Κυβέρνηση: Λέμε «όχι» στο δημοψήφισμα και προτείνουμε… μνημόνιο 29,2 δισ

ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ Πολιτική • 1 Ιουλίου 2015

Με το διάγγελμα που έκανε ο πρωθυπουργός, νωρίτερα, έστειλε, για μια ακόμα φορά, μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση πως η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, παρά το δημοψήφισμα. Το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα έγινε λίγο πριν το σημερινό Eurogroup. Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αποφάσισαν να περιμένουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, την ερχόμενη Κυριακή, πριν κάνουν οποιαδήποτε νέα συζήτηση περί νέου προγράμματος στήριξης. Μέχρι τότε «δεν θα υπάρξουν περαιτέρω συζητήσεις τις προσεχείς ημέρες, ούτε σε επίπεδο Eurogroup, ούτε μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών». «Απλά θα περιμένουμε το αποτέλεσμα» είπε ο Γ.Ντάισελμπλουμ.  Ας λάβουμε πάντως υπόψη μας, για τις διαπραγματεύσεις των ημερών, πως η Μέρκελ δήλωσε το απόγευμα πως «πριν το δημοψήφισμα της Ελλάδας δεν μπορεί να γίνει συζήτηση».

Ο πρωθυπουργός στο διάγγελμα του  διευκρίνισε, για πολλοστή φορά, πως «το δημοψήφισμα της Κυριακής δεν αφορά την παραμονή ή όχι της χώρας μας στην ευρωζώνη». Χαρακτηριστικό είναι πως  ο Αλέξης Τσίπρας στο διάγγελμα, σημείωσε: «Mετά την απόφασή μας για δημοψήφισμα έπεσαν στο τραπέζι καλύτερες προτάσεις για το χρέος και την αναγκαία αναδιάρθρωσή του, από αυτές που είχαμε μέχρι τη Παρασκευή». Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση δεν άφησε  να «πέσουν κάτω» αυτές τις προτάσεις. Το είδαμε…

Είδαμε και τη χθεσινή πρόταση που κατέθεσε ο πρωθυπουργό, το μνημόνιο διετίας αξίας 29,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Όπως είναι γνωστό κατατέθηκε αίτημα προς τον ESM (ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητα). Παράλληλα, ζήτησε επέκταση του υπάρχοντος μνημονίου για τεχνικούς λόγους, μέχρι να συμφωνηθεί το νέο μνημόνιο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει τη διαπραγμάτευση ενώ έχει ανακοινώσει το δημοψήφισμα. Είναι ένα θέμα, βέβαια, αυτό. Δεν είναι;.. Από τη μία επιβεβαιώνουν πως το δημοψήφισμα θα γίνει και από την άλλη συνεχίζουν τα «παζάρια». Συνεπώς, στο τελεσίγραφο των δανειστών δεν απάντησαν με τελεσίγραφο. Ενδεικτικό είναι, άλλωστε, πως στο διάγγελμα του ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε: «Αν υπάρξει θετική κατάληξη θα ανταποκριθούμε άμεσα»… Συμπλήρωσε, δε, πως η κυβέρνηση θα «παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και θα παραμείνει μέχρι τέλους. Και θα είναι εκεί και τη Δευτέρα, αμέσως μετά τo δημοψήφισμα με καλύτερους όρους για την ελληνική πλευρά».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην ταλαιπωρία η ηλικιωμένων, λόγω του κλεισίματος των τραπεζών. Απευθύνθηκε στους ηλικιωμένους και είπε: «Για να προστατεύσουμε τις δικές σας συντάξεις δίνουμε τη μάχη τόσους μήνες». Ας αφήσουμε στην άκρη τη μάχη δίνουν τόσους μήνες και ποιο αποτέλεσμα έχει (αναφερθήκαμε και παραπάνω). Τι μέτρα προστασίας πήρε η κυβέρνηση, τι σχέδιο είχε για να μην γίνουν πραγματικότητα αυτές οι εικόνες, για να τους προστατέψει; Δεν ήξερε μήπως τι θα γίνει;..

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε (για να το ακούσουν οι «εταίροι» και όχι μόνο) πως το «ΟΧΙ» που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως έθεσε το δημοψήφισμα, «δε σημαίνει ρήξη με την Ευρώπη (σ.σ με την Ευρωπαϊκή Ένωση)». Στη συνέχεια περιέγραψε με …επίθετα τη συμφωνία που θέλει να καταλήξει κυβέρνηση. Κι επειδή μπορεί κάποιοι να μην το …κατάλαβαν είπε ξανά πόσο είναι υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης:  Λένε, μάλιστα, ότι έχω κρυφό σχέδιο, αν ψηφιστεί το OXI, να βγάλουμε τη χώρα από την ΕΕ. Λένε εν γνώση τους ψέματα».

Ετικέττες: ,

kapsimi

kapsimi

kapsimi

Ένα Σχόλιο - "Κυβέρνηση: Λέμε «όχι» στο δημοψήφισμα και προτείνουμε… μνημόνιο 29,2 δισ"

  1. Ο/Η ανδρεας ιωαννου λέει:

    Έχω ένα πρόβλημα : Από την έναρξη της κρίσης μέχρι και σήμερα ποτέ δεν μου είπε κανένας πόσα δανείστηκε το ελληνικό δημόσιο και πόσα θα πρέπει να πληρώνει γι’ αυτά τα δάνεια. Οι «κακές» γλώσσες λένε ότι δανειστήκαμε «κάπου» τετρακόσια δισεκατομμύρια ευρώ (!) και ότι στην Ελλάδα «μπήκαν» μόνο τα εξήντα δισεκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν στις τράπεζες για «ανακεφαλαιοποίηση» μετά το «κούρεμα». Επειδή κατά τα δίκαια όλης της Υφηλί- ου το δάνειο προϋποθέτει ότι ο δανειστής δίνει στον δανειζόμενο ένα κινητό πράγμα, π..χ. χρήματα και σε συμφωνουμένη μεταξύ δανειστή και δανειζομένου προθεσμία και τρόπο, ο δανειζόμενος επιστρέφει π.χ. τα χρήματα κατά πως συμφωνήθηκε, με τόκο ή άτοκα. ΑΝ, ΛΟΙΠΟΝ, ΤΟ Ε.Δ. ΠΗΡΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ, ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ, με στοιχεία και όχι κατά πληροφορίες, ΠΟΥ ΔΟΘΗΚΑΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ; Γιατί διαφορετικά, τί «διαπραγματεύεται» η κυβέρνησή μας; Λέω, μήπως και θα έπρεπε να «διαπραγματευθεί» γνωρίζοντας αν χρωστάει και τί χρωστάει το Ε.Δ.; ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ «ΥΠΗΚΟΟΙ»; Τέλος, δεν έχω ψευδαισθήσεις σχετικά με τα παραπάνω. Τέτοιες αρνήσεις χρεών μπορούν να γίνουν μόνο από επαναστατικές χώρες, με τη συντριπτική λαϊκή στήριξη, στην εξελικτική πορεία της ανοικοδόμησης της αταξικής κοινωνίας. Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.-

Άποστολή άρθρου μέσο Email