Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Συνάντηση υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας: Παζάρια πάνω στα αποκαΐδια τις Γάζας

Αντανάκλαση των παζαριών της τουρκικής κυβέρνησης με τους αμερικανοΝΑΤΟικούς, αυτή τη φορά πάνω στις πλάτες του παλαιστινιακού λαού, αποτέλεσε η..

Αντανάκλαση των παζαριών της τουρκικής κυβέρνησης με τους αμερικανοΝΑΤΟικούς, αυτή τη φορά πάνω στις πλάτες του παλαιστινιακού λαού, αποτέλεσε η σημερινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν και της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, στην Άγκυρα σήμερα.

Καθώς δεν υπήρξαν κοινές δηλώσεις των δύο υπουργών -ενδεικτικό της προσπάθειας που κάνει η τουρκική κυβέρνηση να δείξει ότι αντιδρά στην στήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ- τουρκικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησής ο Xακάν Φιντάν επισήμανε στον Άντονι Μπλίνκεν ότι θα πρέπει να αποτραπούν η στοχοποίηση αμάχων από το Ισραήλ και ο εκτοπισμός των ανθρώπων στη Γάζα, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να κηρυχθεί επειγόντως πλήρης κατάπαυση του πυρός.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν ότι συμφωνούν για την προστασία των αμάχων και τη διασφάλιση της συνεχούς και απρόσκοπτης παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, καθώς η Τουρκία επιχειρεί να εμφανιστεί ως ηγετική δύναμη του μουσουλμανικού κόσμου, ανταγωνιστικά προς τα αντίστοιχα σχέδια άλλων κρατών. 

«Στη σημερινή συνάντηση τονίστηκε επίσης η ανάγκη να εργαστούμε από κοινού για τη λύση των δύο κρατών», ανέφεραν τουρκικές διπλωματικές πηγές σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε επίσης και η διαδικασία διεύρυνσης του ΝΑΤΟ με την ένταξη της Σουηδίας.

Ο Άντονι Μπλίνκεν, στις δηλώσεις που έκανε στο αεροδρόμιο της Άγκυρας, δήλωσε ότι «το γεγονός ότι η σύγκρουση δεν επεκτάθηκε στην περιοχή αποτελεί επιτυχία», λέγοντας ότι έγιναν «σημαντικές συνομιλίες» με τις χώρες της περιοχής.

Ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ βλέπει «το κόστος των αθώων πολιτών» και ότι είναι σε «επαφή με τους ισραηλινούς». Είπε παράλληλα, ότι τις επόμενες ημέρες θα γίνουν σημαντικά βήματα για να διασφαλιστεί η άφιξη στη Γάζα μεγάλων ποσοτήτων βοήθειας.

Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα των ομήρων, το οποίο χαρακτήρισε κρίσιμο, λέγοντας «επικεντρωνόμαστε έντονα σε αυτό».

Αναφερόμενος επίσης στο θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο Αντονι Μπλίνκεν χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι ο πρόεδρος Ερντογάν έστειλε προς έγκριση στην Εθνοσυνέλευση το πρωτόκολλο ένταξης. «Πιστεύω ότι η Σουηδία θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Την ίδια άποψη έχει και η Τουρκία» είπε. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αναχώρησε στη συνέχεια για το Τόκιο. (Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ)- Από 902.gr 

Απόψεις