Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Θεσσαλία: Μη κατοικήσιμα 1343 σπίτια μετά τον σεισμό

Κάθε ώρα που περνάει, αποκαλύπτει όλο και περισσότερο το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσαν οι ισχυρές σεισμικές δονήσεις στο νομό..

Κάθε ώρα που περνάει, αποκαλύπτει όλο και περισσότερο το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσαν οι ισχυρές σεισμικές δονήσεις στο νομό Λάρισας την περασμένη Τετάρτη και Πέμπτη και οι πολλοί μετασεισμοί. Μέχρι χτες το απόγευμα, από τις αυτοψίες που είχαν γίνει από τα συνεργεία των μηχανικών του υπουργείου Υποδομών σε 3.055 κτίρια, προσωρινά μη κατοικήσιμα είχαν κριθεί 1.343 σπίτια, 35 επαγγελματικοί χώροι, 50 ιεροί ναοί και δημόσια κτίρια χαρακτηρίστηκαν «κίτρινα» και 135 άλλα κτίρια (αποθήκες, στάβλοι) κρίθηκαν προσωρινά ακατάλληλα προς χρήση. Επίσης δεκάδες σχολεία έχουν υποστεί ζημιές. Τα σημαντικότερα προβλήματα παρατηρούν στο Δαμάσι, στο Μεσοχώρι, στο Παραιτώρι, στο Αμούρι, στη Μαγούλα, στο Κουτσόχερο, στο Ζάρκο και το Γριζάνο Τρικάλων, στον Παλαμά Καρδίτσας.

Από την εικόνα που επικρατεί σε πολλές περιοχές, εύκολα διαπιστώνει κανείς πως οι κυβερνητικές τυμπανοκρουσίες για κινητοποίηση και αποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού συγκρούονται με τη δικαιολογημένη οργή των σεισμοπλήκτων, για τη διαμονή και αποκατάστασή τους.

Έτσι, παρά τη μεταφορά 37 τροχόσπιτων για την προσωρινή στέγαση των πληγέντων από το σεισμό, αυτά δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ακόμα, αφού πρέπει να απολυμανθούν, να συνδεθούν με ρεύμα. Ακόμα, παραμένουν τα προβλήματα υγιεινής, με τις τουαλέτες που ήρθαν να είναι ελάχιστες, να λείπουν αντισηπτικά, μωρομάντηλα και μάσκες.

Αντίστοιχα, σήμερα αναμένεται να φτάσουν οι πρώτοι οικίσκοι για να φιλοξενήσουν κάποιες οικογένειες. Όπως μάλιστα αναφέρουν κάτοικοι θα γίνει κλήρωση (!) για το ποιος θα προλάβει να μπει σε κάποιον οικίσκο. Να σημειώσουμε ότι η εγκατάστασή τους μπορεί να πάρει μέρες, καθώς θα πρέπει να προηγηθεί έλεγχος των χώρων από ειδικευμένους μηχανικούς, αλλά και οι απαραίτητες εργασίες για τη σύνδεση των καταυλισμών με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας.

Ενδεικτικά για την κατάσταση στα σεισμόπληκτα χωριά:

Στο Δαμάσι, σκηνές, τέντες, νάιλον, ομπρέλες, καρέκλες, τραπέζια, ράντσα, αυτοκίνητα γεμάτα κόσμο και φαγητό κάτω από τα δέντρα και δίπλα στα πεζοδρόμια ήταν μερικές από τις εικόνες που αντικρίζει κανείς.

Στο Ζάρκο, όπου 100 στα 200 σπίτια έχουν κριθεί μη κατοικήσιμα, εκατοντάδες κάτοικοι πέρασαν 6 μέρες σε λιγοστές σκηνές. 8 μέχρι το Σάββατο και άλλες τόσες περίπου μέχρι χτες. Οι πληροφορίες από τη δημοτική αρχή λένε για ελάχιστα τροχόσπιτα από βδομάδα…

Στο Γριζάνο, με 21 μη κατοικήσιμα σπίτια, δεκάδες οικογένειες έμειναν σε αμάξια για τέσσερις μέρες, αφού μόλις το Σάββατο άρχιζε ο στρατός να στήνει σκηνές στο γήπεδο του χωριού. Τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου της κοινότητας έχουν αναλάβει την καταγραφή των άμεσων αναγκών των πληγέντων σε σίτιση, ένδυση, απουσία ανάλογων αρμόδιων κρατικών αρχών. Η βοήθεια σε σίτιση γίνεται από το στρατό και για μόνο μια φορά τη μέρα. Οποια άλλη στήριξη σε τρόφιμα έχει έρθει από μια προσφορά αλληλεγγύης κάποιων επαγγελματιών της γειτονικής Καρδίτσας.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της ΝΔ, οι επισκέψεις κυβερνητικών κλιμακίων, του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στις πληγείσες περιοχές και τα όσα ειπώθηκαν, πέρα από το ότι αποφεύγουν την ουσία του ζητήματος, τη διαχρονική παντελή έλλειψη πολιτικής και μέτρων αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας, αποδεικνύουν ακόμα πως τους σεισμόπληκτους τους περιμένει ένας πραγματικός Γολγοθάς. Είναι μέτρα – σταγόνα στον ωκεανό, που δεν καλύπτουν σε καμία περίπτωση τις πραγματικές ανάγκες τους, ούτε για τα στοιχειώδη, με αποτέλεσμα ούτε τα σπίτια να φτιάχνονται, ούτε να στέκονται στα πόδια τους. Ταυτόχρονα, πολλοί είναι αυτοί που φοβούνται πως οι υποσχέσεις και τα μεγάλα λόγια των κυβερνητικών παραγόντων που «παρέλασαν» αυτές τις μέρες από τα σεισμόπληκτα χωριά, θα τα πάρει ο αέρας μόλις υποχωρήσουν τα φώτα της δημοσιότητας. Αλλωστε, αυτό δείχνει και η εμπειρία από άλλες περιοχές που υπέστησαν παρόμοιες ζημιές.

Η οργάνωση της έμπρακτης αλληλεγγύης και της διεκδίκησης για άμεσα μέτρα αποκατάστασης και ουσιαστικής στήριξης των πληγέντων βρίσκεται στο επίκεντρο της δράσης σωματείων, Αγροτικών Συλλόγων, μαζικών φορέων, από την πρώτη στιγμή της τραγωδίας. Καθημερινά συγκεντρώνουν και διανέμουν είδη πρώτης ανάγκης και ξηρά τροφή.

Πηγή: 902.gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις