Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Θόδωρος Σκυλακάκης: Δεν βλέπει ούτε υπερκέρδη, ούτε καρτέλ στην αγορά ενέργειας!

Από τους έμμεσους φόρους θα «βγάλει» το κόστος του συμπληρωματικού προϋπολογισμού η κυβέρνηση, είπε στην Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών

Μια ακόμη αποκαλυπτική τοποθέτηση από τον υφυπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη καταγράφηκε στην Βουλή. Αφορμή ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους 2,6 δις που έχει καταθέσει η κυβέρνηση, αλλά και η εκτίμησή του ότι δεν υπάρχουν κέρδη που πρέπει να φορολογηθούν στις εταιρείες παραγωγής ενέργειας.

Με την παρέμβασή του ο Θόδωρος Σκυλακάκης επί της ουσίας είπε ότι τα μέτρα που η κυβέρνηση λαμβάνει, για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, είναι (εκτός από ανεπαρκή) και «χρέη» που θα  κληθούν να καλυφθούν από την έμμεση φορολογία.

Επίσης, ήταν σαφής ως προς το ότι δεν υφίστανται «υπερκέρδη» προκειμένου να φορολογηθούν στις εγχώριες ιδιωτικές εταιρείες ενέργειας!  Ο υφυπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι τα κέρδη των ιδιωτικών εταιρειών καθορίζονται από τους κοινοτικούς κανόνες, αποκαλύπτοντας έτσι το άτοπο της αναζήτησης τρόπων μεταφοράς του ενεργειακού κόστους στους παραγωγούς εντός του «ευρωενωσιακού» πλαισίου.

Υπερκέρδη; Που είναι;

Αρχικά ο Θόδωρος Σκυλακάκης εξήγησε ότι τα κέρδη των παραγωγών ενέργειας δεν μπορούν να εντοπιστούν άμεσα, εκφράζοντας την απροθυμία της κυβέρνησης να …ασχοληθεί με το θέμα στο επόμενο διάστημα. Όπως δήλωσε «υπάρχει μια βασική αρχή για να μπορεί κανείς να καταγράφει τα κέρδη. Πρέπει πρώτα να πραγματοποιηθούν, διότι για να δεις πόσα κέρδη έχει κάποιος πρέπει να διαπιστώσεις σ’ ένα κάποιo ελάχιστο χρονικό διάστημα τι έχει συμβεί. Παράδειγμα οι εισαγόμενες εταιρείες έχουν τη δυνατότητα να μας πουν πόσα είναι τα κέρδη τους ανά τρίμηνο, ανά τετράμηνο».

Στην συνέχεια θέλησε να στρέψει την προσοχή στο …εξωτερικό και όχι στους εγχώριους παραγωγούς, δηλαδή τα συμφέροντα που προφανώς διασφαλίζει με την πολιτική της η Νέα Δημοκρατία. Έτσι, δήλωσε πως «τα υπερκέρδη στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας προέρχονται κατά κύριο λόγο από αυτούς που μπορούν και παράγουν πολύ χαμηλότερα από την οριακή τιμή. Την οριακή τιμή τη διαμορφώνει συνήθως το πανάκριβο φυσικό αέριο. Όποιος μπορεί να παράγει πολύ χαμηλότερα έχει υπερκέρδη».

Με βάση αυτό σκεπτικό έβγαλε «εκτός εξίσωσης» τις εταιρείες που ασχολούνται με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, έχοντας εδώ και χρόνια διασφαλίσει προνομιακά συμβόλαια με την ΔΕΗ. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Στην Ελλάδα ποιοι μπορούν να παράγουν χαμηλότερα; Υπάρχουν κάποιοι που είναι εκτός παιχνιδιού, που είναι αυτοί που αμείβονται με ταρίφες, με συγκεκριμένες τιμές νομοθετημένες. Το συντριπτικό κομμάτι των ανανεώσιμων πηγών αμείβονται έτσι. Αυτοί βγαίνουν έξω. Δεν υπάρχουν υπερκέρδη για αυτούς». Μάλιστα, στο συγκεκριμένο θέμα επέμεινε προσθέτοντας ότι «οι ΑΠΕ έχουν ταρίφες. Εξηγούμαι. Εφόσον έχουν ταρίφες, είναι νομοθετημένο και δεδομένο το τι κέρδη έχουν. Δεν υπάρχουν υπερκέρδη όταν υπάρχει ταρίφα».

