.

21 Φεβρουαρίου 2017: Δεκάδες αστυνομικοί και θωρακισμένα οχήματα έκαναν ζημιές σε τάφους στο νεκροταφείο Yenimahalle στην περιοχή İpekyolu του Van. Η αστυνομία κατέστρεψε τους τάφους μελών HPG, YJA-Star, YPG και YPJ και έβγαλε τις κίτρινες και κόκκινες λουρίδες και τις έκαψε.

7 Απρίλη 2017: Με εντολή του Διοικητή του Dersim, οι τάφοι των μελών της HPG Sancar Buluç και Baran Çetinkaya υπέστησαν ζημιές από στρατιώτες στο χωριό Karabulut (Sürek) στην πόλη Akpazar της περιοχής Mazzirt του Dersim.

28 Απρίλη 2017: Το νεκροταφείο στη γειτονιά Orman της περιοχής Yuksekova του Χακκάρι υπέστη ζημιά από αστυνομικούς. Η λέξη “carrion”  (ψοφίμι) γράφτηκε σε τάφους.

5 Ιούνη 2017: Σε μια επιχείρηση που ξεκίνησε στις 18 Απριλίου πολλοί στρατιώτες και φρουροί του χωριού στην ορεινή περιοχή Kato της συνοικίας Beytüşşebap του Σιρνάκ, οι τάφοι των μελών του PKK υπέστησαν ζημιές. Τα τείχη του νεκροταφείου του PKK στις πεδιάδες Meydan Kolya ήταν γκρεμισμένα με εκσκαφείς. Το νεκροταφείο είχε βομβαρδιστεί σε μια εναέρια επίθεση στις 14 Νοέμβρη 2015.

12 Ιούνη 2017: Το μαυσωλείο που χτίστηκε για την Κούρδισα πολιτικό Sakine Cansız που δολοφονήθηκε στο Παρίσι στις 9 Γενάρη 2013 μαζί με τις Fidan Doğan και Leyla Şaylemez υπέστη ζημιές. Το μαυσωλείο είχε χτιστεί στο νεκροταφείο Dersim Asri 2 χλμ. από το κέντρο της πόλης και είχε ένα τοίχο ύψους 3 μέτρων με μια φωτογραφία της Cansız, ένα αστέρι και ένα περιστέρι φτερά. Οι βάνδαλοι προσπάθησαν να αφαιρέσουν τα φτερά των περιστεριών και το αστέρι στην επίθεση στο μαυσωλείο και έσπασαν τμήματα από αυτά.

Το αντάρτικο νεκροταφείο στη Χερεκόλ πριν τους βανδαλισμούς.

Τον Νοέμβρη 2017, στο νεκροταφείο της Χερεκόλ, στη νοτιοανατολική Τουρκία, Τούρκοι στρατιώτες μπήκαν με εκσκαφέα και ξέθαψαν 70 νεκρούς Κούρδους αντάρτες του ΡΚΚ και μεταφέρθηκαν μέσα σε σακούλες σε άγνωστο τόπο.

Κυριακή 8 Γενάρη 2017, μεγάλη δύναμη της τουρκικής αστυνομίας με φορτηγά και τεθωρακισμένα οχήματα εισέβαλαν στο πάρκο Ροζάβα, στην Αμιδα (Ντιγιάρμπακιρ) και κατεδάφισαν το επιβλητικό μνημείο που είχε ανεγερθεί πρίν από 4 χρόνια, για τα 34 θύματα που έχασαν τη ζωή τους από τους σφοδρούς και αναίτιους βομβαρδισμούς της τουρκικής Αεροπορίας, ενάντια σε μια ομάδα 40 ατόμων, κατοίκων του χωριού Ρομπόσκι, στην επαρχία Σιρνάκ, στις 28 Δεκέμβρη 2011.

Το μνημείο ήταν έργο του γλύπτη   Σουάτ Γιακούτ (Suat Yakut). Οκτώ πύραυλοι ήταν καρφωμένοι γύρω από μια τραγική φιγούρα της Κούρδισσας (ίσως μάνας, ίσως αδελφής, ίσως συζύγου ή κόρης). Στη βάση του μνημείου αναγράφονταν τα 34 ονόματα των νεκρών της επίθεσης.

Αυτό είναι ότι απέμεινε από το μνημείο.

Σχετικά θέματα

Απόψεις