Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Την αποστολή πλοίων και αεροπλάνων στον Ινδοειρηνικό ωκεανό ανακοίνωσε ο Κ. Μητσοτάκης!

Την αποστολή πλοίων και αεροπλάνων των ενόπλων δυνάμεων της Ελλάδα στην καρδιά των ανταγωνισμών Κίνας και ΗΠΑ γνωστοποίησε ο πρωθυπουργός..

Την αποστολή πλοίων και αεροπλάνων των ενόπλων δυνάμεων της Ελλάδα στην καρδιά των ανταγωνισμών Κίνας και ΗΠΑ γνωστοποίησε ο πρωθυπουργός βάζοντας το λαό σε πολύ επικίνδυνα μονοπάτια κατά την διάρκεια των κοινών δηλώσεων μετά τη συνάντηση με τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι στην Αθήνα. 

Είναι προφανές ότι πρόκειται για επικίνδυνη κυβέρνηση, η οποία εμπλέκει τη χώρα σε όλους τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και πολέμους. Μία κυβέρνηση προσηλωμένη στην εξυπηρέτηση των αμερικανονατοϊκών συμφερόντων και της ελληνικής αστικής τάξης, η οποία δε διστάζει να ανακοινώνει πλοία και αεροπλάνα στον Ινδικοειριηνικό ωκεανό, αντί πυροσβέστες και αεροπλάνα για να μην καίγεται ο λαός! 

Μετά τη συνάντηση με τον Ινδό ομόλογό του δήλωσε ότι «αναβαθμίζουμε τη συνεργασίας μας σε στρατηγική σχέση», καθώς «Ελλάδα και Ινδία βρίσκονται δίπλα δίπλα στο δρόμο των σύγχρονων προκλήσεων, σε περίοδο διεθνούς αναταραχής και πολέμου στην Ουκρανία». Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στους άξονες της «διπλωματίας και ασφάλειας», λέγοντας πώς οι δύο χώρες «συμπλέουμε στη διατήρηση της θαλάσσιας ασφάλειας» και πώς υπάρχουν «κοινά δεδομένα που απασχολούν στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τον Ινδοειρηνικό ωκεανό», επαναλαμβάνοντας το ενδιαφέρον της ελληνικής αστικής τάξης να εμπλακεί και σε αυτή την «καυτή» γωνιά του πλανήτη. Άλλωστε, ο Κ. Μητσοτάκης σε άρθρο του στους «Times» της Ινδίας, ανέφερε ότι «η ελληνική Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό θα βρίσκονται σύντομα στον Ινδοειρηνικό, ενισχύοντας την ικανότητα να διατηρούνται οι θαλάσσιες οδοί ειρηνικές, ανοικτές και χωρίς αποκλεισμούς»

Ο Κ. Μητσοτάκης μίλησε για εμβάθυνση της συνεργασίας στους τομείς της οικονομίας, της άμυνας, του τουρισμού, του αγροτικού τομέα και του πολιτισμού. Μάλιστα, έθεσε ως «στόχο», «να διπλασιάσουμε σε βάθος τετραετίας το διμερές εμπόριο» και να παρθούν «πρωτοβουλίες για επενδύσεις στις δύο χώρες». Ταυτόχρονα, σε ρόλο πλασιέ, έκανε λόγο για «ευκαιρία για την Ινδία», αφού η Ελλάδα είναι η ανατολικότερη χώρα της ΕΕ, είναι «δυναμική ανατολική πύλη της Ευρώπης» και πώς θα στήριζε μια «φιλόδοξη συμφωνία εμπορίου Ινδίας – ΕΕ». Ωστόσο οι λεπτομέρειες για τις μπίζνες αναμένεται να τεθούν επί τάπητος στο δείπνο εργασίας που θα λάβει χώρα απόψε, κεκλεισμένων των θυρών, με εκπροσώπους ελληνικών και ινδικών μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Επίσης, ο Έλληνας πρωθυπουργός διαφήμισε τα αντιλαϊκά επιτεύγματα της κυβέρνησής του, λέγοντας ότι χάρη στις «τολμηρές οικονομικές μεταρρυθμίσεις» επίκειται η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, ενώ, όπως είπε η Ελλάδα είναι «παγκόσμιος επενδυτικός προορισμός», «επενδυτική, ενεργειακή γέφυρα ανάμεσα σε τρεις ηπείρους». Τέλος, δήλωσε πώς αποδέχεται την πρόσκληση για επίσημη επίσκεψή του στην Ινδία.

Από την πλευρά του ο Ινδός πρωθυπουργός έκανε λόγο για «συνέργεια σε γεωπολιτικά θέματα, είτε για την περιοχή του Ινδοειρηνικού, είτε για την Μεσόγειο», επιβεβαιώνοντας την εμπλοκή.

Σημείωσε πώς «αποφασίσαμε να αναβαθμίσουμε τη σχέση μας σε στρατηγική, ενισχύοντας τη συνεργασία σε άμυνα, ασφάλεια, νέες τεχνολογίες, παιδεία, δεξιότητες». Ιδιαίτερα στάθηκε και αυτός σε άμυνα και ασφάλεια, καθώς, όπως είπε, «συμφωνήσαμε να ενισχύσουμε και τις στρατιωτικές σχέσεις και τις αμυντικές βιομηχανίες, στους τομείς αντιμετώπισης τρομοκρατίας και κυβερνοασφάλειας».

Ακόμα αποκάλυψε ότι υπογράφτηκε συμφωνία για την αγροτική παραγωγή και προανήγγειλε συμφωνίες για «κινητικότητα και μετανάστευση», δηλαδή για πάμφθηνα εργατικά χέρια. Μάλιστα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Καθημερινή», ο Ν. Μόντι δήλωσε ότι «Δεδομένης της γεωγραφικής της θέσης και των ιστορικά στενών μεταξύ μας σχέσεων, θεωρώ την Ελλάδα σημαντική οικονομική, μεταφορική και στρατηγική πύλη της Ινδίας προς την ΕΕ και την περιοχή της ανατολικής Ευρώπης».

Σε σχέση με την Ουκρανία, αρκέστηκε να πει ότι «υποστηρίζουμε τη διπλωματία και τον διάλογο».

Σχετικά θέματα

Απόψεις