Κοινωνία

«Θυμάσαι… ιστορίες – μνήμες»

«Σαν κλείναν τα σχολεία, πηγαίναμε πάντα στο Μαρκόπουλο με το λεωφορείο της γραμμής.

Πριν καν φτάσουμε στο χωριό το αναγνώριζα με κλειστά μάτια: η μυρουδιά του ξύλου της ελιάς που έκαιγε στα τζάκια πλανιόταν στον αέρα, πάνω από τις στέγες των σπιτιών ως την πλατεία, και μόλις έβαζα το πόδι κάτω έπαιρνα βαθιά αναπνοή και φούσκωνε το στήθος μου από αγαλλίαση.

Από τότε, όπου και να βρεθώ, η μυρουδιά του καμένου ξύλου ανασύρει από τη μνήμη μου εικόνες ζωής που μένουν άσβεστες».

Aπόσπασμα από το βιβλίο «Θυμάσαι… ιστορίες – μνήμες» της Μαρίας Κανέλλη – Schaal το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΕΝΤΟΣ.

«Όταν η νοσταλγία για την εμβληματική μορφή της μάνας παντρεύεται με την ιστορική μνήμη για όσα σημάδεψαν τον τόπο αυτό από το ’40 και μετά, τότε γεννιέται μια γλυκιά αφήγηση.

Διαρθρωμένη πάνω σε μια διαρκή αιώρηση από το χτες στο σήμερα, από τη ζώσα μνήμη στην αδυσώπητη πραγματικότητα, η κατάθεση της Μαρίας Κανέλλη αποτυπώνει με λεπτές, διακριτικές γραμμές την προσωπογραφία της μάνας, που με το ευαίσθητο και άγρυπνο βλέμμα της αντιπροσωπεύει μια ολόκληρη γενιά.

Μια γενιά της οποίας οι άνθρωποι «έπαιρναν ιστορική διάσταση ακόμα και μέσα από την καθημερινότητά τους», όπως εύστοχα σημειώνει η συγγραφέας.

Ένα συγκινητικό οδοιπορικό σε μικρές αλλά ακριβές καθημερινές στιγμές που μας σφράγισαν, σε σκέψεις που δε βρήκαν το κουράγιο να γίνουν λόγια, σε εικόνες κι αρώματα μιας αλλοτινής εποχής, σε ανθρώπινες σχέσεις βαθιές κι αυθεντικές» (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου).

Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει στις 8 Μαρτίου:

 

 

(Επισκέψεις: 37 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend