Ορισμένα αποκαλυπτικά σημεία της συνέντευξης Μητσοτάκη με τον απαραίτητο σχολιασμό. 

«Όταν πηγαίνει κάποιος σε μία εφημερία ενός νοσοκομείου διαπιστώνει ότι υπάρχει μεγάλη κίνηση και βλέπει κανείς ότι πολλές φορές στις εφημερίες καταλήγουν να μπαίνουν τακτικά περιστατικά τα οποία κάποιοι γιατροί τα βάζουν, έτσι ώστε να πάρουν προτεραιότητα στα χειρουργεία. Δεν είναι πραγματικά επείγοντα αυτά τα περιστατικά. Αυτό το χειρουργείο, όμως, το οποίο θα γίνει με την επίκληση του επείγοντος, «τρώει» τη θέση κάποιου άλλου χειρουργείου το οποίο το οποίο μπορεί ή να είναι επείγον ή να είναι η σειρά του». 

Κύριε, Μητσοτάκη, η μεγάλη κίνηση στην εφημερία ενός νοσοκομείου, οι ατελείωτες ώρες αναμονής και ταλαιπωρίας έχουν να κάνουν με τις ελλείψεις στο υγειονομικό προσωπικό και στις υποδομές. Θα  έπρεπε να ντρέπεστε που χρεώνετε τέτοιου είδους καταστάσεις σε «κάποιους γιατρούς». 

«Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε άμεσα τις λίστες στα χειρουργεία, ειδικά στα παιδιατρικά μας νοσοκομεία. Και εφόσον χρειαστεί εμείς να αγοράσουμε υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα ώστε ο πολίτης, ενήλικας ή παιδί, να έχει δωρεάν, το τονίζω πάλι, δωρεάν πρόσβαση (….) Πριν από πέντε μήνες διαπιστώσαμε, και σε συνέχεια του Covid όπου δυστυχώς καθυστέρησαν πολλά περιστατικά να έρθουν στα νοσοκομεία, ότι είχαμε πάλι ράντζα στην Αττική. Καθίσαμε, λοιπόν, με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και κάναμε ένα σχέδιο και αξιοποιήσαμε και τις δυνατότητες του ιδιωτικού τομέα. Αν πάτε σήμερα στις εφημερίες θα δείτε είτε μηδενικά ράντζα, είτε ελάχιστα ράντζα. Ο πολίτης, ο οποίος πρέπει να μπει στο νοσοκομείο, αν καταλήξει σε ένα ιδιωτικό θεραπευτήριο χωρίς να πληρώσει ο ίδιος, δεν νομίζω ότι έχει καμία αντίρρηση. Προτιμά το ιδιωτικό κρεβάτι στο θεραπευτήριο δωρεάν, από το να είναι στο διάδρομο ενός δημόσιου νοσοκομείου».». 

Κύριε Μητσοτάκη, οι λίστες στα χειρουργεία και στις σοβαρές επεμβάσεις είναι, επίσης, διότι δεν επαρκεί το υγειονομικό προσωπικό και οι υποδομές. Η «λύση» που προτείνετε δεν κάνει τίποτα άλλο από το να μπουκώνετε (κι άλλo) τους ιδιώτες με περισσότερα κέρδη, όπως έγινε και στην πανδημία. 

Για τα ράντζα; Τα ράντζα πάνε κι έρχονται στα δημόσια νοσοκομεία, τα «εξαφανίζετε» για λόγους βιτρίνας αλλά η πραγματικότητα τα επανεμφανίζει! 

Όσο για το «δωρεάν» και στα χειρουργεία και στις επεμβάσεις και σε όλες τις υπηρεσίες και στα ράντζα; Πόσα ψέματα πια; Πληρώνουμε δύο φορές, μέσω της φορολογίας αλλά και ως ασφαλισμένοι εργαζόμενοι (όταν ο εργοδότης «δίνει» ασφάλιση) για ιατροκοφαρμακευτική περίθαλψη. Αλήθεια, από που θα πληρώνονται οι ιδιώτες; Από την περιουσία κάποιου μπάρμπα σας στην Κρήτη; Από τον προϋπολογισμό θα δίνονται τα χρήματα και θα αφαιρούνται από τα ποσά για το δημόσιο σύστημα Υγείας. 

