Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

ANTHROPAUSE – Ανθρωπόπαυση

Από 3 Απριλίου στον κινηματογράφο MIKROKOSMOS. Μια ταινία του Χρήστου Γόδα – Ένα ταξίδι από τη Σύμη στη Νέα Υόρκη, από την Πίστη στη Γνώση, από το τυχαίο στο πεπρωμένο, από το φυσικό στο μεταφυσικό… -- Τι κινεί και ορίζει τη ζωή; Ο Θεός: Η τύχη: Η ανθρώπινη φύση: ή μήπως… Η ΜΟΙΡΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΜΑΣ;

 Μια ταινία του Χρήστου Γόδα

Από 3 Απριλίου στον κινηματογράφο MIKROKOSMOS

Ένα ταξίδι από τη Σύμη στη Νέα Υόρκη, από την Πίστη στη Γνώση, από το τυχαίο στο πεπρωμένο, από το φυσικό στο μεταφυσικό… — Τι κινεί και ορίζει τη ζωή; Ο Θεός: Η τύχη: Η ανθρώπινη φύση: ή μήπως… Η ΜΟΙΡΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΜΑΣ;

 

Ο Τίτλος

 

Η ταινία ANTHROPAUSE έχει πάρει τον τίτλο της από την ομώνυμη λέξη από εκείνες που κάθε Δεκέμβριο το λεξικό της Οξφόρδης εισάγει επισήμως στο Αγγλικό λεξιλόγιο. Οι νέες αυτές λέξεις προκύπτουν από τα τεκταινόμενα στον πλανήτη την κάθε χρονιά. Τον Δεκέμβριο του 2020 η πιο αντιπροσωπευτική λέξη της νέας πραγματικότητας ήταν αυτή που προερχόταν από τη σύνθεση των Ελληνικών λέξεων άνθρωπος και παύση, anthropause. Ο όρος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2020 σε μελέτη του Πανεπιστημίου του Σικάγο για την εμφάνιση άγριας ζωής κοντά στα αστικά κέντρα αναφέροντας ως αιτία του φαινομένου τη λέξη ANTHROPAUSE, νοηματοδοτώντας τη διακοπή της ανθρώπινης δραστηριότητας εξ αιτίας της πανδημίας.

 

Η αφορμή

 

Ένα απίστευτης ομορφιάς Ελληνικό νησί, η Σύμη, κι ένα μοναστήρι όπου χιλιάδες άνθρωποι συρρέουν πιστεύοντας στα θαύματα. Ένας θρύλος που εδώ και αιώνες έγινε λαϊκή πίστη: αν πετάξεις ένα μπουκάλι στη θάλασσα μ’ ένα μήνυμα, μια προσευχή, ένα αίτημα ή μια ευχαριστία προς τον Αρχάγγελο, οπουδήποτε κι αν βρίσκεσαι αυτό το μπουκάλι αργά η γρήγορα θα φτάσει στο νησί.

 

Η ταινία

 

Ο πολίτης C (από το αρχικό της λέξης Citizen, το αρχικό της λέξης Cosmos, ή απλά ένας πολίτης τρίτης κατηγορίας) ξεκινάει ένα ταξίδι εξερεύνησης της σχέσης του ανθρώπου με την πίστη και τη γνώση, με το τυχαίο και το πεπρωμένο, το φυσικό και το μεταφυσικό.

Από την πλευρά της πίστης, θρησκευτικοί εκπρόσωποι, ο Ηγούμενος του Πανορμίτη, o Μητροπολίτης Σύμης, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος και απλοί πιστοί που καταθέτουν τη δική τους θαυματουργική εμπειρία και από την πλευρά της γνώσης διακεκριμένοι επιστήμονες, ο Δημήτρης Νανόπουλος και ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης.

Αυτές οι δύο πλευρές σχηματίζουν ένα δίπολο που αναπτύσσεται αισθητικά στα μαγικά τοπία της Σύμης και το Μοναστήρι του Πανορμίτη, τον πόλο του μεταφυσικού όπου οι άνθρωποι πιστεύουν στα θαύματα και στον πόλο της γνώσης και της επιστήμης, στην Αθήνα, στη Βοστόνη και κυρίως στη Νέα Υόρκη όπου οι άνθρωποι πιστεύουν ότι ακούσουν και διαβάσουν στο κινητό τους τηλέφωνο.