Στην συνέχεια αναφέρθηκε και στην (ιδιωτικοποιημένη πλέον) ΔΕΗ λέγοντας ότι είναι το μόνο πεδίο που θα αναζητηθούν υπερκέρδη προκειμένου να φορολογηθούν. Αν και ισχυρίστηκε ότι «έδωσε, μεγάλες εκπτώσεις στο προηγούμενο διάστημα».

Αναφερόμενος στα υδροηλεκτρικά εργοστάσια ο Θ.Σκυλακάκης σχολίασε: «Τα υδροηλεκτρικά έχουν πολύ χαμηλό κόστος. Τα πληρώνεις στην αρχή όταν τα φτιάχνεις. Μετά το κόστος είναι ελάχιστο. Είναι το κόστος συντήρησης. Ποιος έχει υδροηλεκτρικά; Ένας έχει στην Ελλάδα τέτοιου είδους υδροηλεκτρικά: Η ΔΕΗ». Συνέχισε λέγοντας το εξής: «Ποιος άλλος θα μπορούσε να έχει υπερκέρδη; Κάποιος που έχει λιγνίτες. Βέβαια, οι λιγνίτες είναι πανάκριβοι, αλλά με το φυσικό αέριο εκεί που είναι ακόμη και οι λιγνίτες βγάζουν υπερκέρδη.  Ποιος έχει λιγνίτες στην Ελλάδα; Η ΔΕΗ». Τέλος σημείωσε πως «μας μένει να δούμε τι γίνεται με τα εργοστάσια φυσικού αερίου, αν κάποια έχουν χαμηλότερο κόστος και μπορεί να διαμορφώνουν κάποια υπερκέρδη».

Επίσης ο υφυπουργός Οικονομικών απέκλεισε την λειτουργία εγχώριων καρτέλ. Σύμφωνα με όσα είπε στην Βουλή «αν θέλουμε να ψάξουμε το καρτέλ ή το ολιγοπώλιο που μας κάνει τη ζημιά, δεν θα ψάξουμε στο εσωτερικό. Το βασικό ολιγοπώλιο που κάνει τη ζημιά είναι το ρωσικό φυσικό αέριο, το οποίο έχει 40% μερίδιο στην κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Αυτό είναι ολιγοπώλιο και ελέγχεται στην πραγματικότητα από το καθεστώς του Κρεμλίνου».

Ποιος θα πληρώσει τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό

Ενδιαφέρον όμως είχε και η τοποθέτηση του Θόδωρου Σκυλακάκη σχετικά με τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους 2,6 δις που κατέθεσε η κυβέρνηση. Ιδίως όταν ανέλυσε από πού θα προκύψει η «κάλυψη» αυτού του κονδυλίου. Σημείωσε ότι μία από τις πηγές θα είναι «μια περιορισμένη μικρή αύξηση του ελλείμματος, που είναι αντίστοιχη με τις δυνατότητες και τις ανάγκες, όπως τη βλέπουμε σήμερα». Δηλαδή επί της ουσίας ομολόγησε πως τα χρήματα που θα δαπανήσει η κυβέρνηση φέτος θα τα πάρει πίσω τα επόμενα χρόνια όταν θα επανέλθει ο «χρυσός κανόνας» της δημοσιονομικής προσαρμογής και το έλλειμμα αυτό θα «πρέπει» να καλυφθεί. Είναι φυσικά γνωστό πώς «καλύπτονται» τα ελλείμματα του προϋπολογισμού: Με τις γνωστές μεθόδους που οδηγούν σε πρωτογενή πλεονάσματα, τις περικοπές κοινωνικών δαπανών.

Τέλος, ο υφυπουργός Οικονομικών είπε ότι μια ακόμη πηγή θα είναι «η αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ λόγω του υψηλότερου πληθωρισμού που θα έχουμε φέτος». Αυτό στην πραγματικότητα σημαίνει ότι θα αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα. Δηλαδή ποια έσοδα: Αυτά που θα προέλθουν από τον ΦΠΑ και τους υπόλοιπους έμμεσους φόρους, οι οποίοι λόγω του πληθωρισμού έχουν εκτοξευθεί και κατά βάση αφορούν τα λαϊκά στρώματα.

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις