Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Σκηνικό απόλυτης καταστροφής στη Βόρεια Γάζα (VIDEO – ΦΩΤΟ)

Όσοι καταφέρνουν να περάσουν τα ισραηλινά μπλόκα και φτάνουν εκεί που πριν ένα μήνα ήταν τα σπίτια τους, αντικρίζουν ερείπια, καταστροφή και χάος.

Πηγή: Associated Press

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι επιχειρούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους στην βόρεια Λωρίδα της Γάζας, με αφορμή την προσωρινή κατάπαυση του πυρός.

Σε έναν πληθυσμό περίπου 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων, οι εκτοπισμένοι ανέρχονται σε 1,7 εκατομμύρια ανθρώπους, πολλοί από τους οποίους έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους στη βόρεια Γάζα προς τον νότο. Από αυτούς, ένα εκατομμύριο έχουν καταφύγει σε κάποιο από τα 156 σχολεία και άλλα κτίρια της Υπηρεσίας Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), τα οποία φιλοξενούν τετραπλάσιο αριθμό ανθρώπων από όσους μπορούν να αντέξουν, ενώ έχουν δεχθεί και αυτά δεκάδες επιθέσεις από τον κατοχικό στρατό.

Πλέον στη βόρεια Γάζα δεν λειτουργεί σχεδόν κανέναν νοσοκομείο, ενώ στο νότο λειτουργούν κάτω από πολύ μεγάλες δυσκολίες 11 νοσοκομεία, όμως χειρουργεία μπορούν να γίνουν μόνον σε ένα μικρό μέρος αυτών.

 
Πηγή: Associated Press

Στο βόρειο τμήμα της Γάζας δεν λειτουργούν, μεταξύ άλλων, ούτε το εργοστάσιο αφαλάτωσης νερού, ενώ κλειστός παραμένει και ο ισραηλινός αγωγός που τροφοδοτεί με νερό την περιοχή, ώστε να μην επιστρέψουν οι άμαχοι και να φύγουν όσοι άντεξαν ως τώρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγες ώρες μετά την έναρξη εκεχειρίας, ο ισραηλινός στρατός σκότωσε δύο άτομα και τραυμάτισε τουλάχιστον άλλους 12 επειδή επιχείρησαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους (ή σε ό,τι απέμεινε από αυτά). Για τον ίδιο λόγο ο ισραηλινός στρατός πέταξε φυλλάδια στα οποία επισήμανε πως «ο πόλεμος δεν τελείωσε» και πως «η Βόρεια Γάζα είναι ζώνη μαχών»…

 
Πηγή: Associated Press

Όσοι καταφέρνουν να περάσουν τα ισραηλινά μπλόκα και φτάνουν εκεί που πριν ένα μήνα ήταν τα σπίτια τους, αντικρίζουν ερείπια, καταστροφή και χάος.

 

 
Πηγή: Associated Press

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας, ανακοίνωσε ότι ο ισραηλινός στρατός αποσύρθηκε σήμερα από το νοσοκομείο Αλ Σίφα .

Την πρώτη ημέρα των ισραηλινών επιδρομών εναντίον του νοσοκομείου, 2.300 ασθενείς, τραυματίες, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό βρίσκονταν εκεί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Μετά τις εκκενώσεις, «περίπου 100 ασθενείς και ιατρικό προσωπικό παραμένουν στο Αλ Σίφα», είπε ο Κριστιάν Λιντμάιερ, εκπρόσωπος Τύπου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Βρίσκονται σε εγκαταστάσεις, όπου «η κεντρική γεννήτρια καταστράφηκε, όπως επίσης πολλά κτίρια, προαύλιοι χώροι και τοίχοι», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του υπουργείου Υγείας στη Γάζα, Άσραφ αλ-Κούντρα.

 

«Εργαζόμαστε πάνω σε επιπλέον εκκενώσεις νοσοκομείων», συμπλήρωσε ο Λιντμάιερ, την ώρα που οι ισραηλινές επιχειρήσεις επικεντρώνονται τις τελευταίες ημέρες σε ένα άλλο Νοσοκομείο, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, στο «Ινδονησιακό».

Το τελευταίο χρονικά κομβόι εγκατέλειψε το Αλ Σίφα με «73 ασθενείς και σοβαρά τραυματίες, 18 ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, 26 ασθενείς ημιπληγικούς ή παραπληγικούς, 8 ασθενείς με χρόνια νοσήματα, δύο ασθενείς που νοσηλεύονται στη ΜΕΘ και 19 ασθενείς σε αναπηρικό αμαξίδιο», διευκρίνισε ο ΠΟΥ.

Αντιμέτωποι με τις επιδημίες οι επιζώντες στη Γάζα

Την ίδια ώρα, οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων υπολειτουργούν λόγω ζημιών και έλλειψης καυσίμων, ενώ τα λύματα ρέουν στους δρόμους σε περιοχές γύρω από τη νότια πόλη Ράφα.

 
Πηγή: Associated Press

Σε αυτό το σκηνικό καταστροφής λόγω των ισραηλινών επιθέσεων αλλά και στέρησης νερού, τροφίμων, και καυσίμων στους κατοίκους του θύλακα, άρχισαν να εμφανίζονται επιδημίες, με πρώτα θύματα τα νεογνά που στερούνται τα βασικά με το ξεκίνημα της ζωής τους, τους μακροχρόνια ασθενείς, τους ηλικιωμένους.

 
Πηγή: Associated Press

Πριν λίγες μέρες, ο Μάικλ Ράιαν, εκτελεστικός διευθυντής του Προγράμματος Έκτακτης Ανάγκης για την Υγεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, προειδοποίησε πως επειδή τα καταφύγια στη νότια Γάζα έχουν κατακλυστεί από κόσμο, και λόγω των ελλείψεων σε τρόφιμα, φάρμακα, καθαρό νερό, καύσιμα και Ενέργεια, αλλά και ενόψει του επικείμενου χειμώνα, δημιουργείται μία «απόλυτη συνταγή για επιδημίες μεγάλης κλίμακας». Ο ίδιος σημείωσε χαρακτηριστικά πως «ως ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία θα αρχίσει να πλησιάζει το ίδιο επίπεδο με την κρίση τραυματισμών που έχουμε και την κρίση στα νοσοκομεία».

Παράλληλα, ο Ρ.  Πέπερκορν, εκπρόσωπος του ΠΟΥ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Όχθης τόνισε πως στη Γάζα έχουν ήδη καταγραφεί πάνω από 70.000 κρούσματα σοβαρών λοιμώξεων του αναπνευστικού και πάνω από 44.000 περιπτώσεις διάρροιας.

(πηγη: 902 – Με πληροφορίες από «Al Jazeera»)

Σχετικά θέματα

Απόψεις