Η πίστη και η σχέση του ανθρώπου με το Θείο είναι κάτι προσωπικό και εσωτερικό. Η πρόοδος της επιστήμης όμως και κυρίως η διαχείριση της γνώσης είναι θέματα που αφορούν πολίτες και κοινωνίες.

Όταν την άνοιξη του 2020 ξεσπάει στον πλανήτη μια πανδημία, ο πολίτης C που ζει ως μετανάστης στη Νέα Υόρκη, βρίσκεται εγκλωβισμένος εκεί με το lock down. Βγαίνει κάθε μέρα και καταγράφει με την κάμερα του, την έρημη Νέα Υόρκη.

Όσα είχαν ειπωθεί στα γυρίσματα που άρχισαν το 2018, από επιστήμονες, θρησκευτικούς ηγέτες και απλούς ανθρώπους, έρχονται δυο χρόνια μετά και μ’ έναν απροσδόκητο σχεδόν μεταφυσικό τρόπο συμπληρώνουν και συμπληρώνονται από και με τις εικόνες της έρημης μητρόπολης.

Σ’ αυτό το σμίξιμο και στο πως αντιμετώπισαν την πανδημία λαοί, κυβερνήσεις, θεσμοί, κοινωνίες και απλοί άνθρωποι, καταγράφεται η πίστη, αλλά και η θρησκοληψία, αποκαλύπτεται η δύναμη και οι δυνατότητες της γνώσης, αλλά και η αδυναμία του ανθρώπου να διαχειριστεί τα επιτεύγματα του, τα επιτεύγματα του και επισημαίνεται η διαφορά της γνώσης από την πληροφορία και η χειραγώγησή αμφότερων, από αυτούς που χρηματοδοτούν την ανάπτυξη της γνώσης ή χρηματίζουν όσους διακινούν την πληροφορία.

Απροσδόκητα και καυστικά αποκαλύπτεται η στάση της Εκκλησίας στη διαχείριση της πανδημίας αλλά και αυτή των κυβερνήσεων που εκμεταλλεύτηκαν αυτή τη στάση και με βασικό κριτήριο την αυτοσυντήρηση τους στην εξουσία, αποπροσανατόλισαν την κοινή γνώμη στοχεύοντας στο πολιτικό όφελος.

Η «απόδραση» του πολίτη C από τη Νέα Υόρκη που καταγράφει με χρονική ακρίβεια μια διστοπική επιστροφή 40 ωρών μέσα από έρημα αεροδρόμια και διαδοχικές πτήσεις είναι ο επίλογος του ταξιδιού που άρχισε το 2018. Μόνο που μετά από όσα συνέβησαν, ό,τι προσπάθησε να καταγράψει η ταινία, δεν αφορά πια μόνο τη σχέση του ανθρώπου με τη γνώση και την πίστη, αλλά και τη μοναξιά του, το φόβο του και το μέλλον του στον πλανήτη. Και αυτή η επιστροφή αφήνει μετέωρη την αμφιβολία για το αν μετά το τέλος της πανδημίας πρέπει να επιστρέψουμε σε εκείνη την κανονικότητα όπου η ανθρωπιά είχε παύσει πριν την Ανθρωπόπαυση.

Η ταινία συμμετείχε στο διαγωνιστικό κομμάτι του 24ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με εξαιρετική ανταπόκριση του κοινού.

 

Η Προβολή

 

Η επίσημη πρεμιέρα της ταινίας ANTHROPAUSE θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 3 Απριλίου στον κινηματογράφο MIKROΚOSMOS, Λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 106, Κουκάκι, όπου και θα συνεχίσει να προβάλλεται καθημερινά.

 

 

Οι Συντελεστές

 

Σενάριο – Σκηνοθεσία: Χρήστος Γόδας
Φωτογραφία: Δημήτρης Πολυδωρόπουλος
Μοντάζ: Άγγελος Σκλάβος, Γρηγόρης Καρύδης, Ίρις Κατσούλα
Ήχος: Δημήτρης Πολυδωρόπουλος, Άρης Αθανασόπουλος
Sound Design: Σωτήρης Λάσκαρης
Μουσική: Λάμπρος Τακλής
Διανομή σε Αίθουσες στην Ελλάδα: Nostalgia Blue Inc
Διεθνείς πωλήσεις (κανάλια, πλατφόρμες,VOD): Augusta Productions Ltd dba APL Film https://www.aplfilm.com

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις