Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

«Θέλουμε να γυρίζουμε σώοι σπίτια μας» – Συλλαλητήριο στη Ζώνη και νέα απεργία αύριο

  Μαζική και δυναμική κινητοποίηση στο υπουργείο του εγκλήματος και της εργοδοσίας, όπως χαρακτήρισαν το υπουργείο Ναυτιλίας, πραγματοποίησαν το πρωί..

 

Μαζική και δυναμική κινητοποίηση στο υπουργείο του εγκλήματος και της εργοδοσίας, όπως χαρακτήρισαν το υπουργείο Ναυτιλίας, πραγματοποίησαν το πρωί της Τρίτης οι εργάτες της Ζώνης, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας τους για το προδιαγεγραμμένο εργοδοτικό έγκλημα, με τον ένα νεκρό εργάτη και τους δύο τραυματίες.

Οι εργαζόμενοι βρήκαν κλειστή την πύλη του υπουργείου, η οποία άνοιξε κάτω από την παρέμβαση των ίδιων των απεργών και τελικά πραγματοποίησαν συγκέντρωση στον προαύλιο χώρο του υπουργείου. «Όχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των εργοδοτών» βροντοφώναξαν οι απεργοί, έχοντας στο πλευρό τους και εργαζόμενους από άλλους κλάδους.  

«Θέλουμε να γυρίζουμε ασφαλείς στα σπίτια μας, απαιτούμε την τήρηση όλων των μέτρων προστασίας και ασφαλείας στους χώρους δουλειάς», ξεκαθάρισαν. Καλούν σωματεία και φορείς σε νέο συλλαλητήριο σήμερα στις 6.30 μ.μ. στην πύλη της Ζώνης. Επίσης, αποφάσισαν νέα 24ωρη απεργία για την Τετάρτη 31 Μάη με αγωνιστικό ραντεβού στις 10 π.μ. στον Ηλεκτρικό Σταθμό του Πειραιά.

 

Αντιπροσωπεία των απεργών συναντήθηκε με τον υπηρεσιακό υπουργό Ναυτιλίας, τον ΓΓ του υπουργείου Ναυτιλίας και τον ΓΓ του υπουργείου Εργασίας.

Ενημερώνοντας τους εργαζόμενους για τη συνάντηση ο Άκης Αντωνίου, πρόεδρος του Παραρτήματος Πειραιά του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής επισήμανε ότι η μαζικότητα και μαχητικότητα των εργαζομένων εξανάγκασε την υπηρεσιακή κυβέρνηση να ακούσει τα αιτήματά τους. Παράλληλα απέσπασαν κάποιες δεσμεύσεις, όπως το να γίνονται καθημερινά έλεγχοι από τις Μεικτές Επιτροπές Ελέγχου και αν χρειαστεί να κάνουν και διπλοβάρδια. Όσον αφορά τους τεχνικούς Ασφαλείας να παραμένουν περισσότερες ώρες στα καράβια, ειδικά στις εργασίες που είναι σοβαρές. Τα Σωματεία απαιτούν την πλήρη παρουσία τους και αν χρειαστεί να κάνουν και υπερωριακή απασχόληση.

Ο Άκης Αντωνίου υπογράμμισε ότι αυτές οι δεσμεύσεις θα πρέπει να δοθούν επίσημα, γραπτώς, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα από τα υπουργεία, μέχρι αύριο στις 10 π.μ. που είναι η νέα απεργία και συγκέντρωση.

«Ό,τι έχουμε κατακτήσει, το έχουμε καταφέρει με τους αγώνες μας και έτσι θα συνεχίσουμε», τόνισε.

 

Σε μια συμβολική κίνηση οι απεργοί κρέμασαν μαύρα πανιά στην πρόσοψη του υπουργείου Ναυτιλίας.

Οι εργαζόμενοι απαιτούν:

  • Εντατικοποίηση των ελέγχων για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας

  • Ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου.

  • Άμεση κήρυξη της Τοπικής ΣΣΕ ναυπηγοεπισκευαστικών εργασιών υποχρεωτικής για όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου από το υπουργείο Εργασίας και εφαρμογή της σε όλους τους χώρους εργασίας.

  • Να παρθούν όλα τα μέτρα για να στελεχωθεί και να λειτουργήσει το Κέντρο Υγείας και ο Πυροσβεστικός Σταθμός.

 
 

Το πρωί οι απεργοί πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πύλη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος.

Στο πλευρό τους, ο Γιώργος Πέρρος, από τη Γραμματεία του ΠΑΜΕ, εργαζόμενοι από πολλούς χώρους δουλειάς, από εργατικά Συνδικάτα και Εργατικά Κέντρα, οι οποίοι πήραν και τον λόγο στη συγκέντρωση.

Παρούσα και η σύζυγος του νεκρού εργάτη, η οποία καταχειροκροτήθηκε από τους απεργούς. Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου, Σωτήρης Πουλικόγιαννης, τόνισε την ανάγκη οι εργαζόμενοι να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στην οικογένεια του νεκρού συναδέλφου τους. 

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

 

Σήμερα είναι η πέμπτη απεργία που κάνουμε μέσα στο 2023 με κύριο αίτημα την έλλειψη μέτρων για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία, σημείωσε ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης.

Ανέδειξε τις πολιτικές ευθύνες όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων για το ζήτημα της ασφάλειας, σημειώνοντας ότι τόσα χρόνια που γινόντουσαν κινητοποιήσεις και απεργίες, λέγανε ότι δημιουργούμε πρόβλημα και ότι διώχνουμε τα καράβια.

Θύμισε ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όταν είχε γίνει διακοπή εργασιών, γιατί είχε διαπιστωθεί αμίαντος σε υλικά, αντί να παρθούν μέτρα για το τι θα γίνει, έδωσαν εντολή άρσης της διακοπής εργασιών. Ενώ μιλώντας για τη σημερινή κυβέρνηση, είπε ότι μετέτρεψε την Επιθεώρηση Εργασίας σε Ανεξάρτητη Αρχή, «σε λίγο θα την κάνει και ΜΚΟ για να μη γίνονται και καθόλου έλεγχοι».

 

Είχαμε προειδοποιήσει για το έγκλημα, τόνισε ο Σταύρος Τουμανίδης, πρόεδρος του Σωματείου Ναυπηγοξυλουργών της Ζώνης.

 

Στη συγκέντρωση μίλησαν και άλλοι εργαζόμενοι μεταξύ των οποίων ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και πρόεδρος της ΕΝΕΔΕΠ.

Ακολούθησε πορεία στο υπουργείο Ναυτιλίας με συνθήματα όπως «Εμείς μιλάμε για ανθρώπινες ζωές και αυτοί μιλάνε για κέρδη και ζημιές».

Στην κεφαλή της πορείας ήταν το πανό του Συνδικάτου Μετάλλου και ακολουθούσαν Σωματεία και φορείς που συμπαραστέκονται στον δίκαιο αγώνα των εργατών της Ζώνης.

 

Φθάνοντας στο υπουργείο, οι εργαζόμενοι βρήκαν κλειστή την πύλη του υπουργείου, η οποία άνοιξε κάτω από την παρέμβαση των ίδιων των απεργών.

 
 

Σχετικά θέματα

Απόψεις