«Από εκεί και πέρα, σε μια έκτακτη περίπτωση ανάγκης η δουλειά πρέπει να γίνει και ο ασθενής πρέπει να φτάσει τελικά στο νοσοκομείο. Από τη στιγμή που ο ασθενής δεν πληρώνει, δεν νομίζω ότι τον ενδιαφέρει αν θα πάει κατ’ ανάγκη με το ΕΣΥ ή, αν χρειαστεί, με κάποιο άλλο ασθενοφόρο».

Τα ίδια ψέματα κι εδώ για τον ασθενή που «δεν πληρώνει» ή «δεν θα πληρώνει» για τα ασθενοφόρα. Ζήσαμε με τραγικό τρόπο τις ελλείψεις στα ασθενονοφόρο το τελευταίο διάστημα. Η αλήθεια είναι πως όταν δεν έρχεται το ασθενοφόρο, λόγω έλλειψης στο προσωπικό και την υποδομή, είναι ότι «σκάμε» κάμποσα ευρώ στο ιδιωτικό ασθενοφόρο, μήπως και σωθεί ο ασθενής. Εσείς λέτε τώρα πως αυτά τα χρήματα θα τα δίνει το κράτος στους ιδιώτες για να θησαυρίσουν παραπάνω, αντί να στελεχωθεί το ΕΚΑΒ.

Και μια σχετική ερώτηση: Ποιος θα ελέγχει τα ιδιωτικά ασθενοφόρα και την κατάσταση τους, εάν είναι ασφαλή, εάν έχουν τον απαραίτητο εξοπλισμό; Φανταζόμαστε ότι έχετε σκεφτεί ότι οι εταιρείες με τα ασθενοφόρα ή οι ιδιώτες της Υγείας δεν κάνουν «χάρες». Κέρδη θέλουν να βγάλουν οι άνθρωποι, από παντού. Έμποροι είναι. 

Και δύο παρατηρήσεις ακόμα:

Τα «voucher» που θα δίνετε και θα εξαργυρώνονται σε ιδιώτες της Υγείας είναι ένα ακόμα «χρυσό» πακέτο για τους ιδιώτες της Υγείας. Γράψαμε παραπάνω τους τρόπους που θα λαμβάνουν τα (επίσημα, φυσικά) «φακελάκια».  

Όσο για αυτά που τάξατε για τις (10.000 είπατε) τις προσλήψεις στην Υγεία, τα έχουμε ξανακούσει. Όταν λέτε προσλήψεις, άλλωστε, τις περισσότερες φορές (αν όχι όλες) δεν εννοείτε μόνιμες, όπως θα έπρεπε, αλλά συμβάσεις. Η Υγεία, όμως, κύριε Μητσοτάκη, δεν «θεραπεύεται» με συμβάσεις. Και τι σας νοιάζει εσάς, θα μας πείτε. Θα το «λύσουν» κι αυτό οι ιδιώτες της Υγείας (με το αζημίωτο, φυσικά).  

Υ.Γ: Δηλώσατε στη συνέντευξη ότι αφιερώσατε «δέκα λεπτά τού τηλεοπτικού» σας «χρόνου» σε βίντεο για κάνετε «μια συζήτηση με έναν άστεγο που του βρήκατε ( ! ) ένα σπίτι». Θα έπρεπε να ντρέπεστε. Οι «άριστοι», βέβαια, δεν ντρέπονται. Κι εσείς – ως αρχι-άριστος είστε ο «σωτήρας» των αστέγων που ξεσπιτώνει τον κόσμο.