Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Τέσσερις νεκροί σε νέες συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία

Τέσσερις θάνατοι και αρκετοί τραυματισμοί αναφέρθηκαν χθες Δευτέρα στην Ανατολική Ουκρανία, με τους φιλορώσους και την κυβέρνηση στο Κίεβο να..

Τέσσερις θάνατοι και αρκετοί τραυματισμοί αναφέρθηκαν χθες Δευτέρα στην Ανατολική Ουκρανία, με τους φιλορώσους και την κυβέρνηση στο Κίεβο να αλληλοκατηγορούνται για την παραβίαση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, στο φόντο της κλιμακούμενης αντιπαράθεσης μεταξύ ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ και Ρωσίας στην περιοχή.

Οι νέες συγκρούσεις γίνονται στο φόντο των έντονων γεωπολιτικών ανταγωνισμών που εδράζονται από τη μια πλευρά στους στρατιωτικούς σχεδιασμούς των δύο πλευρών και από την άλλη στο μοίρασμα των φυσικών και ενεργειακών πόρων αλλά και των δρόμων μεταφοράς τους.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, οι δυνάμεις των αυτονομιστών ανέφεραν πως υπέστησαν τέσσερις απώλειες και ότι υπήρξαν άλλοι πέντε τραυματισμοί στο βορειοδυτικό τμήμα του Ντονιέτσκ, του ενός προπυργίου τους, όταν κυβερνητικά στρατεύματα άνοιξαν πυρ.

Από την πλευρά του ο ουκρανικός στρατός κατηγόρησε τους φιλορώσους πως παραβίασαν πρώτοι τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ανοίγοντας πυρ με ολμοβόλα και αντιαρματικά κοντά στην Κρασνογκορίβκα.

Ρωσική αντίδραση στις «προσπάθειες να τραβηχτεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ»

Η κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή δεν είναι άσχετη με την πρόσφατη σύνοδο του NATO, όπου ανακινήθηκε το ζήτημα της ένταξης της Ουκρανίας στη λυκοσυμμαχία. 

Η προοπτική αυτή αποτελεί «κόκκινο πανί» για τη Ρωσία, η οποία ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους ότι δεν θα επιτρέψει μία τέτοια εξέλιξη, που θα εντείνει ακόμη περισσότερο τη στρατιωτική της περικύκλωση. 

Αναφερόμενος στο ζήτημα της συνεργασίας του πολεμικού ναυτικού Ουκρανίας και Τουρκίας, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, είπε ότι «με πολλή σαφήνεια προσδιορίσαμε ξεκάθαρα τη θέση μας ως προς τις προσπάθειες να τραβηχτεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ. Δεν έχω αμφιβολίες ότι τα σοβαρά, υπεύθυνα κράτη κατανοούν πλήρως για τι πράγμα μιλάμε. Στον τακτικό μας διάλογο με τους Τούρκους συναδέλφους, σε σύντομο χρόνο σχεδιάζεται άλλη μια επαφή μας, νομίζω, φυσικά, ότι θα συνομιλήσουμε και γι’ αυτό το θέμα επίσης». 

Επανειλημμένως τους τελευταίους μήνες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών έχει αναφερθεί στις «επίμονες συστάσεις» της Μόσχας, προς «υπεύθυνες χώρες», κατονομάζοντας, ωστόσο, ειδικά την Τουρκία, η οποία έχει κληθεί από τη Ρωσία στις 12 Απρίλη «να αναλύσει την κατάσταση, τις αιώνιες επιθετικές δηλώσεις του καθεστώτος του Κιέβου», αλλά και προειδοποιηθεί (σ.σ. μαζί με άλλα κράτη) «να μην τροφοδοτούν τις μιλιταριστικές διαθέσεις του και να μην ενθαρρύνουν την πολεμική επιθετικότητά του», σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «ΡΙΑ-Νόβοστι».

Στις 24 Μάη ο Σ. Λαβρόφ επανήλθε στο θέμα, δηλώνοντας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αργκουμέντι Ι Φάκτι» ότι «η ενθάρρυνση των επιθετικών ουκρανικών πρωτοβουλιών για την Κριμαία ισοδυναμούν με επιβουλή κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Ρωσίας», γι’ αυτό και η Μόσχα υπολογίζει ότι η γραμμή της Τουρκίας «θα διορθωθεί λαμβάνοντας υπόψη τις νόμιμες ανησυχίες μας».

Νωρίτερα χθες ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρo Κουλέμπα δήλωσε στο τουρκικό πρακτορείο «Anadolu» ότι το Κίεβο έχει προμηθευτεί τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, γιατί «είναι απαραίτητα για τη συγκράτηση της Ρωσίας, ώστε να σκεφτεί δύο φορές πριν σχεδιάσει οποιαδήποτε κλιμάκωση ή μεγάλου μεγέθους επίθεση στην Ουκρανία», όπως μεταδίδει τις δηλώσεις του το ρωσικό «ΡΙΑ-Νόβοστι».

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις