Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Τα super market βραδυφλεγείς βόμβες στην καρδιά κάθε γειτονιάς

Σπάζοντας το πέπλο σιωπής που κυριαρχεί στον κλάδο του εμπορίου και ιδιαίτερα στα supermarket από κυβέρνηση, εργοδοσία, ελεγκτικούς μηχανισμούς αλλά..

Σπάζοντας το πέπλο σιωπής που κυριαρχεί στον κλάδο του εμπορίου και ιδιαίτερα στα supermarket από κυβέρνηση, εργοδοσία, ελεγκτικούς μηχανισμούς αλλά και πρόθυμα επιχειρησιακά σωματεία που αποτελούν στην ουσία γραφεία τύπου των επιχειρήσεων, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, πραγματοποίησε σήμερα έκτακτη συνέντευξη Τύπου, ενημερώνοντας για την πραγματική κατάσταση που υπάρχει μέσα στα καταστήματα, με τα δεκάδες κρούσματα στα σούπερ μάρκετ και καταγγέλλοντας αυτούς που θέλουν να κρύψουν την αλήθεια πίσω από την κουρτίνα των υγειονομικών πρωτοκόλλων και των υποτιθεμένων covidfree. 

Πήραμε την πρωτοβουλία για τη σημερινή συνέντευξη θέλοντας να μιλήσουμε με στοιχεία και αριθμούς, να γίνουμε η φωνή των συναδέλφων που «πνίγονται»  και ανησυχούν, η φωνή που έρχεται μέσα από εκατοντάδες καθημερινά καταγγελίες, τόνισε η Ντίνα Γκογκάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας η οποία έθεσε μία σειρά κρίσιμα ερωτήματα:  

 «Τα ταμεία, τα ράφια, τα καλάθια, οι διάδρομοι που συνωστίζονται εκατοντάδες πελάτες, κάθε πότε καθαρίζονται και από ποιους; Υπάρχει μέριμνα να απολυμαίνονται τα καταστήματα συνεχώς και όχι μόνο μετά το κλείσιμο τους; Γίνονται μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ στους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ με ευθύνη εργοδοσίας και κράτους προκειμένου να υπάρχει πρόληψη;», είπε, και κατέληξε υπογραμμίζοντας, ότι «η κυβέρνηση, το υπουργείο Εργασίας και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί κωφεύουν. Τα πρωτόκολλα υγείας είναι πρώτα και κύρια πρωτόκολλα της εργοδοσίας. Είναι πρωτόκολλα διασποράς του ιού».

Ο Μιλτιάδης Κρητικός, μέλος της Διοίκησης του Συλλόγου, εργαζόμενος στον «Σκλαβενίτη», παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία για τα κρούσματα σε μια σειρά πόλεις της χώρας και τη διαχείρισή τους από την εργοδοσία.

Ο Νίκος Πάτρας, εργαζόμενος στα «Lidl» αναφέρθηκε στα αιτήματα και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων για την προστασία της υγείας τους από την πανδημία αλλά και απέναντι στην επίθεση στα δικαιώματά τους.  

Τις τελευταίες μέρες τα τηλέφωνα των σωματείων εμποροϋπαλλήλων στην Αττική αλλά και σε όλη τη χώρα χτυπούν ασταμάτητα καθώς μετρoούν δεκάδες κρούσματα κορωνοϊού σε supermarket, αποθήκες και γραφεία. Κρούσματα που αποκρύβονται αλλά και κρούσματα για τα οποία ακολουθούνται διαδικασίες που δεν έχουν καμία σχέση με τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Μεταξύ άλλων τονίστηκαν τα εξής: «Στεκόμαστε με ιδιαίτερη ευθύνη και είμαστε προσεχτικοί σε ότι καταγγέλλουμε. Εμείς δεν κάνουμε καταγγελίες στον αέρα, δεν ερμηνεύουμε μελέτες, δε γινόμαστε υγειονομικοί. Πατάμε πάνω σε πραγματικά στοιχεία, σε συγκεκριμένες καταγγελίες, σε πραγματικά γεγονότα. Γνωρίζουμε πως σε συνθήκες πανδημίας το εμπόριο τροφίμων και των αγαθών πρώτης ανάγκης δεν μπορεί να κλείσει. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι η κατάσταση πρέπει να είναι ανεξέλεγκτη.»

«Λόγω της επαφής και του συντονισμού με αντίστοιχα σωματεία εμπορίου στο εξωτερικό, εκεί που το πρώτο κύμα της πανδημίας ήταν πιο σφοδρό, έχουμε τη δυνατότητα να μετράμε τα λόγια μας, να μην υπερβάλλουμε, να είμαστε συγκεκριμένοι όσον αφορά τα μέτρα προστασίας της υγείας εργαζόμενων και καταναλωτών.»

«Κάθε εργατική-λαϊκή οικογένεια, κάθε εργαζόμενος από άλλον κλάδο, σχεδόν όλοι μας από την έναρξη της πανδημίας έχουμε μπει μέσα σε καταστήματα super market. Ο καθένας από εμάς έχει δει με τα μάτια του και μπορεί να αντιληφθεί πως στα καταστήματα των σούπερ μάρκετ, αν δεν παρθούν συγκεκριμένα ουσιαστικά και προληπτικά μέτρα, μπορούν να αποτελέσουν μια μεγάλη υγειονομική βόμβα, καθώς καθημερινά εναλλάσσονται εκατοντάδες άνθρωποι, υπάρχουν αμέτρητες επιφάνειες, ράφια, ψυγεία που ο ιός μπορεί να παραμένει ενεργός για ώρες.»

Χαρακτηριστικά παραδείγματα των τελευταίων μόνο ημερών και χωρίς φυσικά όλα να γίνονται γνωστά, είναι:

  • ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ: Άλιμος 11 κρούσματα, Μαρούσι – Avenue 5, Γαλάτσι (Ελευθερίου Βενιζελου) 6, Καισαριανής 3, Ν. Σμύρνη 3., Χαλκηδόνα 7, Σεβαστουπόλεως 7, Κεντρικά (μόνο σε ένα τμήμα) 2,

  • ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: στο Μαρούσι 3, Σταμάτα 4, Λαμπρινή 3, Βριλήσσια, Μελίσσια 1, Πατήσια 11, Παγκράτι 1(Σπύρου Μερκούρη), και σε άλλα καταστήματα με την εργοδοσία να μην διαψεύδει άλλα και μην επιβεβαιώνει την ύπαρξη κρουσμάτων! Να φτάνει στο σημείο να λέει σε εκπροσώπους του σωματείου “δεν φταίμε εμείς αν πάνε στις πλατείες και κολλάνε “

  • Mασούτης Αγ. Παρασκευής, τουλάχιστον 4 κρούσματα

  • My Market: ΝΣμύρνη 1, ΑγΠαρασκευή 1

  • Γαλαξίας: Μενίδι 2 κρούσματα με τους συναδέλφους να μας καταγγέλλουν ότι κρούσματα υπάρχουν και σε άλλα καταστήματα άλλα δεν τα λένε.

  • ΑΝΕΔΗΚ ΚΡΗΤΙΚΟΣ – αποθήκες 7 κρούσματα.

  • LIDL Περιστέρι (Τζον Κένεντι), Περιστέρι (Κηφισού), Αμπελόκηποι, Ελαιώνας, Ελληνικό, Πατήσια 1 κρούσμα

Έχει μεγάλη αξία και θέλουμε να επισημανθεί το εξής: Υπάρχουν εργαζόμενοι από όλες τις επιχειρήσεις που αναφέρθηκαν αλλά και από επιχειρήσεις που δεν αναφέρθηκαν που έκαναν το τεστ ατομικά, με δικά τους έξοδα και βγήκε θετικό. Αυτός ο κόσμος που δεν είναι 1-2 μας ζήτησε να ειπωθεί το συγκεκριμένο ως γεγονός αλλά να μην καταγράφει το κατάστημα γιατί φοβούνται ότι θα φωτογραφηθούν από τις επιχειρήσεις.

Το παραπάνω αίτημα των συναδέλφων το σεβόμαστε αλλά παράλληλα μας οργίζει διότι αποτυπώνεται η ανοιχτή τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς. Και μέσα από αυτή τη συνέντευξη λέμε ότι δεν θα το αφήσουμε έτσι. Όπως δεν αφήσαμε να περάσει η πρακτική των επιχειρήσεων που καλούσαν τους εργαζόμενους να υπογράψουν χαρτί που το αποτέλεσμα του τεστ θα πήγαινε απευθείας στην επιχείρηση.

Από τη Θεσσαλονίκη που βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα της πανδημίας, συνάδελφοι μέσω των σωματείων τους επικοινώνησαν μαζί μας και μας ζήτησαν να πούμε τα πιο εξόφθαλμα στοιχεία.

Στον Σκλαβενίτη υπάρχουν 70 περίπου καταγεγραμμένα κρούσματα από τον Αύγουστο ως σήμερα. Έγινε προσπάθεια για απόκρυψη σε πολλές περιπτώσεις. Με τις παρεμβάσεις του επιχειρησιακού σωματείου Σκλαβενίτη Β. Ελλάδας έγιναν σε κάποια καταστήματα επαναλαμβανόμενα τεστ που απέδειξαν το προφανές.. δηλαδή πως ”κολλάει” και μεταξύ των τμημάτων στα σούπερ μάρκετ πχ 6 κρούσματα στο αεροδρόμιο Μακεδονία με διαφορά 3-4 ημερών το ένα από το άλλο, αλλά 6 πρόσφατα στον Βαρδάρη. Η εταιρεία κάνει rapidtest και διώχνει από τη δουλειά μόνο τα επιβεβαιωμένα κρούσματα και 1-2 εργαζόμενους από το τμήμα τους.

Στον Μασούτη έκλεισε κατάστημα στην Κατερίνη αλλά και στο Κέντρο της Θεσσαλονίκης λόγω πολλών κρουσμάτων.

Στα Lidl είχαμε τουλάχιστον 2 γνωστά κρούσματα στην αποθήκη σε έναν χώρο με πάρα πολλούς εργαζόμενους. Δεν πραγματοποιήθηκε ουσιαστική απολύμανση στο χώρο ενώ παράλληλα αρνούνται την διενέργεια μαζικών τεστ. Όπου κάνουν τεστ οι εργαζόμενοι ατομικά, αρνούνται να τα καλύψουν. Κάνουν επίθεση στους εργαζόμενους που ζητούν να παρθούν μέτρα στο χώρο.

Στον ΑΒ υπάρχουν αυτές τις μέρες πάνω από 20 κρούσματα αλλά η εικόνα είναι πολύ χειρότερη. Χαρακτηριστικά σε κατάστημα έγινε απόκρυψη για μια βδομάδα επιβεβαιωμένου κρούσματος ενός νέου συναδέλφου. Στην καταγγελία του σωματείου η απάντηση ήταν πως με βάση τον ΕΟΔΥ ενημέρωση γίνεται μόνο στις «στενές επαφές» που όπως είπαμε παραπάνω στενές επαφές λογίζονται οι συνάδελφοι που δε φοράνε μάσκα και δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας. Δηλαδή κοροϊδευόμαστε και τα συμπεράσματα δικά σας..

Στην Πάτρα, η κατάσταση είναι το ίδιο άσχημη. Κάτω από μυστικότητα δεν ανακοινώνονται κρούσματα. Σε πολλές περιπτώσεις όπου διενεργούνται τεστ γίνονται από ιδιωτικές εταιρείες και τα αποτελέσματα δεν δίνονται στους ίδιους τους εργαζόμενους (όπως έγινε στον Σκλαβενίτη). Αυτή τη βδομάδα μόνο υπάρχουν κρούσματα σε 2 καταστήματα lidl (4 κρούσματα) ενώ την προηγούμενη εβδομάδα υπήρχαν αρκετά κρούσματα σε Σκλαβενίτη, ΜΕΤΡΟ, Ανδρικόπουλο. Στον ΑΒ υπάρχουν 4 κρούσματα. Στα περισσότερα σούπερ μάρκετ οι βάρδιες συνεχίσανε κανονικά πριν καν γίνουν τεστ αλλά και πριν γίνουν απολυμάνσεις. Επαναληπτικά τεστ δεν έχουν γίνει παρά μόνο σε μεμονωμένες περιπτώσεις.

Το κλαδικό σωματείο στο Ηράκλειο της Κρήτης μας ενημέρωσε χθες για κρούσμα στον Χαλκιαδάκη για το οποίο η εταιρεία δεν μπήκε καν στον κόπο να τηλεφωνήσει στον ΕΟΔΥ. Απολύμανση έγινε “το βράδυ” χωρίς αποδεικτικά υγειονομικών προδιαγραφών απολύμανσης, ενώ δεν έκαναν τεστ οι εργαζόμενοι του καταστήματος, δεν κοινοποιήθηκε κάτι ώστε να ενημερωθούν οι πελάτες που ήρθαν σε επαφή. Σε άλλο κατάστημα με επιβεβαιωμένο κρούσμα στα ταμεία η  απολύμανση έγινε “το βράδυ” χωρίς αποδεικτικά υγειονομικών προδιαγραφών απολύμανσης, ενώ τεστ έκαναν μονάχα οι εργαζόμενες στα ταμεία.

Στα Γιάννενα ενώ υπάρχουν κρούσματα και οι εργαζόμενοι διεκδικούν μέτρα προστασίας, η απάντηση από το κράτος και τους κατασταλτικούς μηχανισμούς που έχει απλώσει είναι να γίνεται προσαγωγή συνδικαλιστών, να τους ρωτάνε αν είναι εκλεγμένοι, να κόβουν πρόστιμο. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες βρέθηκε κρούσμα σε κατάστημα Μy market από εργαζόμενους που είχαν μετακινηθεί λόγω των κρουσμάτων από το Μετρό.

… Αν αποκρύπτονται τα κρούσματα ώστε να μη χαλάσει το προφίλ της επιχείρησης, αν δεν σταματήσει το άθλιο καθεστώς της μετακίνησης υπαλλήλων από κατάστημα σε κατάστημα προκειμένου να παραμείνουν αυτά ανοιχτά, αν η καραντίνα εργαζομένων σε αυτά φιλτράρεται με στόχο να περιοριστεί στο ελάχιστο τότε τα supermarket θα είναι βραδυφλεγείς βόμβες στην καρδιά κάθε γειτονιάς, ιδιαίτερα στην περίοδο που ακολουθεί δηλαδή στην περίοδο των γιορτών ανεξαρτήτως αν έχει ανοίξει συνολικά η αγορά ή αν θα υπάρχει ακόμα lockdown.

Η κυβέρνηση, το υπουργείο Εργασίας και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί κωφεύουν. Τα υπομνήματα και οι καταγγελίες για την ανεπάρκεια μέτρων προστασίας της υγείας εργαζομένων και καταναλωτών με συγκριμένα στοιχεία που θα πούμε και στη συνέχεια, η ανησυχία των εργαζομένων για την υγεία τους, η έλλειψη μαζικών τεστ στους χώρους δουλειάς συνθέτουν μία άγρια κατάσταση η οποία έχει ως βάση ότι τα πρωτόκολλα υγείας είναι πρώτα και κύρια πρωτόκολλα της εργοδοσίας. Είναι πρωτόκολλα διασποράς του ιού.»

Οι διεκδικήσεις

Ως σωματείο και με βάση την συνολική πείρα που έρχεται από τα καταστήματα και τον πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων, εστιάζουν στις εξής πλευρές:

  • Τα test στους χώρους των super market πρέπει να είναι μαζικά επαναλαμβανόμενα, δωρεάν σε όλους τους εργαζόμενους.

  • Οι μετακινήσεις εργαζομένων σε αυτή τη φάση από κατάστημα σε κατάστημα, προκειμένου να εξασφαλίζεται το άνοιγμα καταστήματος που υπάρχουν καταγεγραμμένα θετικά κρούσματα, είναι επικίνδυνη καθώς αν δεν υπάρχουν συνεχή και επαναλαμβανόμενα τεστ, η ανάμιξη του προσωπικού συμβάλει στη διασπορά του ιού.

  • Η καθαριότητα πρέπει να είναι συνεχής καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας. Οι απολυμάνσεις στα καταστήματα, στις αποθήκες και στα γραφεία που εντοπίζονται θετικά κρούσματα πρέπει να γίνονται με τις προδιαγραφές των πρωτοκόλλων υγείας και όχι ψευτοκαθαρισμοί

  • Πρέπει να υπάρχει άμεση ενημέρωση όλων των συναδέλφων σε περίπτωση κρούσματος. Τα αποτελέσματα των τεστ covid-19 που πραγματοποιούνται από διάφορα διαγνωστικά εργαστήρια να παραδίδονται άμεσα, επίσημα και γραπτά στους ίδιους τους εργαζόμενους.

