Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Συμφωνίες πάνω από 40 δισ. δολάρια για τα μονοπώλια στην 10η Αραβ-Σινική Συνδιάσκεψη

Ολοκληρώθηκε χτες στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας η 10η Αραβο-Σινική Συνδιάσκεψη, που καταγράφει τη συστηματική προσπάθεια των κινεζικών μονοπωλίων στην ευρύτερη περιοχή. Στο επίκεντρο των εργασιών..

Ολοκληρώθηκε χτες στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας η 10η Αραβο-Σινική Συνδιάσκεψη, που καταγράφει τη συστηματική προσπάθεια των κινεζικών μονοπωλίων στην ευρύτερη περιοχή. Στο επίκεντρο των εργασιών της βρέθηκαν οι επενδύσεις στην Ενέργεια, στις υποδομές, στα Logistics (εφοδιαστική αλυσίδα), η ψηφιοποίηση της οικονομίας, η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) και οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Μέχρι την ολοκλήρωση της Συνδιάσκεψης χτες το απόγευμα αναμενόταν η υπογραφή συμφωνιών αξίας άνω των 40 δισ. δολαρίων, προσελκύοντας το ενδιαφέρον περίπου 2.000 συνέδρων και εκπροσώπων επιχειρήσεων και μεγάλων μονοπωλίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο την πρώτη μέρα υπογράφηκαν συμφωνίες 10 δισ. δολαρίων, οι περισσότερες από τις οποίες αφορούσαν σαουδαραβικές εταιρείες και κυβερνητικές υπηρεσίες. Υπογράφηκαν επίσης μνημόνιο συνεργασίας ύψους 5,6 δισ. δολαρίων ανάμεσα στο υπουργείο Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας και στην κινεζική εταιρεία ηλεκτροκίνησης αυτόνομων οχημάτων «Human Horizons», και συμφωνία αξίας 533 δισ. δολαρίων μεταξύ της κινεζικής εταιρείας από το Χονγκ Κονγκ «Zhonghuan International Group» και της αραβικής «AMR ALuwlaee», για την ανέγερση εργοστασίου σιδήρου στη Σαουδική Αραβία. Τέλος, υπεγράφη συμφωνία αξίας 500 εκατ. δολαρίων ανάμεσα στη σαουδαραβική εταιρεία «ASK Group» και στην κινεζική «China National Geological & Mining Corp».

 

Την Κυριακή 10 Ιουνίου ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών, πρίγκιπας Φαϊσάλ Μπιν Φαρχάν, τόνισε τη «μεγάλη δυναμική» στη σχέση εμπορίου και οικονομίας μεταξύ της Κίνας και των χωρών του Αραβικού Συνδέσμου, επισημαίνοντας ότι η Κίνα είναι «ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος των αραβικών χωρών στον κόσμο», με τον συνολικό όγκο των εμπορικών συναλλαγών να ξεπερνούν τα 430 δισ. δολάρια το 2022.

Ο Σαουδάραβας υπουργός Επενδύσεων, Χάλιντ αλ Φάλιχ, αναφέρθηκε στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Κίνας και του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) για την επίτευξη συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου, τονίζοντας ότι αυτή θα πρέπει να προστατεύσει τις βιομηχανίες του Κόλπου και να εξασφαλίσει επενδύσεις σε καινοτόμους τομείς Ενέργειας. Υπενθυμίζεται ότι οι διαπραγματεύσεις Κίνας – GCC ξεκίνησαν το 2004, έχοντας κατά διαστήματα «κολλήσει», και ξανάρχισαν συστηματικά το 2016, εγκαινιάζοντας τον ένατο γύρο διαπραγμάτευσης.

Ο Ερικ Φανγκ, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Εθνικού Κέντρου Βιώσιμης Ανάπτυξης στην Ουάσιγκτον, παρατήρησε ότι η σαουδαραβική ηγεσία κάνει ολοένα και πιο θαρρετά βήματα προς την οικοδόμηση κράτους που θα έχει ως επίκεντρο «τη νέα εποχή Ενέργειας». Ο ίδιος, μιλώντας στην αραβική εφημερίδα «Asharq al Awsat», προέβλεψε ότι «το μέλλον του εμπορίου και των επενδύσεων μεταξύ της Κίνας και αραβικών χωρών χαρακτηρίζεται από την αύξηση της διμερούς συνεργασίας, που θα συνεχίσει να εντείνεται και τα επόμενα χρόνια». Πρόσθεσε δε πως υπάρχουν πολλές ευκαιρίες διεύρυνσης για κοινή δουλειά σε διάφορους τομείς, ενώ εξήρε και το αναπτυξιακό πρόγραμμα υποδομών και οικονομίας «Οραμα 2030» του Σαουδάραβα πρωθυπουργού και πρίγκιπα – διαδόχου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, εκτιμώντας ότι δίνει ευκαιρίες στους πολίτες για την ανάπτυξη μιας «πράσινης κοινωνίας». Οπως τόνισε, «η δημιουργία θέσεων εργασίας είναι θεμελιώδης για την επιτυχία κάθε χώρας».

Στο φόντο της Αραβο-Σινικής Συνδιάσκεψης μεταβαίνει στο Πεκίνο ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς σήμερα και θα βρίσκεται εκεί μέχρι την Παρασκευή 16 Ιούνη, στο πλαίσιο προσπαθειών της Κίνας για επανενεργοποίηση της διπλωματικής διαδικασίας στο Παλαιστινιακό.

(Πηγή: Εφημερίδα «Ριζοσπάστης»)

Απόψεις