Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

ΣΥΡΙΖαίικο… σπετσοφάι

Τι στην πραγματικότητα συνέβη με τη συνεδρίαση της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ στο νησί του Αργοσαρωνικού

Ακόμη και ένας πρωτοετής φοιτητής σε πανεπιστημιακό τμήμα Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης μπορούσε να αντιληφθεί το επικοινωνιακό αποτέλεσμα, που θα παράγονταν από την σύσκεψη των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και του στενού πυρήνα της ηγεσίας, στις Σπέτσες.

Από τη στιγμή που το ανακοίνωσε, πριν από δύο εβδομάδες ο Στέφανος Κασσελάκης, ήταν σαφές ότι δεν θα επρόκειτο για μια πολιτική διεργασία αλλά για ένα επικοινωνιακό σόου. Αυτό και επιβεβαιώθηκε πλήρως από την εικόνα που αναπαρήγαγαν, με όρους «κοσμικού ρεπορτάζ», τα ηλεκτρονικά και ψηφιακά ΜΜΕ, στα οποία παρασχέθηκε αφειδώς το σχετικό πρωτογενές υλικό. Έτσι, λοιπόν, το πραγματικό ερώτημα είναι τι εξυπηρέτησε στη πραγματικότητα το χάπενινγκ που επιδίωξε η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το ερώτημα, βέβαια, σε σημαντικό βαθμό απαντήθηκε από τα πράγματα. Ας δούμε τα βασικά σημεία:

Η ιστορία έκανε επικοινωνιακό «ντόρο» και αυτό ήταν ζητούμενο: Στις τηλεοπτικές κάμερες είδαμε τον Παύλο Πολάκη να απορεί για ποιόν λόγο τα τηλεοπτικά συνεργεία και οι ρεπόρτερς «έστηναν καρτέρι» για τις μετακινήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι όμως σαφές πως ως γνώστης των μιντιακών πραγμάτων – και ένα πρόσωπο βασισμένο στην μιντιακή του εικόνα – ήξερε πολύ καλά την απάντηση. Αυτό ήταν, άλλωστε, και το … μόνο στοιχείο στο οποίο είχαν πρόσβαση τα ΜΜΕ, μιας και τίποτε δεν έγινε γνωστό από όσα ειπώθηκαν στις συνεδριάσεις που έγιναν στην κατοικία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στην ίδια κατηγορία περιλαμβάνεται και το «κρυφτούλι» που έπαιξε ο Στέφανος Κασσελάκης με τα τηλεοπτικά συνεργεία, μη εμφανιζόμενος στις κάμερες και διαλέγοντας …δρομάκια, προκειμένου να μεταβαίνει από την κατοικία του στα εστιατόρια που γίνονταν τα γεύματα και τα δείπνα των βουλευτών. Μετά από ένα εξάμηνο ακραίας υπερέκθεσης στα ΜΜΕ, προφανώς, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν πείθει πως άλλαξε την επικοινωνιακή τακτική του. Απλά αυτή την φορά εφάρμοσε το – γνωστό – σύστημα της προσέλκυσης της προσοχής όχι δια της παρουσίας αλλά δια της απουσίας. Αυτό θα επιβεβαιωθεί πολύ γρήγορα το επόμενο διάστημα όταν οι εμφανίσεις στα ΜΜΕ θα έρθουν στο… γνωστό επίπεδο.

Επιδιώχθηκε να περιοριστούν οι δημόσιες διαφωνίες βουλευτών: Αυτό δηλώνεται με σαφήνεια από τις διαρροές του προεδρικού περιβάλλοντος. Ο ηγετικός πυρήνας της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ θέλει το επόμενο διάστημα να «φιλοτεχνήσει» την εικόνα μίας συμπαγούς κοινοβουλευτικής ομάδας, δίχως διαφωνίες, διαφοροποιήσεις ή αποστάσεις από τη «γραμμή» που κατά καιρούς θα δίνει ο Στέφανος Κασσελάκης. Σε πολιτικό επίπεδο αυτό είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει να επιτευχθεί, γιατί η ουσία των πολιτικών διαφοροποιήσεων που καταγράφηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες πολύ λίγο σχετίζεται με τα κοινοβουλευτικά ζητήματα. Αντιθέτως, έχει πολύ μεγάλη σχέση με τις διαφωνίες που έχουν οι επίμέρους ομάδες του ηγετικού πυρήνα (Π.Πολάκης, Ν.Παππάς κ.λ.π), ιδίως μάλιστα στο φόντο της συνεχούς δημοσκοπικής πτώσης των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ήταν μια διαδικασία ενταγμένη στη προεκλογική καμπάνια των ευρωεκλογων: Πρόκειται για ένα δεδομένο που επίσης διαρρέεται από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, αφού εκτιμάται ότι η σύμπνοια της κοινοβουλευτικής ομάδας αποτελεί τη «βάση», ώστε στην Κουμουνδούρου να σχεδιαστεί η προεκλογική καμπάνια, ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου. Πρόκειται για μία εκλογική αντιπαράθεση κομβική για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, με πολλούς εντός του κόμματος να εκτιμούν πως πιθανότατα θα αποτελέσει το χρονικό σημείο που θα αρχίσει η …αντίστροφή μέτρηση για την παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη στην προεδρία του κόμματος. Ο ίδιος – θυμίζουμε- έχει θέσει ως πολιτικό στόχο την πρώτη θέση στις ευρωεκλογές, δηλώνοντας παράλληλα πως δεν πρόκειται να παραιτηθεί εάν ο στόχος δεν επιτευθχεί. Το γεγονός αυτό, βέβαια, για ένα κόμμα σαν τον ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί παραδοξολογία. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι στελέχη κοντά στην ηγεσία όπως ο Νίκος Παππάς και ο Γιώργος Τσίπρας έχουν θέσει ως «επιτυχία» ποσοστά που θα ξεπεράσουν το 20%, τα οποία με τα μέχρι στιγμής δεδομένα είναι πολύ μακριά από τις «επιδόσεις» της πολιτικής επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ.

Πραγματοποιήθηκε μια άτυπη προσυνεδριακή ζύμωση: Όπως δηλώθηκε από πολλούς παριστάμενους βουλευτές στις Σπέτσες οι συζητήσεις που έγιναν δεν αφορούσαν αποκλειστικά κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες. Αντιθέτως συζητήθηκαν τα ζητήματα της πολιτικής πρότασης και της ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται δηλαδή για ζητήματα που αποτελούν αντικείμενο του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, που σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα γίνει στα τέλη Φεβρουαρίου. Στην πραγματικότητα δηλαδή η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ οργάνωσε μία διαδικασία – πρόπλασμα για το συνέδριο αποκλείοντας όμως στελέχη που αμφισβητούν βασικές επιλογές του Στέφανου Κασσελάκη. Αυτό ισχύει είτε πρόκειται για το «Δίκτυο» του Διονύση Τεμπονέρα, που δεν μετείχε στα όσα συζητήθηκαν μιας και δεν εκφράζεται κοινοβουλευτικά, είτε πρόκειται για στελέχη όπως οι Γ.Ραγκούσης,  Θ.Θεοχαρόπουλος, Κ.Ζαχαριάδης και Στ. Καλπάκης, που θέτουν μια εναλλακτική ατζέντα ανοίγματος προς την κεντροαριστερά.

Τέλος, αξίζει να επισημανθεί πως από μία τέτοια ευρεία συνεύρεση βουλευτών δεν «βγήκε» κάποιο συμπέρασμα για το τι θα πράξει ο ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών που έχει δημιουργήσει τριγμούς στο εσωτερικό του. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, η βασική πλατφόρμα στην οποία βασίζονται οι θέσεις που θα εκφραστούν κοινοβουλευτικά είναι το πρόγραμμα που αποφασίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, επί Αλέξη Τσίπρα, το καλοκαίρι του 2022. Ως εκ τούτου αναμένονται το επόμενο διάστημα ελάχιστες προγραμματικές «τομές», και το «Εθνικό Σχέδιο για το Ελληνικό Όνειρο», που προανήγγειλε ο Στέφανος Κασσελάκης, μάλλον θα βασιστεί σε παλιές συνταγές.

Υ.Γ: Το σπετσοφάι, παρά την ηχητική ομοιότητα με τις Σπέτσες, είναι ένα εξαιρετικό φαγητό του Πηλίου. Αυτό, βέβαια, λίγη σημασία έχει… 

Σχετικά θέματα

Απόψεις