  • Να δοθεί τώρα άδεια σε όλους τους συναδέλφους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες με πλήρη μισθολογική και ασφαλιστική κάλυψη.

  • Να τηρείται αυστηρά ο αριθμός πελατών ανά τετραγωνικό μέτρο. Να γίνεται πραγματικός έλεγχος με βάση τα τετραγωνικά μέτρα και όχι αλχημείες.

Για όλα τα παραπάνω δεν περιμέναμε έρευνες από τη Βρετανία ούτε να γίνει θέμα στην καθημερινή ενημέρωση το λοιμωξιολόγων. Έχουμε απευθυνθεί δύο φορές με υπομνήματα σε υπουργείο εργασίας, υγείας, προστασίας του πολίτη, στο ΚΕΠΕΚ, στον ΕΟΔΥ δίνοντας συγκεκριμένα στοιχεία και ζητώντας:

  • Να πάρουν θέση και να προβούν  άμεσα σε ελέγχους τόσο για την εξασφάλιση των μέτρων υγείας και ασφάλειας των εργαζόμενων στα super market όσο και για την εξασφάλιση όλων των εργασιακών δικαιωμάτων τους. 

  • Άμεσα να οριστεί συνάντηση με τους Υπουργούς Εργασίας, Υγείας και Προστασίας του Πολίτη για να παρουσιάσουμε συγκεκριμένα τα στοιχεία.

Τέλος κάλεσαν όλους τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στην απεργία της 26ης Νοεμβρίου δίνοτντας σφαιρικά τα προβλήματα και τις διεκδικήσεις του κλάδου. 

«Οι εργαζόμενοι στα super market  μαζί με όλους τους κινδύνους για την υγεία τους ταυτόχρονα  αντιμετωπίζουν κόψιμο των ρεπό, υπερωριακή απασχόληση, αλλαγή βαρδιών, συνεχείς μετακινήσεις από κατάστημα σε κατάστημα. Έτσι αντιμετωπίζει η εργοδοσία την απουσία προσωπικού λόγω καραντίνας καθώς και την αναμενόμενη αύξηση του όγκου εργασίας καταργώντας στην πράξη το 8ωρο, την 5νθημερη εργασία πολύ πριν τα νομοθετήσει η κυβέρνηση και λιώνοντας κυριολεκτικά τους εργαζόμενους στη δουλειά και όσους κατά τύχη έως τώρα δεν έχουν νοσήσει. Αυτή την περίοδο οι αξιολογήσεις, οι επιπλήξεις, οι απολύσεις λύνουν και δένουν.

Παράλληλα έχουν να αντιμετωπίσουν τη συνολική κυβερνητική επίθεση, την επέκταση της Κυριακάτικης εργασίας, τη 10ωρη απασχόληση, τις απλήρωτες υπερωρίες που νομοθετεί η κυβέρνηση. Έχουν να αντιμετωπίσουν την κρατική καταστολή, το χτύπημα στη συλλογική τους δράση. Βλέπετε η κυβέρνηση έχει επιλέξει αυτήν την περίοδο για να φέρνει μέτρα. Όταν είναι να φέρει αντεργατικά μέτρα, ξεχνάει τις ευαισθησίες της για την πανδημία που τις θυμάται μόνο όταν είναι να διαδηλώσουν οι εργαζόμενοι τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας.

Όλο αυτό το διάστημα οι συνάδελφοι μας στα super market εργάζονται με αυτοθυσία, για να εξυπηρετήσουν τους καταναλωτές και να μην λείψει τίποτα από κανένα λαϊκό σπίτι. Όμως και αυτοί οι εργαζόμενοι έχουν ζωή, έχουν οικογένειες, έχουν τις ίδιες φοβίες, τα ίδια προβλήματα και τις ίδιες ανάγκες που έχουμε όλοι μας. Δε σκοπεύουν να αφήσουν τη ζωή τους να παίζεται κορώνα-γράμματα, δε θα πάνε σαν πρόβατα στη σφαγή!»

Πηγή 902

Απόψεις